2010. december 18., szombat

A jóga a tuti!

Nemrégiben kaptam egy emailt, amely a Guardian című lapra hivatkozik, és egy tudományos kutatásról számol be, amely a jóga hatékonyságát hivatott bizonyítani. Néminemű internetes kutatás után kiderítettem, hogy a kutatás a "The Journal of Alternative and Complementary Medicine" című lapban jelent meg.

A kutatók megállapították, hogy heti három jógaóra elősegítheti a depresszió leküzdését, mert erőteljesen növeli annak a vegyületnek a koncentrációját az agyban, amely a nyugodt és ellazult elméért felelős. A vegyület egy gamma-aminobutirinsav (GABA) nevű aminosav, amelynek szintje sokkal magasabb azoknál, akik jógáznak, azokéhoz képest, akik ugyanilyen mennyiségű másféle testmozgást végeznek, például sétálnak.

A GABA nélkülözhetetlen az agy és a központi idegrendszer egészséges működéséhez, és elősegíti a nyugalom állapotát az egész testben. Az alacsony GABA-szint a depresszióhoz és a széles körben elterjedt pánikbetegségekhez kapcsolódó jelenség.

A Boston University School of Medicine tudósai tizenkét héten keresztül vizsgálták egészséges egyedek két csoportját. Az egyik csoport hetente háromszor egy órát sétával töltött, míg a másik csoport ugyanennyi időt jógázott. A résztvevők agyát a kísérlet előtt és után is MRS-vizsgálatnak vetették alá a GABA-szintek méréséhez, miközben ki is kérdezték őket a pszichológiai állapotukról a tanulmány során.

A jógás csoport sokkal alacsonyabb stressz-szintről és pozitívabb hangulatról számolt be, mint a sétáló csoport. Chris Streeter professzor szerint a jógázók megnövekedett hangulata a GABA-szintnek tudható be. Ezek után javasolta, hogy további kutatásokat kellene végezni a jóga egyéb mentális betegségek esetén történő terápiás alkalmazásával kapcsolatban.

Katie Prior mentálhigiénés szakértő örömmel fogadta a kutatás eredményeit, és így nyilatkozott: "Bármilyen testmozgás hasznos az ember hangulatának és önértékelésének javításához. Jól érzed magad és jobban nézel ki, és mindkettő hozzájárul a mentális jólétedhez. A jóga relaxáló és rázkódás mentes (low impact) mozgásforma azok számára, akik nem szeretnek sétálni vagy futni. Egyedül, otthon is lehet gyakorolni, vagy pedig elmehetünk egy jógaórára, ahol másokkal is találkozhatunk. Ez egy nagyszerű módszer arra, hogy megismerjünk másokat, és főleg azok számára fontos, akik az elszigeteltségtől és a magánytól szenvednek.

A kutatás jó hír azok számára, akik kedvelik a jógát és a pilatest, mivel egyébiránt ezeket a mozgásformákat nem tartják olyan intenzívnek, mint más sportokat. A Wisconsin-i egyetem munkatársai szerint, bár a jóga növeli az erőnlétet, állóképességet, egyensúly-érzéket és a hajlékonyságot, nagyon kevés kalóriát éget, és ezzel azt sugallják, hogy a jóga nem képes aerobikus hatásokat elérni. A kutatók szerint egy átlagos óra alatt 144 kalóriát égetünk el 55 perc alatt, ugyanannyit, mint egy lassú séta közben. Mág a dinamikusabb Power jóga is csak kb. 237 kalóriát éget el, és a pluzust a maximális tartomány 62%-ára emeli fel, ami könnyű aerobikus mozgásnak felel meg.

A szív és a tüdő hatékony kihasználása érdekében 64-94%-os pulzusra van szükség. Egy 51 perces pilates-óra átlagosan 174 kalóriát (kezdő), vagy 254 kalóriát (haladó) éget el, ami a fele annak a mennyiségnek, amit ugyanilyen időtartamú futás közben égetünk el.

Azért azt tegyük hozzá, hogy az Atma Centerben egyik óra sem ilyen lightos! Az Agni-jógán például a meleg is hozzátesz a szívmunkához, így a kalória-égetéshez is, és egy megtermettebb ember másfél óra alatt simán leéget 1000 kalóriát! De a Body Art és a dinamikus jóga-órák sem nagyon maradnak el emögött, az Ironról nem is beszélve! A Hot Ashtanga pedig vitathatatlanul viszi a pálmát, egyrészt a meleg miatt, másrészt a sok vinyásza miatt, így a kétórás időtartam alatt az 1500 kalória elégetése szinte garantált. Szóval egyszerre megvan a kardió és az erőnléti, és ami nem utolsó szempont, szépen felnyomja a GABA-szintet, illetve az endorfint, így a relaxáció végére már totális boldogságban úszhatunk.

Nincsenek megjegyzések: