2009. október 21., szerda

Karandavászana

Mindegyik sorozatban van legalább egy mumus-gyakorlat, amivel nehezen tudok mit kezdeni. Nem mondom, hogy nem lesz meg, csaki kiemelkedően nehéznek találom. Az első sorozatban szerintem a Szupta-kúrmászana a legnehezebb, bár most már a téglát a lábam alá rakva segítség nélkül is nagyjából kezd sikerülni.

A kettes sorozatban a Karandavászana a mumus-gyakorlat. Mindazonáltal, hogy nem tudom még megcsinálni rendesen, hackelgetem folyamatosan, és egy csomó megközelítési módot kidolgoztam már. Ezeket foglalom össze az alábbiakban, hátha másoknak is segít a póz mihamarabbi elsajátításában.

Röviden foglaljuk össe a gyakorlatot: Belégzésre fellendülsz alkartámaszba, majd lótuszba rakod a lábaidat. Kilégzésre leereszted a térdeket a hónaljba, öt légzésig tartod. Belégzésre föl vissza a levegőbe, kinyújtod a lábakat, majd kilégzésre csaturanga. Ha könnyúnek hangzik, nosza - rajta!

Nos, nyilván az első lépés a Pincsha-majúrászana, vagyis az alkartámasz elsajátítása. Ezt a legtöbb ember, aki a befejező sorozatban rendesen gyakorolja a Sírsászana A-B-C-t, viszonylag hamar elsajátítja. A póz akkor szép, ha a derekadat minéál jobban ki todud egyenesíteni, ennek ugye az a hátránya, hogy könnyen eldőlsz a hasad irányába. Mindenesetre ahhoz, hogy továbblépjünk, kell egy jókora holtjáték az előre- illetve hátrabillenési pont között.

Ha a kezek segítságe nélkül be tudod rakni a lábaidat lótuszba, akkor már meg is próbálhatod, de közben az alkarokkal egyensúlyozz, nehogy eldőlj. A legtöbb ember kissé kotlj a a fenekét áhtra, amikor lótuszba helyezi a lábát. Erre is van megoldás: lótuszban hasra fekszel és kinyomod magadat kobrába. Ekkor tudod lazítani a csípőket, esetleg valakit meg is kérhetsz, hogy lépjen rá a keresztcsontodra.

Ha ez a művelet nem sikerül, mert eldőlsz, akkor csinálj egy fejenállást, és abban próbálkozz a lótusszal. Ha megvan és nem dőltél el, akkor gyakorolhatod a lábak leeresztését a hónaljba és vissza föl. Ha százszor meg bírod csinálni, akkor már jó esélyed van a tényleges pózra. Utána gyakorolhatod azt, hogy a lábad fenn van lótuszban, és kiemeled magadat az alkarokon. Ekkor kerülsz abba a pózba, amiben én vagyok a képen.

Innen el kellene kezdeni nagyon lassan és kontrolláltan lefelé ereszteni a térdeket. A legtöbb ebmber az első (száz) próbálkozásnál elveszíti az egyensúlyát, és a fenekére érkezik, remélhetőleg nem huppan nagyot. Tehát a titok, hogy csak addig ereszkedj, amíg bírod tartani a lábaidat bandhával. Ez lehet, hogy alkalmanként csak egy centi plusz lesz. Ha csalni akarsz, megint letámaszthatod a fejedet, és így már van esetleg elég ellenállásod, hogy ne huppenj a feneedre, hanem a lábakat a hónaljad alá begyűrve vissza tudd emelni a fejedet a levegőbe. Ekkor megvan a Karandavászana alsó része is, viszont ebből ugye vissza kellene emelkedni.

A legtöbb videón, amit látok, a gyakorlók nagyon magasan tartják a súlypontot, vagyis a combjuk majdnem függőleges, és nem vízszintes. Ebből ugyanis könnyebb visszakecmeregni, mint egy fejmagasságba leeresztett súlypontból. Első gyakorlásnak ez se rossz, itt is hetek, hónapok alatt max centiket lehet fejlődni, ha szerencséd van. A lényeg a nagyon erős bandhán van, valamint a folyamatos felfelé húzó mozgáson a hátizmokkal. Ha elereszted a fenekedet, akkor semmi nem fogja fenntartani.

Még egy dolgot meg lehet tenni: Leülsz lótuszban, előrehajolsz, és az alkarokat letámasztva "felugrasz" a hónaljba a térdekkel. Ez is segít a bandha-kontrollban. Minél magasabbra próbáld emelni. Azt is lehet gyakorolni, hogy ülő lótuszból előrehajolsz, fejenállásba mész, és valahogy felemeled a lábaidat a földről a fejed fölé. Ez némileg segíti a póz kivezető részének a gyakorlását. A legjobb megoldás persze az, ha van egy partnered, aki segít leereszkedni, illetve fölemelni a lábaidat. A hátad felől kell állnia, és a derekadat kell fognia kétoldalról, és akkor tudja tartani a súlypontodat, amikor kell. Jópofa gyakorlat, érdemes próbálkozni vele.

Ha már kifogástalanul megy, akkor próbáld meg kézenállásból is leereszteni, illetve vissza felemelni. Ez már magasiskola, az ötödik sorozatban van. És akkor itt van két videó, az első Main Shalás vezetett óra Sharath és Saraswati előadásában. Kicsit csalnak a résztvevők, de egész jó. Mert ha nem, akkor leintik az illetőt, és mehet a befejezőt csinálni. A második már profibbnak tűnik, bár lehet, hogy a felnyomásnál egy kicsit leérinti a fejét. Bárcsak én is már ott tartanék! Practice and all is coming!



Nincsenek megjegyzések: