2010. december 6., hétfő

Overdose

Médiahét volt az elmúlt hét. Kedden fotózásra mentünk, az. 1. sorozat fotóit készítettük el, amiket majd a jegyzetben és a honlapon is használni fogunk. Íme egy kép a sorozatból. Kissé izomlázasak lettünk Ágival a majd' három órás jógázástól a hideg teremben. Azért szerdán rátettem még egy lapáttal, Rolandnál voltam Thai box edzésen. Jó kis intenzív zsákolós edzés sikeredett. Csütörtökön végre sikerült összekalapálnom egy úgy-ahogy elfogadható 3. sorozat gyakorlást, miközben egész héten jelentős tömegek voltak az órákon, ugyanis ez volt a Fitnesztermek hete. 


Szombaton tűzceremónia volt a templomban. A Bhagavad-gítá elhangzásának évfordulóját ünnepeltük, és kétszer felolvastunk az egész könyvet, miközben én ghít (tisztított vajat) ajánlottam a tűzbe. A majdnem kétszer négyórás procedúra így intenzív mantra-meditációs és csípőnyitó élménnyé fajult, a végefelé már nem tudtam, hogy szukhászanában, marícsjászanában, baddhakónászanában, bharadvádzsászanában vagy esetleg vírászanában üljek, így ezek között váltogattam folyamatosan. Ez volt a pihenőnapom.


Vasárnap reggel fél nyolcra behéveztem az Atma Budába, mondván, hogy gyakorlok egyet a jógaoktatói tanfolyam előtt, amit én tartottam aznap. Négyen voltunk a gyakorláson, köztük Fülöp Gábor, akivel Manju budapesti workshopján ismerkedtem meg. 14 éve astangázik, és már a negyedik sorozatnál jár, tudtommal egyedül Magyarországon. Mindemellett nagyon szerény és barátságos ember. Öröm volt nézni, ahogy gyakorolt, főleg, amikor a kúrmászana után betett egy csokrot a 3. sorozat csípőnyitó, láb-a-nyakban pózaiból. Ők még gyakoroltak, amikor én már kijöttem, mert kilenckor kezdődött a jógaoktatói tanfolyam.


Azzal kezdtem, hogy mindenkit jól leszidtam, hogy nem veszik elég komolyan a tanfolyamot. Tegnap is volt, aki egy órával később jött és egy órával korábban ment el, és a kettő között is elalélt zombihoz hasonló aktivitást fejtett ki. Volt, aki fél napot lógott el, de nem csak tegnap, hanem máskor is. A hét közbeni gyakorlásról nem is beszélve. Felvilágosítottam a társaságot, hogy a jógaoktatás nem szórakozás, bármennyire is annak látszik, hanem kemény munka, és ebbe beletartozik a gyakorlás és tanulás is, nem csak az óratartás.


Utána csináltunk egy ráhangolódást, és elkezdtük átvenni a hatvannégy klasszikus ászanát és igazításaikat. Egy kis ebédszünet után a Hatha-jóga Pradípiká első fejezetét tanulmányoztuk (amit a társaság fele sikeresen átaludt), majd csaptunk egy intenzívebb kétórás gyakorlást a meleg teremben. Délután ötre mindenki kellemesen elfáradt, köztük én is, de ekkor indultunk a Fitvideo.hu forgatásra Encivel


Egy 11. kerületi számítógép-nagykerben volt a forgatás helyszíne. Amikor megérkeztünk, éppen Kovács Attila, a Fitvideo szakmai vezetője tartott erősítő órát. Utána berendezték nekünk is a terepet. Smink nuku, úgyhogy remélem nem nagyon fognak látszani a kék karikák a szemem alatt :-). Az astanga 1. sorozat első felét nyomtuk le a maricsjászanákig, úgyhogy egy rendes, otthon gyakorolható vezetett óra lesz belőle, főleg, ha kijön majd a második rész is. Egyelőre azt ígérték, hogy kb. két héten belül fent lesz a videó a honlapjukon, és csekélyke havidíjért mindenki gyakorolhat otthon, ha nincs lehetősége órára jönni. Ez főleg a vidékieknek lehet nagy segítség, a budapestieket azért továbbra is várom jó kis igazításokkal.  


Úgyhogy ez volt a hétvégém. Fizikailag nem is fáradtam el annyira, de azért hiányzott az, hogy otthon tölthessek egy kis időt a családdal, és behozhassam egy kicsit azokat a munkákat is, amiket az óratartáson kívül még meg kell csinálnom. Mindenesetre itt az újabb hét, és lassan már elkezd érződni az embereken a karácsonyi hajrá, amikor mindenkinek az van a tudatában, hogy "nincs időm, nincs pénzem stb. jógára járni." Azért lehetőség szerint mindenki őrizze meg a nyugalmát, és ne pont az órákat hagyja ki az életéből év végéig. Ráadásul a két ünnep között sem fogunk leállni, hamarosan publikáljuk az ünnepi órarendet.

Nincsenek megjegyzések: