2016. április 11., hétfő

A kedvesség-IQ

Az alábbi blogbejegyzésre a Daily Cup of Yoga oldalon bukkantam, a szerzője Silvia Mordini.

Az elején a saját gondolataimmal kezdeném. Sokszor a céljaink hajszolása közben elfelejtünk kedvesek lenni egymással. Túlzottan kemények és céltudatosak leszünk, hiszen ez a világ annak kedvez, aki törtető. De aki törtető, és nem tud szeretni másokat, az könnyen kiég és nem találja meg a boldogságot, ami felé törekedett. Az angol "kindness" fogalmat nem teljesen adja vissza a magyar "kedvesség" szó, hiszen az jelenthet puszta udvariaskodást is. Míg ebben benne van a kegyesség, figyelmesség, segítőkészség, önzetlenség is. Minden esetre maradjunk a "kedvesség" szónál, de ne feledkezzünk el az egyéb vonzatairól sem.

"Nincs szükséged indokra ahhoz, hogy segíts másokon. Ne felejts el kedvesnek lenni másokhoz. Nem mindig egyértelmű egy külső szemlélő számára az, hogy éppen milyen küzdelmeket élsz át belül. Végül is, amikor mindennek vége, igazából csak az fog számítani, hogy miképpen bántunk egymással.

Szóval, nem kell indok ahhoz, hogy kedvesek legyünk másokkal. Ehelyett itt van huszonöt ötlet, ahogyan a kedvességet gyakorolhatjuk. 

1. Mosolyogj és ezáltal örvendeztess meg valakit!
2. Keresd a módját, hogy a békét terjeszd!
3. Csak hallgass meg valakit!
4. Ölelj meg valakit!
5. Hívj meg egy új embert a baráti körödbe!
6. Küldj egy kedves emailt vagy képeslapot!
7. Dícsérj meg valakit őszintén!
8. Segíts valakinek gyakorlati módon, csak úgy!
9. Nyisd ki az ajtót annak, aki mögötted jön!
10. Bíztasd a barátodat vagy családtagodat, amikor kétségei vannak, vagy elvesztette a lelkesedését!
11. Békülj ki valakivel, aki megbántott!
12. Kezdj beszélgetni egy idegennel!
13. Engedj be valakit magad elé a sávodba!
14. Hívd meg valamire a mögötted lévő embert a sorban!
15. Szánd az idődet a barátodra vagy valakire, akinek szüksége van rád!
16. Mondd azt, hogy "Köszönöm" és "Kérlek" minden nap!
17. Meditálj a szerető kedvességen: "Bárcsak mindenki boldog, egészséges, békés lenne és nem szenvedne, és bárcsak a tetteim hozzájárulnának mindenki boldogságához, egészségéhez, békéjéhez és szabadságához!"
18. Gyakrabban mondd a családodnak és a barátaidnak, hogy "Szeretlek!"
19. Gondolkodj, mielőtt beszélsz, válaszd meg a szavaidat pozitív szándékkal!"
20. Juttass valakit egy kis szabadidőhöz: vigyázz a gyerekére, csinálj meg helyette valamit, hozz neki ebédet!
21. Szedd össze a szemetet, még ha nem is te dobtad el!
22. Ne panaszkodj és szitkozódj egy hétig!
23. Adj valakinek egy értelmes ajándékot: adj kölcsön egy könyvet, vigyél neki virágot, sütit, stb.
24. Adományozz!
25. Add át a helyedet, vagy akár húzd odébb a jógazsőnegedet, hogy más is elférhessen!

Szeretnék mindenkit arra inspirálni, hogy helyezze jobban előtérbe a kedvességet. Legyünk aktívabbak ebbéli erőfeszítéseinkben, nem azért, mert kell, hanem mert szeretnénk! És ne is azért legyünk kedvesek, mert valaki más is az volt velünk, hanem azért, mert ez a szív útja!

Mindig választhatjuk a kedvességet! Minél inkább arra szoktatjuk magunkat, hogy kedvesen reagáljunk az eseményekre, annál természetesebbé fog válni. Szándékosan váljon szándékossá! Kezdjük el még ma együtt a Kedvesség-mozgalmat, és együtt növelni tudjuk a világ kedvesség IQ-ját!"

A felsorolt pontok némelyike talán szentimentalizmusnak tűnhet, de ha keressük a módját, hogy kedvesek legyünk, akkor még sokkal többet is fogunk találni, és mindezt meg tudjuk tenni úgy, hogy nem adjuk fel az "elveinket". Nem csak hogy a világ lenne jobb hely, ha kedvesebbek lennénk egymással, hanem a mi saját életünk is gazdagabb és boldogabb lesz, ha elkezdjük gyakorolni az önzetlen kedvességet. Az Univerzum százszorosan fogja visszaadni nekünk mindazt a törődést, amit mások felé fordítottunk. 

Nincsenek megjegyzések: