2009. október 27., kedd

A bandhák fizikai hatásai

A három bandha gyakorlása messzemenő hatással jár az idegrendszerre, valamint a prána-rendszerünkre, vagyis az energetikánkra nézve. Egyelőre azonban kezdjük a fizikai szervekre gyakorolt hatásával. Természetesen a különböző szintű hatásokat nem lehet különválasztani egymástól, de azért vizsgáljuk meg, mi mutatkozik a legkézzelfoghatóbb szinten.

- Harmonizálja a belső elválasztású mirigyek rendszerének működését: a torokzár közvetlenül befolyásolja az agyalapi mirigyet, a tobozmirigyet, a pajzsmirigyet és a mellékpajzsmirigyet, valamint a csecsemőmirigyet; az uddijána bandha közvetlenül befolyásolja a mellékveséket és a hasnyálmirigyet; a múla bandha pedig közvetlenül befolyásolja a nemi mirigyeket, valamint a gáttájékot és a nyakszirtet, amelyeket szintén csökevényes belső elválasztású mirigyeknek tekintenek. Az összes bandha közvetett hatással van az agyalapi, tobozmirigyre .s az agyra.

- A belső elválasztású mirigyekre gyakorolt közvetlen hatása miatt a szervezet bioritmusát is szabályozza. Például a múla bandha és uddijána bandha nagyon hatásosan stabilizálja a menstruációs ciklust (bár menstruáció közben nem ajánlott gyakorolni őket).

- Az összes bandha, helyes végrehajtás esetén lassítja a légzés ritmusát, nyugalmat és relaxációt idéz elő.

- Csökkentik a vérnyomást és a pulzusszámot.

- Növekszik az Alfa-agyhullámok mennyisége, ami az idegrendszer munkájának lassulására, mély relaxációs állapotra utal.

- A szimpatikus idegrendszer munkája csökken, ami szintén a relaxációs állapot jele.

- Az agy összegubancolódott vagy keresztezett neuron-kapcsolatai újrarendeződnek, vagyis az agy újratréningezése folyik.

- A belső szervekre nehezedő nyomás miatt az emésztőrendszerre tonizáló, masszírozó és vitalizáló hatást fejtenek ki.

- Az idegrendszerre gyakorolt hatás következtében a húgyivarszervek működése is harmonizálódik.

Nincsenek megjegyzések: