2009. október 8., csütörtök

Gyerekjóga nyílt nap október 9-én

Elnézést, hogy utolsó pillanatban dobom fel a blogra, de pénteken 4-től az Atma Budában nyílt gyerekjóga-óra lesz, vagyis gyerekeknek és szülőknek is ingyenes a részvétel, próbáljátok ki, nézzétek meg. Nyár elején kezdte Szabó Andi a gyerekjóga-órákat, és a lányom azóta jár hozzá. Én úgy látom, hogy jót tesz neki, sokkal jobb a mozgáskoordinációja, és felszabadultabb. Amúgy sem volt persze egy zárkózott és gubbasztó gyerkőc a lelkem, de most még belevalóbb lett. Tehát bátor szívvel ajánlom mindenkinek. Andi szeret a gyerekekkel foglalkozni, és a gyerekek imádják az órákat. Szóval pénteken 4-kor Atma Buda. Érdeklődni: Bartakovics Timi 06305177682 vagy Szabó Andi 06306483652.

A játékos jógaórák segítségével gyermekeink felfedezik a mozgás örömét, miközben megtanulják használni adottságaikat. A jógaórákon minden gyermekre külön odafigyelve fejlesztjük képességeit, illetve azokat a területeket, amelyekkel nehezebben boldogul. A mozgás mesével, játékkal, drámajátékkal kombinálva élménnyé válik. Mindeközben a gyermek rengeteget tanul a testéről, a természetről és a világról és számtalan sikerélménnyel gazdagodik.

A jóga a test, a lélek és a szellem egységét figyelembe véve erősít, fejleszt, harmonizál és gyógyít. A gyakorlás segítségével megtapasztalhatjuk a fentiek harmonikus egységbe olvadását. A jóga ászanák során az izmok és az ízületek erősítésének és lazításának, rugalmassá tételének optimális aránya valósul meg, miközben a lelkünk megnyugszik és ellazul.

A gyermekjóga mindezt lefordítja a gyermekek nyelvére, figyelembe véve a különböző korosztályok eltérő igényeit. Játékosan köti le a gyerekek figyelmét úgy, hogy közben átadja a jóga lényegét. Gyökereiben ugyanolyan, mint a felnőtt jóga, a gyerekek mégis élvezhető, teljesíthető formában találkoznak először a jóga világával és mesébe ágyazva tapasztalják meg a jóga sokrétű pozitív hatását.

Gondoljunk bele, mekkora mozgás igénye van egy gyermeknek és mennyire szüksége van az együtt játszásra! A gyermekjóga lényege a mozgás és a játék. A gyermekjóga kifejezés a nyugati világban talán még furcsán hangzik, Indiában ugyanolyan természetes, mint a babamasszázs. Iskolai keretek között oktatják, mert tudják, hogy a jóga a test mellett a szellemre és lélekre is egyaránt pozitívan hat, és mert ennek az egységenek a fenntartását és a tudatosítását fontosnak tartják.

Minden sport versengésre épül és a fizikai síkra, a test erőnlétére koncentrál, kivéve a jógát. A jógaórák egyik fontos célja, hogy feszültségoldó, önbizalom-növelő gyakorlatok segítségével elérjék azt, hogy mindenki magához képest legyen nagyszerű. Kiemelten nagy jelentőséget tulajdonítunk foglalkozásainkon a gyermekek érzelmi intelligenciájának fejlesztésére: ide tartozik a figyelem, az önkontroll, a kitartás, a lelkesedés, a türelem, az empátia és az együttműködés megélése.

A jóga több mint sport: olyan eszköz a gyermek kezében, amellyel képes lesz a belső feszültséget oldani, az érzelmeit kordában tartani, bármilyen körülmények között koncentrálni, vagy éppen ellazulni. Immunrendszerük, szervezetük megerősödik, vitalitásuk növekszik. A jóga nagyon hatékony a stressz és az elfojtott érzelmek oldásában.

A gyermekjóga foglalkozások gyakorlatai egyszerre több izomcsoportot mozgatnak meg, és minden gyakorlatban érvényesül az izmok és az ízületek erősítésének és lazításának optimális aránya. A jógagyakorlatok az agy két féltekéjét együttes, harmonikus munkára szoktatják. Az agyféltekék gyermekeknél gyakori szinkronizációs zavarának orvoslására több jógagyakorlat is létezik. A gyakorlatok segítenek korrigálni a rossz testtartást és fejlesztik a finommotorikát.

A gyakorlatok nehézsége természetesen az egyes korcsoportok adottságaihoz igazodik, az ászanákat fokozatosan, a legkönnyebbtől a nehezebb verziók felé haladva tanítjuk meg. Az ászanák között a mozgáskoordinációt fejlesztő, készségfejlesztő játékokat játszunk. Az órákon a játék és a jó hangulat mellett nagyon fontos a gyermekek biztonsága és a folyamatos fejlődés által átélt sikerélmények.

OviJóga

Az óvodás életkor gyermekjóga óráján sokat kúszunk, mászunk, gördülünk, lógunk, forgunk, nyávogunk, ugatunk, utánozzuk az állatok hangjait - ugyanis minden ászana végzésekor egy állat „bőrébe bújunk". Légzőgyakorlatokat, koncentrációs gyakorlatokat rövid ideig végzünk. Az ászanákat nem tartjuk ki. A foglalkozás aktív játékos mozgással telik, kivétel a pár perces relaxáció.

SuliJóga

Az iskolás életkor gyermekjóga óráján már több légzőgyakorlatot, koncentrációs gyakorlatot végzünk. Az iskolai élethez való alkalmazkodás segítésére sok tartásjavító ászanát végzünk. A jobb és a bal agyfélteke működését különféle gyakorlatokkal aktivizáljuk. A játékosság elengedhetetlen része a foglalkozásnak. Alkalmazunk páros jógagyakorlatokat és finommotorikát fejlesztő játékokat. A nagyobbakkal több koncentrációs gyakorlatot végzünk és sok bizalom-játékot játszunk, ezzel fejlesztjük a gyerekek érzelmi intelligenciáját és segítjük az egészséges önbizalom kialakulását. A gyakorlatokat ezzel a korosztállyal már légzésszinkronnal végezzük.

Nincsenek megjegyzések: