2010. december 2., csütörtök

Éld az álmodat!

Szerintem álmodozni jó dolog, és célokat kitűzni is jó dolog. De ahogy korábban is említettük, ez önmagában nem elég, ettől még csak álom marad a dolog. Tenni is kell érte. Természetesen mindenkinek más álmai vannak. Ez a blogbejegyzés most azoknak fog szólni, akiknek az az álmuk, hogy jógaoktatók legyenek. 


Nem vitás, a jóga egy trendi dolog manapság. Egy külső szemlélődő számára a jógaoktatás is kellemes dolognak tűnhet, igazgatod az embereket a meleg teremben, közben te is mozogsz, fitt maradsz, és még jól is keresel vele. Azért az egész nem ennyire egyszerű. Akinek csak ennyi a megértése, az valószínűleg sohasem lesz jógaoktató a szó valódi értelmében, elképzelhető, hogy néhány órát megtart, de még arra is nagy esély van, hogy egy-két év után ő maga is abba fogja hagyni a rendszeres gyakorlást.


Éppen ezért én mindig azt mondom, hogy ahhoz, hogy egyáltalán az egész dolog súlyát átérezzük, legalább egy-két évnyi napi szintű gyakorlás szükséges, ez a lehető legkisebb minimum. Ennyi idő kell ahhoz, hogy az ember rájöjjön, a napi gyakorlás nem elsősorban fizikai kondíció vagy időmenedzsment kérdése, hanem az elme fölötti uralom megtartásának a képessége szükségeltetik hozzá. Nagyon kevés olyan fizikai kondíció van, ami totálisan lehetetlenné teszi a gyakorlást, akár csak egy-két napra is. Amikor ilyen történik, vagyis valamilyen oknál fogva elmarad a gyakorlásunk, az azt jelenti, hogy az elménk legyőzött bennünket, és megingatta az eltökéltségünket.


Oktatóként számtalan esetben fogunk ugyanezzel találkozni, amikor valaki abbahagyja a gyakorlást, mert nem eléggé eltökélt, és szétcsúszik, mert ugye látszólag könnyebb semmit nem csinálni, mint elővenni a matracot és gyakorolni. Ahhoz, hogy sikeres oktatók legyünk, legalább saját magunkat túl kell tudni lökdösni ezeken a holtpontokon, és a személyes példánk komoly inspiráció lesz mások számára is. Talán ez a legtöbb, amit megtehetünk, mert a rendszeres noszogatást, számonkérést a legtöbb ember zokon fogja venni, és csak azért sem jön gyakorolni. 


Szóval el kell döntened, hogy valóban ez-e az életed nagy álma, és ezt még két év múlva is így fogod-e gondolni. Ha igen, akkor azt kell mérlegelned, hogy hajlandó vagy-e az idődet és az energiádat rendszeresen a gyakorlásra és az oktatásra áldozni. Ha ez is megvan, akkor még ki tudod használni az időt. A következő Agni-jóga oktatói tanfolyamunk első foglalkozása márciusban lesz, és ha addig jelentkezel, akkor még felvételt nyerhetsz ebbe a csoportba. 


Vannak aztán a stílusmániások, még az Atma Centeren belül is. Attól eltekintve, hogy nálunk a legtöbb oktató Agni- és Astanga-órákat is tart, illetve mindkét gyakorlatsort gyakorolja, továbbra is vannak Agni-hívők és Astanga-hívők. Ez utóbbiak között vannak olyanok, akik folyton azt kérdezgetik, hogy mikor indítunk már Astanga-oktatói képzést. mindenki megnyugtatására közölhetem, hogy 2012-ben fogunk indítani egy 300 órás Astanga-jóga oktatói képzést, ahol a tananyag az első és második sorozat lesz, valamint a Jóga-szútra filozófiája. Azonban az előfeltétele, hogy valaki ezen a tanfolyamon részt vegyen, az lesz, hogy előtte elvégezze az Agni-jóga oktatói tanfolyamot. 


Az Atma Centerben ugyanis holisztikusan kezeljük a jógairányzatokat, és tulajdonképpen minden ismeretre, ami a 200 órás Agni-jóga oktatói tanfolyamon elhangzik, szükség lesz az Astanga oktatóin, így nem fogjuk ugyanazokat a dolgokat kétszer elismételni. összehasonlításképpen: az Agni-jóga oktatói tanfolyamon 64 alapvető ászanát és azok igazítását tanítjuk meg. Ezek java része az Astanga sorozatokban is előfordul. Az Astanga-oktatóin erre még rá fog jönni kb. ötven ászana az egyes és kettes sorozatból. A pránájámát és a bandhákat szintén az Agni-jóga oktatóin tanítjuk, így azokat már készségi szinten, valamint elméleti szempontból is ismernie kell annak, aki az Astanga-oktatóira jelentkezni fog. A Hatha-jóga Pradípiká anyagát is az Agni-jóga oktatói tanfolyamon vesszük, és ennek simerete nélkül elég nehéz megfelelő perspektívában látni Patandzsali Jóga-szútáit. 


Ezen kívül a nemzetközi sztenderdek szerint az alap jógaoktatói tanfolyamnak 200 óra hosszúnak kell lennie, míg egy vezető oktatói tanfolyamnak 500 órásnak. Így a kettő elvégzéséből jön össze az 500 óra, és ahogy említettem, a tananyagok szorosan egymásra épülnek. Igazából mindenkinek ajánlom, aki komolyan akar a jógával foglalkozni, akár az Agnival, az Astangával, a Hathával, vagy bármivel, ami jógának nevezhető, és hitelesen az is. Igazából a legtöbb jógairányzatban csak a formában, a külsőségekben vannak különbségek. A valódi érték ezek mögött van, és ezt próbáljuk átadni az oktatói tanfolyamokon, és természetesen óratartás közben is. 


Szóval mi készen állunk valóra váltani az álmodat, már csak az a kérdés, hogy te készen állsz-e? Ha igen, akkor jelentkezz még ma, hogy kihozhassuk belőled a lehető legjobbat! Írj emailt: gauranga@brihaspati.net, vagy hívj telefonon: 06-30-9140839. Indul az Atma Center jógaképzés!

Nincsenek megjegyzések: