2011. március 20., vasárnap

Hogyan (nem) lettem lájf kócs?

Kicsit hosszúra nyúlt a tegnapi fejtegetésem, úgyhogy ma folytatom. Szóval az emberek nem egyformák, erre jöttem rá prédikátorként, és ami az egyiknek az életében érvényes, az a másiknak az életében nem biztos, hogy működni fog. 


Utána jött az ezoterikus időszakom, amikor prána-gyógyítással kezeltem a hozzám fordulókat, persze némi életmód-tanácsadással kiegészítve. Ez utóbbi meg is maradt, máig is csinálom, dominánsan az ájurvédára támaszkodva. Nekem az az álláspontom, hogy "ép testben ép lélek", és az egészség egy fontos aspektus az ember életében. Általában, ha az egészség nincs egyensúlyban, akkor komolyabb lelki problémák is meghúzódnak a háttérben. 

Utána jött az asztrológia, ami már átfogóbb terület, mégis egy autentikus rendszert követve haladunk. Itt is tapasztaltam azt, hogy a tanácsadónak alaposan rá kell éreznie, mire hogyan fog reagálni a kliens. Vannak ugye a "riogatós" asztrológusok, akik aztán az ördögöt is a falra festik, jó nagy körmökkel, 64 ezer színben és 3D-ben. Nem tudom, hogy ez miért jó, de abban hiszek, hogy a félelem egy olyan erős negatív érzelem, hogy simán képes bevonzani az asztrológus által ecsetelt borzadályokat. Ezt szokták önbeteljesítő próféciának nevezni.     

Aztán van a liberális vonulat, akik mindenre azt mondják, hogy ez csak egy lehetőség, nem kell komolyan venni. Így aztán a kliens azt kezd a kapott információval, amit akar, de igazából nem kap világos, használható útmutatást. Vannak olyanok is, akik önismereti céllal keresnek fel, és nagyon kíváncsiak, hogy mik a belső akadályaik. Amikor azonban belemegyünk, rájönnek, hogy ők még nem készek ezzel szembenézni, és pánikszerűen be is zárkóznak. Ez olyan, mint a fogorvos és a tőle tartó páciens esete. Minél tovább halogatja a kezelést, annál jobban fog fájni. 

Mindent összevetve azonban, mivel az ember életének pénzügyi vonatkozásai is vannak, rájöttem, hogy sem az életmód-tanácsadásból, sem az asztrológiából nem lehet egykönnyen megélni, még ha oly érvényes tanácsokat is tudok ugye osztogatni. Ugyanis az emberek egyszer eljönnek, kifizetik az öt vagy tízezer forintot, de azért rendszert nem csinálnak belőle! Éppen itt mutatkozik meg a lájf kócs tevékenységének egyik kritikus momentuma: pótolhatatlanná kell válnod a kliens életében, tulajdonképpen egy fizetett baráttá, aki a kliens élete gondját-baját napi szinten ismeri, és rendszeres konzultációk során segítséget nyújt. Az én tevékenységemben azért még távol tudtam maradni a kliens mindennapi életétől, de egy lájf kócs, ha rendszeres klienseket akar szerezni, ezt nem nagyon teheti meg.

És akkor jött a jóga, ugyanis én magam is folyamatosan dolgoztam a saját életem különböző aspektusainak kiegyensúlyozásán, mert az az álláspontom, hogy az ember először önmagán kísérletezzen, és utána másokon. Illetve ha nem alkalmazza azt, amit tanít, akkor nem hiszem, hogy túl hitelesnek fogják tekinteni. Ma is azt vallom, hogy a napi szintű jóga-gyakorlás megváltoztatja az ember életét, mert az enyémet is megváltoztatta. De nem tűnnék túl hitelesnek, ha ezt csak mondanám és nem csinálnám. Szóval én megtaláltam azt a dolgot, amire az embereknek napi szinten szüksége van, és nem kell őket győzködni, vagy kényszeríteni, hogy jógaórára jöjjenek. Sokszor inkább az a probléma, hogy már nem férnek ba annyian, ahányan jönni szeretnének. 

Szóval a jógaóra alaposan megváltoztatja az ember életét és gondolkodásmódját, de persze a jógának (és az életnek) vannak más aspektusai is. Ezeknek a megtárgyalásához pedig ezt a blogot találtam ki, mint mindenki által ingyenesen elérhető felületet. Itt legalább el tudom mondani, hogy mit gondolok az élet különböző kérdéseiről, és vélhetőleg ez egyes embereknek segít is. Viszont nem kell konzultációs díjat fizetni, személyes találkozót egyeztetni, stb. Persze ha valamit személyesen akar valaki közölni velem, az mindig tudja, hol találhat meg, hiszen jobb oldalt ott látható az elérhetőségem és az órarendem is. Óra után vagy előtt bármit meg lehet kérdezni, és szívesen válaszolok is. 

A jóga egy olyan dolgonak bizonyult, ami képes létrehozni és összetartani egy közösséget, amely elég nyitott ahhoz, hogy újabb embereket tudjon befogadni, és elengedni azokat, akik más vizekre szeretnének evezni, de ugyanakkor eléggé stabil tagjai is vannak ahhoz, hogy tartalmasabb kapcsolatok is kialakulhassanak közöttük.

Ha csak egy otthon ülő, otthon gyakorló magányos blogger lennék, akkor talán ez a blog is kevésbé tudna hozzájárulni ahhoz, hogy arra bíztasson bennünket: lépjünk ki a valódi életbe, nézzünk szembe a kihívásokkal, és találjuk meg azt, ami értékes, közben pedig szabaduljunk meg az életünket fölöslegesen terhelő, szükségtelen dolgoktól. Az év minden napján maradok továbbra is az Atma Center Punishere, mindenki szolgálatára. Ja, és a reménybeli coach-ok számára jól jöhet egy kis statisztika. Állítólag ez az iparág is fellendülőben van.    

Nincsenek megjegyzések: