2010. december 20., hétfő

A kumbhakák különböző fajtái

Újabb részlet a Hatha-jóga Pradípikából:

"atha kumbhaka-bhédáh:
szúrja-bhédanam uddzsájí sítkárí sítalí tathá
bhasztriká bhrámarí múrccshá plávinítjasta-kumbhakáh /44/


Nyolcféle kumbhaka létezik, a szúrja-bhédana, az uddzsájí, sítkárí, sítalií, bhasztriká, bhrámarí, múrccshá és a pláviní.


púrakánté tu kartavjó bandhó dzsálandharábhidhah
kumbhakánté récsakádau kartavjasztúddijánakah /45/


A púraka végén dzsálandhára bandhát kell végezni, a kumbhaka végén és a récsaka kezdetekor pedig uddíjána bandhát. 

A légzésnek négy fázisa van: púraka (belégzés), récsaka (kilégzés), kumbhaka (belégzés utáni visszatartás) és súnjaka (kilégzés utáni visszatartás). A két légzésszünetet sorrendben antara (belső) és báhja (külső) kumbhakának is nevezzük. A "kumbha" szó korsót jelent, és a tüdőre vonatkozik. Amikor megtelik levegővel, olyan, mint egy korsó. Ez a belső légzésvisszatartás. Amikor kiürítjük, akkor is marad benne levegő, de ezt külső légzésvisszatartásnak nevezzük, mert annyi levegőt kinyomunk a tüdőből, amennyit csak lehetséges. A vers tanulsága szerint a bandhákat a pránájámával együtt kell végezni, ahogy az Astanga-rendszerben is szoktuk.

adhasztát kuncsanénásu kantha-szankócsané krité
madhjé pascsimatánéna szját pránó brahma-nádi-gah /46/


Lentről felhúzva (múla bandha) és a torkot összehúzva (dzsálandhára bandha) És a testünk közepét elől behúzva (a hasunkat) a prána belép a brahma-nádíba (a szusumnába).

Általános esetben a prána nem nagyon kering a központi energiavezetékben. A bandhák és a párnájáma tudatos használatával viszont oda tudjuk irányítani. Ennek a folyamatnak az az eredménye, hogy megnyugszik az elme, és a tudatosság fokozatosan felébred. Ez a folyamat készíti elő a Kundaliní felébresztését.

apánam úrdhvam utthápja pránam kanthád adhó najét
jógí dzsará-vimuktah szan sódasábda-vajó bhavét /47/


Azáltal, hogy felemeli az apána-vájut és lefelé irányítja a prána vájut a jógi, aki megszabadult az öregkortól, fiatallá válik, mintha 16 éves lenne.

 
Az ötféle életlevegő közül az apána váju a végbélben helyezkedik el, míg a prána váju a szívben található. A pránájáma-gyakorlatok mellett a fordított ászanákról (sírsászana, szarvángászana) is azt mondják, hogy fiatalító hatásúak, mert hasonlóképpen befolyásolják az életlevegők áramlását.

atha szúrjabhédanam:
ászané szukhadé jógí badhvá csaivászanam tatah
daksanádjá szamákrisja bahih-sztham pavanam sanaih /48/


Bármelyik kényelmes pózt felvéve, lassan szívjuk be a levegőt a jobb orrlyukon keresztül.



ákésád ánakhágrács csa niródhávadhi kumbhajét
tatah sanaih szavja-nádjá récsajét pavanam sanaih /49/


Utána bent kell tartani, úgy, hogy a körmöktől a hajunk végéig mindent betöltsön, és utána lassan ki kell engedni a bal orrnyíláson keresztül. 

A szúrja-bhédana pránajámánál a belégzést mindig a jobb orrnyíláson keresztül (szúrja-nádí) végezzük, a kilégzést pedig a balon (csandra-nádí) keresztül. A légzés aktiválja a szúrja-nádít (nap-vezetéket). Amikor váltott orrnyílásokkal lélegzünk, azt nádí-sódhana pránajámának nevezzük, és mindkét energiavezetéket tisztítja. Szvátmáráma nem említi külön, valószínűleg a szúrja-bhédanához sorolja. A csandra-bhédana (balon be, jobbon ki) végzése nem ajánlott, mert depressziót és mentális zavarokat okozhat.

kapála-sódhanam váta-dósa-ghnam krimi-dósa-hrit
punah punar idam kárjam szúrja-bhédanam uttamam /50/


A kiváló szúrja-bhédana megtisztítja a homlok üregeit, megszünteti a váta rendellenességeit, és eltávolítja azélősködőket, ezért újra és újra végezni kell.
"

athóddzsájí:
mukham szamjamja nádíbhjám ákrisja pavanam sanaih
jathá lagati kanthát tu hridajávadhi szaszvanam /51/


Zárjuk le a gégefőt, és lassan szívjuk be a levegőt olyan módon, hogy a torokból a mellkasba menet hangot adjon ki.
púrvavat kumbhajét pránam récsajéd idajá tatah
slésma-dósa-haram kanthé déhánala-vivardhanam /52/

Tartsuk vissza, mint korábban, és engedjük ki az ídán (bal orrlyukon) keresztül. Ez megszünteti a nyálkát a torokban, és növeli az étvágyat.
nádí-dzsalódarádhátu-gata-dósa-vinásanam
gaccshatá tisthatá kárjam uddzsájjákhjam tu kumbhakam /53/

Megsemmisíti a nádík szennyeződéseit, az ödémát és a dósák zavarait. Az uddzsájít minden élethelyzetben végezni kell, még séta vagy ülés közben is.

Az utolsó mondatból természetesen következik az a tény, hogy az ászana-gyakorlás közben az uddzsájínak kell lennie az alapvető légzéstechnikának. A többi pránájámát pedig általában ülő helyzetben gyakoroljuk. 

Nincsenek megjegyzések: