2010. december 24., péntek

Ízületvédő diéta

Jókor kerül elő a téma azt hiszem, éppen a karácsonyi nagy zabálások közepette. Ráadásul, mint a lentiekből is kiderül, a magyar konyha nem nevezhető éppenséggel ízületvédő kosztnak. Ezt a sok köszvényes és reumás ember is bizonyítja, akik az ország gyógyfürdőiben ázalognak két oldalas és egy májas hurka elfogyasztása között. Sebaj, ha letudtuk az ünnepeket, jön az új év, legkedvezőbb alkalom az életünk és az étrendünk megváltoztatásához!


A jógában a legfontosabb szervek az ízületek, hiszen számos ászanánál az ízületi mozgathatóság tartományát próbáljuk a végletekig növelni. Nyilvánvalóan nem mindegy, hogy milyen állapotban vannak az ízületeink. Gyulladt, lerakódásokkal teli, köszvényes ízületekkel is lehet jógázni, sőt arra is jót tesz, de sokkal kevésbé élvezetes élmény, mint tiszta, hajlékony ízületekkel végezni az ászanákat és a vinyászákat.


Mint mindenben, itt is fontos szerepe van az anyagcserének, az emésztésnek, és annak is, hogy milyen ételeket fogyasztunk. A következőkben Paul Newland e témában írt cikke alapján foglalom össze, hogyan hat az étkezés az ízületeink állapotára. 


Az első dolog, amire figyelni kell, hogy a kalcium aránya minél magasabb legyen a foszforhoz képest az étrendünkben, mivel a sok foszfor fogyasztása kivonja a kalciumot a csontokból és a kötőszövetekből. Éppen ezért kerülni kell a következő ételeket: a vörös húsokat a belsőségeket, a feldolgozott húsféléket, , a vörös húsú halakat, a legtöbb gabonát, különösen a búzát, és a szénsavas üdítő italokat. Ugyanakkor kerüljük a túl sok koffein bevitelét, mert az meggyorsítja az ásványi anyagok és vitaminok kiürülését. Kerüljük az olajban sült ételeket és az Omega-6-ban gazdag növényi olajokat, valamint a margarint, mivel súlyosbítják az ízületi gyulladást. kerüljük a cukor fogyasztását is, mivel csökkenti a többi tápanyag hasznosulásának arányát. Ugyanakkor a savlekötők fogyasztását is kerüljük, mivel a gyomorsav semlegesítése is csökkenti az emésztés hatékonyságát.


A reumások számára a legjobb a kalciumban, magnéziumban és más nyomelemekben gazdag étrend, amit a következő ételek fogyasztásával érhetünk el: 


Kalcium: zsírszegény tej, joghurt, házisajt, zöldborsó, szója, dió, mandula, napraforgó-mag, kelkáposzta, zöld leveles zöldségek, brokkoli, lucernamag vagy csíra A kalcium felszívódásához magnéziumra is szükség van, amit a következő források tartalmaznak: a legtöbb zöldség és gyümölcs, teljes kiőrlésű gabona, leveles zöldségek, olajos magvak, hüvelyesek, banán és barack. 


A kalcium felszívódásához D-vitaminra is szükség van. Vagy napozunk, vagy tejtermékekben visszük be. A kalcium felszívódásához bórra és mangánra is szükség van: leveles zöldségek, alma, mandula, körte, hüvelyesek, gyömbér, zab. Ezeken kívül cinkre, rézre, szelénre és A-vitaminra van szükség. A következő ételekben találjuk őket. Leveles zöldséget, tökmagot, brazil diót, és C-vitamin-forrásokat is kell fogyasztani. 


Mivel manapság a talaj nagyon kevés ásványi anyagot tartalmaz, a legjobban összeállított diéta esetén is előfordulhatnak hiányok, Éppen ezért érdemes néhány táplálék-kiegészítőt is fogyasztani. A kifejezetten ízületekre ajánlott étrend-kiegészítők általában glükozamint, khondroitin-szulfátot és MSM-et tartalmaznak, némi kalcium, magnézium, cink és D-vitamin társaságában. Negyven éves kor fölött a legtöbb embernek legyengül az emésztési enzim-termelése. Ilyenkor ezt is pótolni kell. 


Most pedig néhány étel, ami kifejezetten jót tesz az ízületi gyulladásban szenvedőknek: avokádó, banán, sárgabarack, eper, kivi, őszibarack, mangó, dinnye, papaja, tökfélék, édesburgonya, brokkoli, spenót, alga, sárgarépa, kelbimbó, kaliforniai paprika, paradió, pekán, szotyi, tökmag, lenmag, teljes kiőrlésű kenyér, barnarizs, csicseriborsó, lencse, zab, köles, árpa, kurkuma, alma, gyömbér, búzafűlé, avokádó olaj, olíva olaj.

Nincsenek megjegyzések: