2009. október 1., csütörtök

Govinda Kai életrajz 2. rész

A guru áldása

Ugyancsak 19 éves korában történt, hogy Govinda találkozott egy erőteljes spirituális személyiséggel és az általa alapított asrammal. Egyik tanára mutatta be Swami Muktanandának, a Siddha Yoga nemzetközi mozgalom vezetőjének 1979 egyik őszi délutánján. A találkozás ezzel az emberrel erőteljesen megváltoztatta Govinda egész életét. Soha többé nem kételkedett a jóga erejében. Govinda úgy érezte, hogy ez a találkozás mélyen valóságos módon érintette meg szívét, elméjét, testét és lelkét. Tudta, hogy az élete soha többé nem lesz ugyanaz. A Siddha Yogával való kapcsolata miatt a jóga sok odaadó aspektusát (mantrázás, önzetlen szolgálat, filozófia) elsajátította és begyakorolta.

A természet mint guru

Középiskolai évei után Govinda sok időt töltött túrázással és táborozással. Az az idő, amit California, Oregon, Idaho és Washington államok erdeiben töltött, nagy hatással volt arra, amilyen módon a világot megtapasztalta. A vadonban ott volt a szépség, egyensúly és erő, amely mintegy guruként oktatta őt az életről. A Természettel való erős kapcsolat arra inspirálta Govindát, hogy a University of California, Santa Cruz biológia és természetrajz szakára jelentkezzen. A fő kérdés, amit Govinda feltett magának, az volt, hogy "Miként tehetjük a mindennapi életünk részévé ugyanezt a szépséget, tisztaságot és egyensúlyt, ami a vadonban létezik?" Ismét nyilvánvalóvá vált, hogy valami hiányzik modern kultúránkból, amire csak az ökológia és a spiritualitás összefüggéseinek mélyebb megértése által akadhatunk rá.

A nagy tibeti tanító

Egyetemi tanulmányai alatt Govindának volt szerencséje találkozni korunk egyik legnagyobb spirituális tanítójával, Sogyal Rimpoche-vel. A fiatal tibeti láma éppen akkor költözött Amerikába, miután befejezte tanulmányait az angliai Cambridge egyetemen. A következő néhány évben Govinda meditációt és tibeti buddhizmust tanult a Rimpoche közvetlen irányítása alatt, és számos tanfolyamon és elvonuláson részt vett. Ez a különleges időszak elmélyítette Govinda érdeklődését a lélek misztériuma iránt.

Üzleti karrier

Miután befejezte az egyetemet, Govinda komolyan gondolkodott azon, hogy szerzetesi fogadalmat vesz, és a magány és elmélyülés útját választja. Tanára, Sogyal Rimpoche azonban azt mondta neki, hogy fontos "jelen lenni a világban". Tanára utasítását követve, Govinda visszaköltözött San Franciscoba, és ingatlan-karrierbe kezdett. Néhány rövid éven belül Govinda elindította saját cégét, és a következő tizenkét évet vállalkozása építésével töltötte. Életének ez az időszaka arra tanította meg, hogy mik a világi létezés erősségei és gyengeségei, örömei és kihívásai.

A jóga fénye felragyog

Miközben a jóga fénye még mindig ragyogott Govinda szívében, az ingatlanüzlet építése alatt a jóga napi gyakorlása némiképp a háttérbe szorult. Nyilvánvalóan az, hogy a figyelme legnagyobb részét az anyagi és világi célok elérésére fordította, leterhelte lelki életét. Szívében és lelkében ürességet és érdektelenséget kezdett érezni. Ebben az időszakban, az 1990-es évek elején fedezte fel Govinda az Astanga-jóga gyakorlását. A jóga-gyakorlatnak ez a bizonyos stílusa nagyon hamar gyökeret vert Govinda szívében. Az Astanga-jóga olyan intenzitással és vitalitással rendelkezett, hogy a szenvedély és inspiráció mély érzelmeit kavarta fel benne. Govinda találkozott néhány nagyon erős és befolyásos tanárral, mint Tim Miller, Richard Freeman, John Smith, Eddie Modestini/Nicki Doane. Ezek az erőteljes és csodálatos oktatók egyöntetűen arra bíztatták Govindát, hogy utazzon Mysoreba, Indiába és tanuljon az Ashtanga jóga gurujától, Sri K. Pattabhi Jois-tól.

Az első Mysore-i utazás

1995-ben Govinda első alkalommal elutazott Mysore-ba, hogy Sri K. Pattabhi Jois-sal tanuljon. Ez az utazás különösen emlékezetes volt, mert egybeesett Guruji 80-ik születésnapjával. Indiában a 80-ik születésnapot különösen kedvezőnek tekintik. Nagy találkozót és ünnepet terveztek, Guruji összes kedves és idősebb tanítványa eljött a világ minden részéből. Az a lehetőség, hogy a találkozhat és együtt gyakorolhat a világ legtiszteletreméltóbb Astanga-tanáraival (beleértve Tim Millert, Richard Freeman-t és még sok mindenki mást) különösen maradandó benyomást tett Govindára. Ez az első út három hónapos volt, és Govinda életének egyik legerőteljesebb élménye volt.

A gyakorlás ereje és mélysége még intenzívebb lett, és maradandó változásokat eredményezett fizikailag, mentálisan és spirituálisan is. Ez egyfajta hazatéréshez hasonló élmény volt, egy lehetőség, hogy mélyebbre merüljön saját önvalójában, mint eddig bármikor is érezte. Govinda tudta, hogy az élete soha többé nem lesz ugyanaz. Az emlékezetes első Mysore-i látogatása óta Govinda szinte minden évben visszatért. Valóban Mysore-t második otthonának tekinti. (bef. köv.)

Nincsenek megjegyzések: