2010. december 3., péntek

Túlélési útmutató hot ashtangásoknak

Egyre többen jönnek Hot Ashtangára, talán a téli hideg miatt, talán azért, mert rákattannak, mint én. Sokan több éves (vagy legalább hónapos) jógamúlttal vágnak bele az Ashtanga kísérletbe, de vannak olyanok is, akiknek ez az első jóga-élményük. Nyilván ez egy vízválasztó lehet sokak számára, van, aki beveszi a kanyart, és utána már egyéb lájtosabb jógaórákkal nem is lehet meghatni, de olyanok is vannak, akik az első alkalom után rájönnek hogy számukra nem az Astanga a legjobb választás, és átnyergelnek valamelyik másik óratípusra vagy jógairányzatra. Én tartom magam ahhoz az állásponthoz, hogy a jóga mindenkié, de azon belül az Astanga nem biztos, hogy mindenkinek a legjobb választás.


Bár én magam is a gyakorlásomban az astangát helyezem előtérbe, mégis azon az állásponton vagyok, hogy érdemes néha más ingereknek is kitenni magunkat, még hogyha annyira szerelmesek is vagyunk az astanga-sorozatokba. Szerintem beszűkült az a gondolkodásmód, hogy csak az astanga az igazi jóga, és csak az a valódi űberjógi, aki azt a (vélt vagy valós) tradicionális módon űzi, bármi is legyen az (ezzel kapcsolatban lásd ayogi találó bejegyzését). Az ilyen hozzáállás csupán egy újabb réteget eredményez a hamis egóban, és a gyakorló a külsődleges formán túli valódi lényeget tévesztheti szem elől. Mindegy, vissza a témánkhoz.


Néhány olyan gyakorlati tanácsot szeretnék megosztani a mai napon, amit általában a dörzsöltebb jógások már tapasztalatból tudnak, a kezdők viszont megspórolhatnak vele jó pár keserű élményt.


1. Érkezz időben, és ha beléptél a terembe, maradj csendben. Ha elkésel az óráról, és a recepciós hazairányít, az nem egy kellemes élmény. Ha viszont az óra előtti perceket tereferélve töltöd a kellemes melegben a barátaiddal, akkor esélyes, hogy az egész gyakorlás alatt olyan lesz a tudatod, mint egy vasúti váróterem, és ezzel ugyanakkor másokat is zavarsz. Sokkal jobb, ha belépsz a terembe, lefekszel savászanába és próbálod egy kicsit kiüríteni, lenyugtatni az elmédet, mielőtt elkezdődik a gyakorlás


2. Semmiképpen ne edd tele magad óra előtt, mert akkor pokol lesz a következő két óra. Egy komolyabb ebéd és a gyakorlás között minimum 3-4 órának kell eltelnie, kisebb étkezést követően is érdemes hagyni két óra szünetet. Ellenkező esetben már a lefelé néző kutyában jó esély van rá, hogy viszontlátod az ebédedet a matracodon, vagy óra közben feladod, mert nem bírod a szenvedést, amit önmagadnak okoztál.


3. Hidratáció! A "tradicionális" astanga gyakorlók nem szoktak inni gyakorlás közben. Ezzel csak az a gond, hogy ha eleve alulhidratált állapotban érkezel, akkor nem fogsz tudni izzadni, és ha izzadsz, akkor úgy leesik a vérnyomásod, meg a vércukrod, hogy elkezdesz szédülni, rosszul leszel, vagy elmegy az erőd. Tehát érkezz jól hidratált állapotban, ami azt jelenti, hogy a nap folyamán megittál 2-3 liter tiszta vizet vagy gyógyteát. Minél több koffeint töltöttél magadba a nap folyamán, annál fontosabb mindez, mert a koffein elvonja a vizet a szövetekből. Természetesen a legjobb, ha nem fogyasztasz koffeint és más mérgező anyagokat. Ha nem meleg teremben van az óra, akkor még esélyes is, hogy kibírod ivás nélkül, de akkor is érdemes óra után sokat inni, főleg, ha izzadtál. Ha melegben van az óra, akkor viszont több, mint valószínű, hogy izzadni fogsz, méghozzá több litert, tehát ilyenkor inkább érdemes inni, mint hősködni. Ugyanis az alulhidratált állapot megnehezíti a méregtelenítést. Ha nem tudsz izzadni, akkor nincs, ami kihozza a méreganyagokat. És akkor legfeljebb csak bebüdösödsz óra végére, mint egy ázott kutya, ahelyett, hogy megtisztulnál.


4. Méregtelenítés. Mindenki, minden állapotban tud jógázni (lásd a Vodka-jóga albumot), de azért a legjobb, ha józanul érkezel az órára, lehetőleg nem másnaposan, kialvatlanul és mosdatlanul. A kábítószert is lehetőleg mellőzd, legalább az óra előtt, de még jobb, ha teljesen beszünteted. Csak azért mondom, mert láttam már egy-két kitágult pupillát óra közben. Az alkohol és a drogok mellett a dohányzást is érdemes beszüntetni. A dohányosok izzadságán, leheletén erősen érződik a nikotin meg a kátrány, és az biztos, hogy a tüdőben lezajló oxigén- és pránacsere hatékonyságát erősen rontja a dohányzás. A vegetáriánus étrendet is ezért szoktuk ajánlani, mivel nem mindegy, hogy az ember a tegnapi marhapörköltet izzadja ki, vagy a spenót zamatos szaftját :-). Szóval az a lényeg, hogy minél kevesebb méreganyagot viszel be, annál könnyebb lesz a méregtelenítés. Máskülönben a gyakorlásod olyan lesz, mint az elefánt fürdése, amint befejezte a fürdőt, meghempereg a homokban, és kezdheti elölről.


5. Légzés. A legtöbb kezdő jógás elfelejt levegőt venni, mert túlzottan el van foglalva az ászanákkal, plusz a nehezebb pózokban visszatartja a levegőt és összeszorítja a fogát. Ennek következtében egyrészt lekopik a fogzománc (ezt a fogorvosomtól tudom), másrészt a sejtek nem jutnak elegendő oxigénhez. Vagyis hamarabb kifáradunk, és másnap nagyobb eséllyel lesz izomlázunk. Szóval koncentráljunk a mély, hangos légzésre, és ne szégyelljük magunkat! Persze zihálni meg nyögni azért nem kell, de a tenger morajlását nyugodtan duplikálhatjuk!


6. Izomláz. A közhiedelemmel ellentétben az izomláz nem egy kívánatos dolog. Általában annak a jele, hogy nem megfelelő fokozatossággal gyakoroltunk, vagy nem lélegeztünk megfelelően. Az izomrostok nem jutnak elegendő oxigénhez, túlerőltetjük őket. Ez nem csak a fájdalomérzetet okozó tejsav lerakódásához vezet, hanem sokkal sérülékenyebbé is teszi az izmot. Emellett nem csak az izmok nyújtására és feszítésére kell odafigyelni, hanem arra is, hogy a pózban lazítsunk el minél több izmot. A gyakorlat hatékonyságát nem feltétlenül az fogja növelni, ha minél több izmot minél jobban megfeszítünk. Ez inkább görcsökhöz vezet, és megakasztja a prána áramlását.


7. Sérülések. A jóga célja nem az, hogy sérüléseket szerezzünk, sőt, nem is szükségszerű, hogy ezek bekövetkezzenek. Vagy a figyelmetlenség, vagy a gyakorlatok helytelen módon vagy mértékben történő kivitelezése, vagy a belső stressz, vagy a túlerőltetés miatt húzódhatnak meg az izmaink, a szalagjaink. Én nem ellenzem az otthoni gyakorlást, de annak nem szoktam örülni, amikor valaki azzal jön órára, hogy milyen sérüléseket szerzett otthoni gyakorlás közben. Oda kell figyelni a tanár utasításaira, és közben befelé is kell figyelni, és igazításnál jelezni a tanárnak, ha úgy érezzük, hogy nem bírjuk ki a nyomást sérülés nélkül.


8. Női dolgok. Vannak olyan jógások, akik a teljes menstruáció ideje alatt gyakorolnak. Szerintem ez nem helyes, bár nem vagyok nő. Érdemes egy pár napot pihenni, ahelyett, hogy túlerőltetnénk magunkat. A fordított pózokat kifejezetten kerüljük a menstruáció alatt, és a bandhákat sem kell teljes erőből szorítani, főleg ha alhasi görcseink vannak. A terhesség esetén (feltéve, ha észrevetted), az első három hónapban mindenképpen kerüld az astanga gyakorlását, és az agnit is érdemes módosítani. A beágyazódás után szabadabban lehet gyakorolni, bizonyos megkötéseket figyelembe véve. A legbiztonságosabb a kismama-jóga gyakorlása, de Agnit is csinált már nálam egy-két kismama, majdnem a terhesség végéig. Szóval itt sem kell ragaszkodni az elképzeléseinkhez, mert főleg az első terhesség sok mindent megváltoztathat az életünkben.


9. Betegségek. Ha megfáztál, de nem érzed magad erőtlennek, akkor jöhetsz melegben is gyakorolni. Az izzadás jót szokott tenni, csak utána gyorsan zuhanyozz le és öltözz fel rendesen. Persze nem kell feltétlenül teleköhögni a termet vírusokkal, ha például influenzád van. Ha lázas vagy, akkor a megerőltető ászana-gyakorlás nem javasolt, inkább várj egy pár napot, és kúráld magad! Más sérülések, betegségek esetén tájékoztasd a tanárt, hogy figyelembe tudja azt venni. Igazából nagyon kevés olyan orvosi körülmény van, ami lehetetlenné teszi a jóga gyakorlását, a legtöbb esetben inkább az elme használja fel a betegségeinket mentségként arra, hogy miért nem akarunk gyakorolni. Ha viszont eljössz az órára, akkor számíts rá, hogy a tanár meg fogja követelni a kemény munkát és a koncentrációt, mert nem strandolni jöttél, hanem jógázni. 100% intelligens, koncentrált erőfeszítés = 100% eredmény.

Nincsenek megjegyzések: