2011. március 2., szerda

Múla-bandha

Újabb részlet a Hatha-jóga Pradípikából:


atha múla bandhah:
pársni-bhágéna szampídja jónim ákuncsajéd gudam
apánam úrdhvam ákrisja múla-bandhó 'bhidhíjaté /60/


A jónit (a gátat) nyomjuk a sarkunkkal, és húzzuk be a végbél izmait. Így hajtjuk végre a múla bandhát, ami által felfelé áramlik az apána.


Van némi ellentmondás azzal kapcsolatban, hogy a múla bandha során a végbelet, a nemi szerv körüli izmokat, vagy a kettő közötti területet (a gátat) vagy mindhármat kell összehúzni. A múla bandhát oktató guruk általában azon az állásponton vannak, hogy a gátat kell behúzni, miközben a végbél és a nemi szervek területét ellazítjuk (bár egyes ülőpózokban a sarkunkkal nyomjuk ezeket a területeket). A végrehajtás fenti módja némi gyakorlást igényel, mert eleinte nem vagyunk képesek különválasztani a gátizmok működését a többi izomtól.


adhó-gatim apánam vá úrdhva-gam kuruté balát
ákuncsanéna tam práhur múla-bandham hi jóginah /61/


Az Apánát, amelyik természetesen lefelé áramlik, felfelé kényszerítjük. Ezt a múla bandhát a jógik szerint a végbél behúzása által hajtjuk végre.


gudam pársnyá tu szampídja vájum ákuncsajéd balát
váram váram jathá csórdhvam szamájáti szamíranah /62/


A sarkunkkal nyomjuk a végbelet, és erőteljesen húzzuk fel a levegőt újra és újra, ameddig a levegő fel nem emelkedik.


Az apána váju egy energia-áramlat, tehát amikor felfelé szeretnénk áramoltatni, akkor nem a levegőre kell koncentrálni, hanem a bandha behúzásával egyidejűleg arra koncentrálunk, haogy a testünk alsó felében lévő prána áramlása megfordul és elindul felfelé. Amikor ebben sikerrel járunk, akkor a felfelé induló apána váju képes arra, hogy felemelje a felébredt Kundalinít is. A Kundaliní felébresztéséhez azonban egy másik múdrát, a sakti-csalanát kell alkalmazni (lásd később).


pránápánau nádabindú múla-bandhéna csaikatám
gatvá jógaszja szamsziddhim gaccsató nátra szamsajah /63/


A prána, apána, a náda és a bindu ily módon egyesül, és kétségtelenül sikert eredményez a jógában.


apána-pránajór aikjam ksajó mútra-purísajóh
juvá bhavati vriddhó 'pi szatatam múla-bandhanát /64/


A prána és az apána megtisztítása által a vizelet és ürülék mennyisége lecsökken. Még egy öreg ember is megfiatalodik a múla bandha folyamatos gyakorlása által.


A múla bandha tisztító hatással van a húgyivarszervekre és a végbélre is. Ettől nem feltétlenül várható a vizelet és a széklet mennyiségének lecsökkenése, mert ez sok más élettani tényezőtől is függ. Azonban a vizeletben és ürülékben található méreganyagok mennyiségének csökkenésére számíthatunk.


apáné úrdhva-gé dzsáté prajáté vahni-mandalam
tadánala-sikhá dírghá dzsájaté vájuná hatá /65/


Felfelé haladva az apána belép a tűz körébe (a gyomorcsakrába). Amikor a levegő megérinti a tűz lángját, az megnyúlik.


A múla bandha gyakorlása tehát erősíti az emésztés tüzét.


tató játó vahnjapánau pránam usna-szvarúpakam
ténátjanta-pradíptasz tu dzsvalanó déha-dzsasz tathá /66/


Ezek, vagyis a tűz és az Apána a természetesen forró prána felé haladnak, ami ezáltal még jobban felforrósodik, és égő érzést okoz a testben.


téna kundaliní szuptá szantaptá szamprabudhjaté
dandáhatá bhudzsangíva nisvaszja ridzsutám vradzsét /67/


A Kundaliní, amely mindezidáig alvó állapotban volt, ezáltal jól felmelegszik, és könnyedén felébred. Kiegyenesedik, mint egy kígyó, amelyet egy bottal agyonvertek.


Szvátmáráma itt az első utalást adja a Kundaliní felébresztésére vonatkozólag. A múla bandha segítségével belső hőt tudunk fejleszteni, aminek hatására könnyebben felébred a Kundaliní energia, és robbanásszerűen törekszik felfelé a szusumnában.


bilam pravistéva tató brahma-nádjantaram vradzsét
taszmán nitjam múla-bandhah kartavjó jógibhih szadá /68/


Utána belép a szusumnába, mint egy kígyó, amelyik bebújik a lyukába. Ezért a jóginak mindig, minden nap kell gyakorolnia a múla bandhát.

Nincsenek megjegyzések: