2009. október 19., hétfő

108 Napüdvözlet

Mostanában több eset volt, hogy 108 napüdvözletet csináltunk. Én Guruji eltávozásának emlékére csináltam meg Tom Hoppelnél, de azóta István megcsináltatta egyszer Pulában, sőt, másnap meg is ismételték. Amióta visszajött, szintén csinálta egyszer a kezdő Astanga-tanfolyamosokkal.

Általában azt tapasztalja az ember, hogy feltöltődik tőle, és persze javul az előre-hátra vinyászája, márpedig amennyiben megfelelően emeli a súlypontot az előre- és hátraugrásoknál.

Én azt is tapasztaltam, hogy a lefelé néző kutyánál nagyon jól lehet a légzés és a bandha összeházasítását gyakorolni. Valahogy az a póz, amikor a combok derékszögben vannak a felsőtesthez képest, és a gravitáció ellenében felfelé kell húzni a bandhákat, nagyon megkönnyíti a tudatosításukat. Persze a 108-nál nem tartjuk ki öt légzésig a lefelé néző kutyát, csak a fanatikusabbak. Így is kb egy óra 15 percig tart az egész.

Én szerintem kb évente egyszer fogom megcsinálni, mert nekem elég a napi egy teljes Astanga-sorozat, meg a két óra, amit tartok, de István biztosan legalább havonta egyszer fog még ilyet rendezni. Aki szeretné kipróbálni, az dobjon neki egy emailt, és fog majd értesítést kapni.

A napüdvözletnek több formája létezik, erre Pattabhi Jois is felhívja a figyelmet. Mielőtt az Astangával megismerkedtem, általában 12 elemből álló napüdvözletekről tudtam, amikben nem voltak ugrálások, és mindegyikhez mondtunk mantrát is. Ilyeneket használnak a Sivananda és a Satyananda iskolákban, akiknél először tanultunk Rishikesh-ben. Mondjuk abból se semmi 108-at megcsinálni, azt hiszem, ki is próbáltuk 2008-ban egyszer Indiában.

Az Astangás ugrálós azonban még kafább, csak arra kell vigyáznia az embernek, hogy a csaturangába történő hátraugrásnál ne ejtse bele a derekát, hanem a lábak földre érkezésekor a feneke magasabban legyen, mint a vállak. Ezáltal megvédi a derékcsigolyákat a túlterheléstől. Ez ugyanígy vonatkozik természetesen minden hátravinyászára. Ja, és remekül tonizálja a törzs összes izmát.

Nos, a napi gyakorláshoz persze elegendő az öt Szúra-namaszkára A és az öt B (ennél kevesebb ne legyen). Most pedig szeretnék néhány sort idézni Pattabhi Jois művéből, a Yoga-mala-ból, amelyben a napüdvözlet hatásairól beszél.

"Van egy általános félreértés arról, hogy a mentális betegségeknek nincs ellenszere. A srutik azonban kijelentik, hogy a Szúrja-namaszkárán keresztül még a mentális betegségeket is meg lehet gyógyítani. Ha megfontoljuk az molyan mantrák jelentését, mint a "Hridrógjam mama szúrja harimanam csa násaja" (Ó, Nap, pusztítsd el az elmém és a szívem egészségtelen sápadtságát), akkor azt látjuk, hogy még a prárabdha-karmából (az előző életekben végrehajtott tettek eredményei, amelyek ebben az életben hoznak gyümölcsöt) fakadó mentális és fizikai betegségek is megsemmisíthetők. Az elődeink bizonyára tanulmányozták a mantrákat, megértették azok jelentését, és átültették a gyakorlatba.

Ennek eredményeképpen hosszú életet éltek, jó egészségben, sok erővel megáldva, és jó intellektussal, anélkül, hogy legyűrte volna őket a betegség, halál, nélkülözés, isteni tudásra tettek szert, elmerültek a boldogságban, és örökké elégedettek voltak.

Ha tehát a Szúrja-namaszkára előírt módszerét követjük, akkor a legszörnyűbb betegségeket is meg lehet gyógyítani, mint pl. a lepra, epilepszia, és a sárgaság.Ezzel kapcsolatban senkinek se legyen kétsége, és ne hitetlenkedjen, nem kérdés, hogy a felsorolt betegségeket meg lehet gyógyítani. Sokakat kezeltek leprával évekig sikertelenül. A Szúrja-namaszkára, jógászana, pránájáma és hasonlók öt-hat hónapig tartó gyakorlása után azonban meggyógyultak. Ezt a saját tapasztalatommal tudom alátámasztani. Ezért azok, akik gyakorolják a jógát és a Szúrja-namaszkárát, nem kapnak meg semmiféle betegséget. Ezért a gyakorlóknak gyakorolniuk kell, és hátra kell hagyniuk minden kétséget.

Egyesek ülve vagy hosszú ideig egy helyben állva dolgoznak, és így fájdalmat tapasztalnak az ízületeikben, ami miatt nem tudnak megfelelően ülni vagy járni, csak nagy nehézségek árán. Mindenféle orvosi kezeléseket vesznek igénybe, és silány az életminőségük. De ezek a betegségek határozottan kezelhetők a Szúrja-namaszkára segítségével. A jógik azt mondják, hogy ezek a betegségek a nádíkkal állnak szoros összefüggésben. Ahhoz, hogy a testünket, amely az összes jámbor tett végrehajtásának alapja, tisztán és a betegségektől és más akadályoktól lehetőleg minél mentesebben tartsuk, a Szúrja-namaszkára és a jógászana gyakorlása nagyon fontos." (Yoga-mala, 40-41. old.)

Nincsenek megjegyzések: