2010. december 8., szerda

Kocka has

Egy újabb gyöngyszem Lucas Rokcwoodtól, aztán az én kommentjeim:


"Van egy pár álomkép, amit a késő esti reklámszpotokban hirdetnek, és igazán jókat tudok nevetni rajtuk. Itt az egyik: Ülj a popsidon, nézd a tévét, csatolj a hasadra egy vibráló öv-kütyüt, és már nyár előtt kocka hasad lesz!


A másik: Vegyél egy szett "hogyan legyünk gyorsan gazdagok" DVD-t, nem is kell megnézni vagy bármit csinálni (csak tedd a polcra), és hat hét múlva, amikor felébredsz, annyi pénzed lesz, hogy akár vissza is mehetsz az iskolába költőnek. És a kedvencem: Nyújtózkodj egy párat tévénézés közben, és két hét múlva soványan fogsz ébredni.


De komolyan, mindenki ezt kérdezi tőlem: "Lehet a jógával fogyni?" A válasz egy nagy, kövér, ujjongó IGEN! Én magam több, mint 40 fontot (18 kilót) fogytam. DE! Nem lógattam a lábamat a tévét bámulva, vagy egy barlangban Ómozva. Hanem nagyon kemény ászana-gyakorlást végeztem, tényleg. A jógás világban van egy egész fitnesz-ELLENES mozgalom ... 
... De én azt mondom, hogy le a kalappal mindenki előtt, aki BÁRMIT is hajlandó megtenni, hogy javítson az életén.


Válj erőssé! Válj hajlékonnyá! Válj fitté! Válj vékonnyá! Ha mindezt meg tudod tenni, lefogadom, hogy a spirituális megvilágosodást és társait is sokkal könnyebben eléred!


Maradj hajlékony, Lucas."


Szeretem ezt a "Stay bendy" elköszönést. Én azt szoktam mondani, hogy "Keep bending." - azt hangsúlyozva, hogy nem szabad abbahagyni a gyakorlást és a fejlődést. A "Stay bendy" arra utal, hogy sok ember fiatal korában természetesen nagyon könnyen ki tudja fejleszteni a hajlékonyságot, utána már csak meg kell őrizni a rendszeres gyakorlás által. És a másik megfigyelés: nem láttam még egyetlen hajlékony akrobatát sem, aki kövér lett volna. 


Na jó. Mitévő legyen az, aki tényleg kocka hasat akar? 


1. Figyelj oda az étkezésedre. Minél több zöldséget és gyümölcsöt eszel, és minél kevesebb szénhidrátot és tejterméket (meg húst), annál alacsonyabb lesz a zsírszázalékod, és a derekad körül leég a háj. Ha ezt a mozzanatot kihagyod, akármennyit edzhetsz, nem fognak látszani a kockák.


2. Rendesen gyakorold a vinyászát. Ha felemelt és keresztezett lábbal ugrasz előre és hátra, lendület nélkül, és anélkül, hogy végigvonszolnád a bokáidat a földön, akkor az minden izmot megerősít a hasad körül és a medencében. Van, akinek csak ettől kocka hasa lesz, ez persze alkati kérdés is. Mellesleg a lényeg nem a hosszanti hasizom minél nagyobbra történő felpumpálása, hanem a hasizmok legbelső rétegének megerősítése a hasfal beszívása által, mert ezek az izmok vesznek részt a bandhában.


3. Felejtsd el a felüléseket. A hátradőlt, haránt és súlyzós felülések erőltetése a biztos módja annak, hogy tönkretedd a derekadat. Plusz, ha iszonyú módon megerősíted a két középsó hasizmot, akkor a hídban örülhetsz, ha egy asztal formáját fel tudod venni, mert az erős és rövid hasizom meg fogja akadályozni a hátrahajlítást. Mit tegyél akkor, ha mégis rá akarsz dolgozni a hasra?


4. 108 dropback! Ha hátra tudsz menni állásból hídba, és fel tudsz jönni, akkor gyakorold ezt minden nap 108-szor! Ez nagyon jól megerősíti a hasfalat, miközben nyújtja is a hasizmot. Emellett csinálhatsz még csónakpózt, ingapózt és utthita-dandászanát (vízszintes lábakkal kiemeled magad a tenyereden), és   ha nagyon nem férsz a bőrödben, akkor csinálj lassú lábemeléseket bordásfalon vagy húzódzkodó-rúdon! Húzd a lábaidat egészen fel a kezekig! Ez a legjobb gyakorlat a kocka has elérésére.


Természetesen egy pár év gyakorlás után a jógának nem a fitnesz és az alakformálás köré kellene koncentrálódnia, de nem árt, ha tisztában vagyunk vele, hogy a jóga ezt is tudja. És mellesleg, ahogy Lucas is mondta, kocka hassal is el lehet érni a megvilágosodást, nem?  

Nincsenek megjegyzések: