2011. március 7., hétfő

Véres sport

Általában azt szoktuk mondani, hogy a jóga biztonságos, sőt, terápiás testmozgás, mivel itt a legkevesebb a sérülés, legalábbis sokkal kevesebb, mint mondjuk egy full kontakt küzdősportban, vagy labdajátékban. De azért nyilván vannak sérülések, és ezek sok esetben a helytelen gyakorlásból fakadnak. 


A snowboardos balesetek mellett egy másik dologgal is szembesültem, amikor visszajöttem Indiából, éspedig azzal, hogy nagyon sokan meghúzták a hemstringjüket (hátsó combhajlító izmukat). Ez nem csoda, főleg az Astangát gyakorlók esetében, ugyanis a sok előrehajlításnál erősen igénybe vesszük a hamstringet, és ha nem haladunk fokozatosan és körültekintően, akkor könnyen megsérthetjük. Ezzel kapcsolatban egy tanulságos beszámolót olvashatunk Lucas Rockwood bevérzett hemstringjéről az alábbiakban: 


"Egyszer annyira meghúzódott a jobb hamstringem, hogy véraláfutásos lett. Hadd meséljem el a történetét, hogy megtanuld, mint NEM szabad csinálnod. Annyira merev voltam, hogy szó szerint nem tudtam előrehajloni, a hátam görbült, mint a macskáé, és a kezeimmel éppen hogy elértem a térdeimet. Szerencsére ennek már vége.


A nyújtásról sem tudtam semmit. Nagyon sokat futottam, úsztam, és még súlyzóztam is, de fogalmam sem volt arról, hogyan működik a nyújtás. Na jó, elég a mellébeszélésből. A következő történt:


Volt egy lány, aki rábeszélt, hoy menjek jógázni, és ő nagyon ügyes is volt. Én meg olyan voltam, mint egy nagy fehér bálna, miközben csorgott rólam az izzadtság, és a legalapvetőbb pózok végrehajtása közben is úgy nyögtem, mint egy birkózó. Nem igazán erre az imidzsre hajtottam...


...És ami még ennél is rosszabb, hogy annyira sajgott mindenem az első óráim után, hogy nem is tudtam egyenesen járni. Nem túlzok, össze-vissza botladoztam New York City utcáin,  miközben próbáltam megtenni a fél mérföldet a lakásom és a munkahelyem között. És akkor mit csináltam? Bevettem két Advilt. Amikor ez sem segített, bevettem még négyet. Másnap este a jógaóra előtt bevettem még hatot. Tudom, hogy hülyeséget csináltam, de nem akartam beismerni magamnak, hogy megviselt egy kis nyújtás...


...Szóval tovább dobáltam magamba az Advilt, végigvergődtem az órán, mint egy partra vetett bálna, és minden nap akkora erővel húztam a hamstringjeimet, amekkorát csak ki bírtam préselni magamból. 


1. LECKE: Sohase becsüljük alá a fájdalomcsillapítók erejét! 


Hetekig így folytattam, míg egy nap, miközben a zuhanyzónál álltunk sorba, a tanárom megkérdezte: "Az meg mi?" Még mindig szédültem az óra után, és csak félig voltam magamnál, szóval amikor láttam a véraláfutást a jobb térdhajlatomban, azt gondoltam, hogy beütöttem vagy valami ilyesmi. "Azt hiszem, ezt meg kellene nézetned" - mondta. És akkor gondolkodtam el... Lehet, hogy bevérzett a hamstringem?


Pontosan ez történt. Annyira meghúztam a hamstringemet, hogy belső vérzésem volt, jól bedagadt, és legalább hat hónapig fájt folyamatosan, aztán még időnként előjött majdnem egy évig. Az orvos azt mondta, hogy hagyjam abba a jógát. Azt mondta, hogy annyira megsérült a hamstringem, hogy soha többé nem fog megerősödni. Erre kirúgtam az orvosomat. A következő egy mozgásterapeuta volt. Ultrahang-kezeléseket csinált, amitől még rosszabb lett, szóval tőle is megváltam. A csontkovácsom adott néhány gyógytorna-gyakorlatot, ami 80%-os testzsír-aránnyal rendelkező díványlakóknak való. Szóval őt is kirúgtam.


2. LECKE: Vagy van végzettsége, vagy nincs, a merev ember semmit sem tud a hajlékonyságról.


Néha, ha helyesen akarod csinálni, akkor magadnak kell csinálni. Egy kazal könyvet elolvastam a hamstringről, és beszéltem táncosokkal, harcművészekkel, hogy kiderítsem, hogyan kezelték ki a hamstringjüket, és végül rájöttem. De erről majd a következő bejegyzésben... Addig is maradjunk hajlékonyak, és mondjunk le az Advilról.


p.s. A jobb hanstringem most erősebb, mint valaha, de ha eléggé elszakítasz egy izmot, akkor hegesedni fog. A fényképen látható a hegszövet, ami a combomból kiáll." 


Nincsenek megjegyzések: