2010. december 9., csütörtök

A kontrollált elme

Újabb részlet a Hatha-jóga Pradípikából:

atha gadzsakarani:
udara-gata-padártham udvamanti pavanam apánam udírja kanthanálé
krama-paricsaja-vasja-nádi-csakrá gadzsa-karaníti nigadjaté hatha-dzsnyaih /38/


Az apána-vájut a torokba felemelve a gyomorban lévő ételt stb. kihányjuk. Ezáltal fokozatosan megismerjük a nádík rendszerét. Ezt Gadzsa-karanínak nevezik a hatha-jógában. 
A satkarma gyakorlatai közül a vamana, vagy kundzsala-krijá az egyik leghatékonyabb, viszont nem veszélytelen, ezért inkább szakértő irányítűsa alatt érdemes gyakorolni. Ez a folyamat nem csak a nyálkától tisztítja meg a mellkast és a fejet, hanem a nádíkat, az energiacsatornákat is tisztítja. Minél jobban sikerül megtisztítani a nádíkat a méreganyagoktól, annál jobban képesek leszünk tudatossá is válni róluk, illetve irányítani a prána áramlását bennük. A nádík tudatosítása előkészíti a szusumná felébresztését, ami pedig a kontrollált elmeállapot elérésének kulcsa. 

brahmádajó 'pi tridasáh pavanábhjásza-tat-paráh
abhúvannantaka-bhaját taszmát pavanam abhjaszét /39/

Brahmá és a többi félisten mind a pránájáma gyakorlatait végzik folyamatosan, és így megszabadulnak a halálfélelemtől. Ezért rendszeresen kell gyakorolni a pránájámát.
jávad baddhó marud déhé jávacs csittam nirákulam
jávad dristir bhruvór madhjé távat kálabhajam kutah /40/


Amíg a légzést megtartjuk a testben, amíg az elme nem zavart, és a tekitetet a két szemöldök közé tudjuk rögzíteni, nem kell félnünk a haláltól. 
vidhivat prána-szamjámair nádí-csakré visódhité
szusumnávadanam bhitvá szukhád visati márutah /41/

Amikor a nádík rendszere megtisztul a szennyeződésektől a prána helyes kontrollálása által, akkor a levegő könnyedén áttöri a szusumná bejáratát és beléhatol.
atha manónmaní:
máruté madhja-szancsáré manah-szthairjam pradzsájaté
jó manah szuszthirí-bhávah szaivávaszthá manónmaní /42/

Az elme szilárdsága akkor következik be, amikor a levegő szabadon mozog középen. Ez a Manónmaní állapot, amit akkor érünk el, amikor az elme elcsendesedik.
tat-szidhhajé vidhána-gjás csitrán kurvanti kumbhakán
vicsitra-kumbhakábhjászád vicsitram sziddhim ápnuját /43/

Ahhoz, hogy elérjék, a módszerekben járatos szakértők különböző kumbhakákat hajtanak végre, mert a különböző kumbhakák végzése csodálatos sikert eredményez.

Nincsenek megjegyzések: