2011. március 17., csütörtök

A misztikus képességek

jéna szancsálitá saktih sza jógí sziddhi-bhádzsanam
kimatra bahunókténa kálam dzsajati lílajá /113/

Az a jógi, aki képes volt megmozdítani a saktit, sikert érdemel. Fölösleges többet mondani, elég annyi, hogy játszva legyőzi a halált.

brahmacsarja-rataszjaiva nitjam hitamitásinah
mandalád drisjaté sziddhih kundaljóbhjásza-jóginah /114/

Az a jógi, aki követi a brahmacsarját, és mindig mértékkel eszik, negyven nap alatt sikert ér el a Kundaliní gyakorlásával.

kundalím csálajitvá tu bhasztrám kurjád visésatah
évam abhjászató nitjam jaminó jamabhíh kutah /115/

A Kundaliní megmozgatása után sokat kell gyakorolni a bhásztrikát (fújtató légzést). Aki minden nap ezt gyakorolja, az nem fog félni a halál istenétől (Jamarádzsától).

dvá-szaptati-szahaszránám nádínám mala-sódhané
kutah praksálanópájah kundaljabhjaszanád rité /116/

Nincs más mód, csak a Kundaliní gyakorlása a 72000 Nádí szennyeződéseinek megtisztítására.

ijam tu madhjamá nádí dridhábhjászéna jóginám
ászana-prána-szamjáma-mudrábhih szaralá bhavét /117/

Ez a középső nádi kiegyenesedik azáltal, hogy a jógi szilárdan gyakorolja a pózokat, a pránájámát és a mudrákat.

abhjászé tu vinidránám manó dhritvá szamádhiná
rudrání vá pará mudrá bhadrám sziddhim prajaccshati /118/

Azok, akiknek az alvásigénye lecsökkent a gyakorlástól, illetve az elméje lecsendesedett a szamádhitól, azok sikeresen tudják gyakorolni a szambhávít és más mudrákat.

rádzsa-jógam viná prithví rádzsa-jógam viná nisá
rádzsa-jógam viná mudrá vicsitrápi na sóbhaté /119/

A rádzsa-jóga nélkül sem az ászanák, sem a pránájáma, sem a mudrák sokasága nem tűnik vonzónak, bármennyire is csodálatosak.

márutaszja vidhim szarvam manó-juktam szamabhjaszét
itaratra na kartavjá manó-vrittir manísiná /120/

A prána mozgásához kapcsolódó összes gyakorlatot koncentrált elmével kell végezni. A bölcs embernek nem szabad hagynia az elméjét elvándorolni.

iti mudrá dasa próktá ádináthéna sambhuná
ékaika tászu jaminám mahá-sziddhi-pradájiní /121/

Ez a tíz mudra, amit Ádinátha (az Úr Siva) elmagyarázott. Mindegyikük által nagy tökéletességre tehet szert a gyakorlójuk.

upadésam hi mudránám jó datté számpradájikam
sza éva srí-guruh szvámí száksád ísvara éva szah /122/

Az, aki a mudrákkal kapcsolatos tanítást továbbadja, ahogy a tanítványi láncolattól hallotta, az a valódi guru. Ő a mester, az Úr (Ísvara) látható formája.

taszja vákja-paró bhútvá mudrábhjászé szamáhitah
animádi-gunaih szárdham labhaté kála-vancsanam /123/

Aki figyelmesen követi a tanításait, és úgy koncentrál a mudrák gyakorlására, az képes lesz legyőzni a halált, és olyan misztikus képességekre is szert tesz, mint az animá.


A Bhágavata Purána a következő sziddhikről (misztikuk képességekről) tesz említést:

1. A meditáció során a következő öt képességre tehetünk szert: tri-kála-gjatva - a múlt, jelen és jövő ismerete; advandva - a hideg-meleg és más kettősségek elviselése; para csitta ádi abhigjatá – Máso elméjének is gondolatainak ismerete; agni arka ambu visa ádínám pratistambha - A tűz, nap, víz, méreg stb. Hatásainak semlegesítése; aparádzsaja –
mások nem tudnak felülkerekedni rajta.

2. A nyolc elsődleges sziddhi: animá - a jógi képes a testét egy atom méretére összezsugorítani; mahimá – a jógi képes a testének méretét a végtelenségig növelni; garimá – a jógi képes végtelenül súlyossá válni; laghimá – a jógi képes szinte súlytalanná válni; prápti – a jógi képes minden helyet elérni; prákámja – a jógi képes beteljesíteni a vágyait; ísitvá – képes uralmat gyakorolni mások felett; vasitvá – képes felülkerekedni másokon.

3. A tíz másodlagos sziddhi: 
anúrmi-mattva – a jógit nem zavarja az éhség, szomjúság és más testi késztetések; dúra-sravana – a jógi hallja a távol lévő dolgokat is; dúra-darsana - a jógi látja a távol lévő dolgokat is; manó-dzsava – a jógi képes a testét teleportálni, ahová akarja; káma-rúpa – a jógi képes bármilyen formát felvenni; para-kája-pravésanam – a jógi képes belépni mások testébe; szva-cshanda mritju – a jógi képes megválasztani a halála pillanatát; dévánám szaha krídá anudarsanam - látja a félistenek tetteit és részt vehet bennük; jathá szankalpa szamsziddhi – képes tökéletesen megvalósítani a szándékát; ágjá apratihatá gati – az utasításai akadály nélkül megvalósulnak.

Vége a 3. fejezetnek.


Nincsenek megjegyzések: