2011. március 10., csütörtök

Szahadzsóli és Amarólí

Újabb részlet a Hatha-jóga Pradípikából:

atha szahadzsólí:
szahadzsólis csámarólir vadzsróljá bhéda ékatah
dzsalésu bhaszma niksipja dagdha-gó-maja-szambhavam /90/

A szahadzsólí és az amarólí csupán a vadzsrólí különböző fajtái. A tehéntrágya elégetéséból származó hamut vízzel kell összekeverni.

vadzsrólí maithunád úrdhvam sztrí-pumszóh szvánga-lépanam
ászínajóh szukhénaiva mukta-vjápárajóh ksanát /91/

A vadzsrólí gyakorlásának befejezése utána a férfinek és a nőnek, miután kényelmesen leültek, be kell dörzsülniük a testüket ezzel a keverékkel.

szahadzsólir ijam próktá sraddhéjá jógibhih szadá
ajam subha-karó jógó bhóga-juktó 'pi muktidah /92/

Ezt nevezik szahadzsólínak, és a hithű jógiknak ezt kell követnie. Ez a kedvező folyamat, bár az élvezethez kapcsolódik, mégis felszabadulást eredményez.

ajam jógah punja-vatám dhíránám tattva-darsinám
nirmatszaránám szidhjéta na tu matszara-sálinám /93/

Ezt a jógát a jámborok, a józanok és az igazság látnokai érhetik el, akik mentesek az irigységtől, míg az irigyek számára elérhetetlen.

athámarolí:
pittólvanatvát prathamámbudhárám vihája nihszáratajántjadhárá
nisévjaté sítala-madhja-dhárá kápáliké khandamaté 'marolí /94/

A Csanda-Kápálika irányzat tanításai szerint az amarólí a vizelet középső részének megivása, meghagyva az első harmadát, amelyben túl sok az epe, és az utolsó harmadát, amely haszontalan.

A Kápála szó a koponyára utal, ugyanis a kápálika szekta egy Siva-hívő tantrikus irányzat. Ennek a szektának a követői gyakorolják a vadzsrólí mindhárom fajtáját, illetve a testüket hamuval kenik be. A magukkal hordott emberi koponyáról kapták a nevüket, amelyből enni és inni szoktak, az emberi test múlandóságára emlékeztetvén önmagukat.

amarím jah pibén nitjam naszjam kurvan diné diné
vadzsrólím abhjaszét szamjag amarólíti kathjaté /95/

Arra, aki minden nap issza és az orrába felszippantja az amarít, és gyakorolja a vadzsrólít, azt mondják, hogy gyakorolja az amarólít.

Az amarí a saját vizelet ivására vonatkozik. Egyes források sivambu-nak is nevezik, és a saját vizelet ivását Siva imádataként fogják fel.

abhjászán nihszritám csándrím vibhútjá szaha misrajét
dhárajéd uttamángésu divja-dristih pradzsájaté /96/

Ha a Vadzsrólí gyakorlója a kiszáradt vizeletét összekeveri hamuval, és bekeni vele a fontosabb szerveit, akkor isteni látásmódra tehet szert.

Ez a vadzsrólí múdra gyakorlásával kapcsolatos utolsó utasítás. Egyes kiadásokban még a nőkre is kitérnek, akiknek a férfi magját és a saját váladékukat (rádzsasza-vírja) is vissza kell szívniuk a testükbe, és így érik el a megvilágosodást. A férfiaknak is a nő váladékát kellene magukba szívniuk úgy, hogy nem veszítik el közben a magjukat. Ha viszont elveszítik, akkor a vadzsrólí segítségével kell azt visszaszívniuk. Mindezeket a szexuális aktushoz kapcsolódó gyakorlatokat csupán a tantra-jógik csanda-kápálika közösségének tagjai gyakorolják, és a legtöbb kommentátor nem tekinti általános érvényű vagy minden jógira nézve kötelező gyakorlatnak. A cölibátus gyakorlásávla és a szexuális aktosról történő önkéntes lemondás által mindezek az eredmények sokkal könnyebben eléhetők.

Nincsenek megjegyzések: