2009. október 31., szombat

Astanga nőknek, öregeknek, gyerekeknek


Havi ciklus és terhesség

A nők számára a havi ciklus első három napjában a teljes Astanga-sorozat gyakorlása nem ajánlott. Kerülni kell a fordított gyakorlatokat, az erős hátrahajlításokat, és bizonyos gerinccsavaró gyakorlatokat. A múla bandha és uddijána bandha gyakorlása sem ajánlott. A három nap alatt vagy pihenjünk, vagy fokozatosan kezdjünk gyakorolni, a passzívabb gyakorlatokkal kezdve.

Az intenzív gyakorlás során egyes esetekben a nők havi ciklusa akár több hónapra is kimaradhat. Ez az élsportolókhoz hasonlóan az erőteljes terhelés miatt történik. A túlzott izzadás és a gyors fogyás, a zsírszövet lecsökkenése hátrányosan befolyásolja a termékenységet. Bizonyos esetekben még a meglévő haviciklus mellett is nehéz a teherbe esés, mivel a szervezet úgy érzékeli, hogy teljesítőképessége határán van, és nincs elegendő tartaléka egy gyermek kihordásához. Ilyenkor jobban kell étkezni, és esetleg csökkenteni a gyakorlás intenzitását.

A terhesség közben az Astanga-sorozat teljes gyakorlása nem ajánlott. Az első három hónapban a magzat megtapadását akadályozhatja az intenzív gyakorlás, és nagyobb a spontán vetélés esélye. A negyedik hónap után viszont a magzat fejlődése miatt nem ajánlott sem az erős előrehajlítás, sem az erős hátrahajlítás, illetve a fordított gyakorlatok és a vinyászák végzése. A legjobb, ha a terhes nők légzésvisszatartás nélküli pránájámát és specifikus terhes-jógát gyakorolnak. Szülés után néhány héttel fokozatosan újrakezdhetik a sorozatok gyakorlását.

Idősebb korban

Ötven éves kor felett nem szükséges az összes ászanát és vinyászát végrehajtani, ha nehéznek érezzük. A gyakorlást fokozatosan lehet lassítani és egyszerűsíteni a test változásainak megfelelően. Vannak olyanok, akik a hosszú évek rendszeres gyakorlása miatt idősebb korban is gond nélkül meg tudják csinálni a teljes sorozatokat. Akik idősebb korban kezdik gyakorolni az Astanga-jógát, azoknak eleinte elég a következő ászanákat végezni: Szúrjanamaszkára A és B, valamint a befejező gyakorlatokat.

Gyerekek és fiatalok

Az ászanák játékos gyakorlását mér 3 éves kortól el lehet kezdeni, de 8-10 éves korig nem szabad beleerőltetni a gyerekeket az ászanákba, illetve nem kell elvárni tőlük, hogy a teljes sorozatot végigcsinálják, csak amihez kedvük van. 10-12 éves kortól lehet rászoktatni őket a rendszeres gyakorlásra, amikor már a csontrendszer nagyjából kifejlődött.

3 megjegyzés:

Orsi írta...

Kedves Gauranga!

Nem teljesen értek egyet veled a terhes nők jógagyakorlásával kapcsolatban. Van olyan nőgyógyász, aki a maratoni lefutásához hasonlítja azt a megterhelést, ami a szülő nőt éri. Hiba volna pránajámára biztatni az amúgy rendszeresen gyakorló kismamákat, ha ilyen mértékű feladatat vár rájuk a szülőszobában. Talán ez vezet odáig, hogy az izommunkára képtelen szülő nőkből az orvos „kinyomja” a végén a babát.
Érdemes megnézni az alábbi linken Wendy Spies-t, aki a terhessége alatt végig astangázott. Amint olvastam, a harmadik hónapban kézenállásból hídba ment, majd hídból felállt, majd újra vissza hídba és a végén újra kézenállás, kiinduló helyzetbe lendült, Lino Miele felügyelete mellett.
http://ashtanganews.com/2006/06/06/ashtanga-during-pregnancy-one-ashtangis-experience/
Wendy tanácsa:
Listen to yourself, you are your own best teacher and most importantly don’t be afraid to practice! Azaz hallgass önmagadra, mivel te vagy saját magad legjobb tanára, és ne félj a gyakorlástól.
A félreértések elkerülése végett soha nem javasolnám az ashtangát olyan kismamának, aki korábban nem gyakorolta, vagy ha a vetélés veszélye áll fenn. De az biztos, hogy én a jógaszőnyegről megyek majd szülni.

Horváth Orsi

Gauranga Das írta...

Kedves Orsi,

Jógaoktatóként azért kötelességem mindenkit óvatosságra inteni, mert még a rendszeresen gyakorlók sem mindig tudják, hol a határ. És azért valljuk be, egy magzat elvesztése nagyobb trauma, mint egy sima hamstring-húzódás, nyilván a tanár egyikben sem szeretne asszisztálni.

Volt már két kismamám is, akik végigcsinálták a terhességet Agni-jógával, de az Astangával óvatosabb vagyok. Az, hogy pár fanatikusnak sikerült végig kitartania a gyakorlás mellett, nem hiszem, hogy általánosítható. Persze az, hogy otthon ki mit csinál a jógaszőnyegen, az ő dolga, de az órán észnél kell lenni. Guruji sem javasol egy csomó ászanát a 4. hónaptól kezdve. Attól eltekintve neked sikeres Astanga-szülést kívánok.

Ricsi írta...

Nálunk is van olyan aki állapotosan is végig edzett:
http://yoanasblog.blogspot.com/
Ez viszont tényleg teljesen egyéni. Mindenkinek a saját érzései és a sportmúltja alapján kell döntenie. Edzőként viszont én nagy körültekintésre és óvatosságra intek mindenkit, pedig nem szokásom. :)