2009. október 24., szombat

Náma-jóga

A kírtana, vagyis a szent nevek éneklése egyre népszerűbb a jógások körében is. Amerikában egészen komoly fesztiválokat rendeznek, ahol különböző kírtana-énekesek jönnek össze, és a Hare Krisnát, meg más védikus mantrákat énekelnek. Azok, akik a hatha-jóga különböző irányzatait gyakorolják, szintén szívesen vesznek részt egy-egy ilyen zenés-táncos meditáción.

Saját életemre visszanézve én is kb egy éves hatha-jóga gyakorlás után 1990-ben a kírtannál kötöttem ki, és azóta is azt gondolom, hogy a Hare Krisna mantra éneklése a legmagasabb boldogságban részesít. A kírtana tulajdonképpen mantra-meditáció, amelyet egyedül, a maha-mantrát a málán ismételgetve is lehet gyakorolni, de közösen, hangszeres kísérettel is végezhető, és ez még több eksztázist biztosít, mert minden érzékszervedet lefoglalva táncolni is tudsz, nem csak énekelni. Egy-egy Krisna-völgyi fesztivál kírtanjában, főleg nyáron nem kevésbé megizzadok, mit egy Astanga-órán.

A lélek természeténél fogva a boldogságot keresi, és az éneklés, táncolás nagyon jól felszabadítja a szívcsakrát. A jóga-körökben híres kírtana-énekesek persze nem csak a Hare Krisna-mantrát éneklik, hanem egyéb mantrákat is. De a legfontosabb és leghatalmasabb mantra a Maha-mantra: Haré Krisna Haré Krisna Krisna Krisna Haré Haré Haré Ráma Haré Ráma Ráma Ráma Haré Haré.

Mi ezt énekeljük rendszeresen, és emögött az éneklés mögött nagyon komoly filozófia rejlik. A Maha-mantra éneklése nagyobb hatású, mint a csendes meditáció, mert az elmét pozitív módon összekapcsolja a transzcendenssel. Ugyanakkor azok az eredmények, amelyek a nyolcfokú jógarendszer gyakorlásával elérhetők, a Maha-mantra éneklésének melléktermékei. Vagyis az elme fölötti uralom, a belső hang (náda) hallása, a Kuldaliní felébredése és a csakrák tudatosságának fejlődése mind természetesen és erőfeszítés nélkül megtörténnek a Maha-mantra éneklése által.

Természetesen a maha-mantra éneklése mellett érdemes követni a jámákat (vagyis feladni a húsevést, kábító- és mámorítószerek fogyasztását, a szerencsejátékot és atiltott nemi életet), és ha fizikailag is egyensúlyban szeretnénk tartani magunkat, akkor az Astanga-jóga gyakorlása kiváló kiegészítője a mantra-meditációnak.

A misztikus képességeken és az elme megtistulásán túl a Maha-mantra hozzásegít a szvarúpánk (eredeti lelki azonosságunk) megismeréséhez, illetve a szent név éneklésének alódi tökéletessége a tiszta bhakti, vagyis az isten iránti szeretet felébredése, ami a lélek eredeti állapota. Szombaton a templomban tartottam előadást a szent név filozófiájáról a főiskolás hallgatóknak. Ennek hanganyagát meghallgathatjátok itt és itt.

Nincsenek megjegyzések: