2011. március 9., szerda

Hamstring-terápia

Még egy bejegyzés Lucas Rockwood-tól arról, hogyan kezelte ki meghúzódott hamstringjét:


"Legutóbbi, hamstringekről szóló emailem után tele lett az Inboxom, a Facebook és Twitter oldalam is hozzászólásokkal. Úgyhogy egyből térjünk rá a tárgyra: elmondom, hogyan kezeltem ki a hmastringjeimet (természetesen sikerült a balt is meghúzni).


JÉG: ez csak az első pár napban segít. Azután semmi értelmét nem találtam használni. Ha felváltva jegeled és melegíted a sérült részt, akkor növekszik a vérkeringés, de a legtöbb ilyen módszert olyan orvosok írják fel, akik úgy gondolják, kell valami tanácsot adni a betegnek, aki nagyobbrészt nem is mozog, kivéve talán ha elmegy a hűtőig egy pár bonbonért a reklám alatt... 


...szóval jó a jég egy pár napig, de utána felejtsük el.


NE HAGYD ABBA A NYÚJTÁST: Mindenki, akivel beszéltem, beleértve a jógaoktatókat, azt mondta, hogy hagyjam abba a gyakorlást, amíg meg nem gyúgyul. Ezzel két apalvető baj van: (a) Mire lesérültem, már totálisan belezúgtam a jógába, és nem akartam kihagyni egyetlen napot sem a gyakorlásból. (b) Bár a pihenés segít a gyógyulásban, amint valamihez hozzáfogtam, a hamstringjeim ugyanúgy begyulladtak, mint előtte.


*Persze ne érts félre. Ha mindent abbahagysz és két hónapig "fekszel", akkor meggyógyul a hamstringed. Gyorsan meggyógyul, de kemény és kötött lesz, és amint elkezded újra használni, fájni fog.


FELEJTSD EL A MASSZÁZST: Tudom, hogy utálni fogtok ezért, de jó sok izmomat meghúztam (mivel ostoba voltam), és a masszázs sohasem segített. Elkezdik magyarázni, hogy "szémtasszírozom a hegszövetet" és "kiegyensúlyozom az energiát", de őszintén, a meghúzott hamstring gyömöszölése hüvelykujjal nekem nem vált be.


KERÜLD A HOT JÓGÁT: Amikor melegben nyújtasz, akkor még a legsérültebb szöveteidet is erősnek és hajlékonynak érzed. Furcsán hangzik, de ha meghúzod a hamstringedet, akkor nem menj melegbe 2-4 hétig. Nem fogod érezni a korlátaidat, és óra után komoly fájdalmakra fogsz ébredni. 


TILOS A FUTÁS: A futás nagyon megterheli a sérült hamstringet, ezért ne csináld. A séta azonban jót tesz neki. 


BRINGA ÉS ÚSZÁS: Mindkettő nagyon jót tesz, mert finoman nyújtja a hamstringedet, és a sérülés után egy héttel már el lehet kezdeni. A bringán csak kerekezz körbe, semmi durvulás! A medencében hasalj rá egy úszódeszkára és úgy csináld a hosszakat. A fel-le mozgatás nagyon jót tesz a lábnak. 


FELEJTSD EL A "SZAKEMBEREKET": Az ember azért megy az orvoshoz, hogy gyors megoldást kapjon, nam azért, hogy megelőzze a bajt vagy hosszú távra megőrizze az egészségét. Ez ugyanannyira a mi hibánk, mint az övék, de ne feledjük, hogy semmilyen ultrahang-terápia vagy gyógytorna még a közelébe sem ér a nagyon tudatós jóga-gyakorlásnak (legalábbis én ezt tapasztaltam). 


ERŐSÍTSD A COMBODAT: A nlgyfejű combizom a hamstring antagonista izma, ezért feszítsük meg, amennyire bírjuk, amikor elrehajolunk. Néha hasznos lehet, ha meg os fogjuk a combizmot és megszorítjuk, hogy érezzük az erőt, amint kiegyensúlyozza a gyengeséget. 


HAJLÍTSD A TÉRDEDET: Ha a térdedet kissé behajlítod, akkor a combizmod automatikusan megfeszül, és védi a hamstringet. Egy picit hajlítsd be a trédedet az összes előrehajlításnál (Még a ha a tanárod rád is üvölt). 


GYÓGYULÁSI IDŐ: minden attól függ, hogy mennyire húztad meg. Egy kis húzódás elmúlhat 1-3 hét alatt, egy komolyabb 2-3 hónap alatt, és ha tényleg elszakadt, akkor az akár 6-18 hónapig is eltarthat, mire teljesen meggyógyul. Tudom, hogy ez nem hangzik túlzottan bíztatóan, de ha a fenti dolgokat követed, akkor 4-6 hét mólva már mindent meg tudsz csinálni, amit előtte tudtál, csak "érezni" fogod a hamsringedet, és egy kicsit vissza kell fognod magad, hogy ne hátráltasd a gyógyulásodat.


TÁPLÁLÉK-KIEGÉSZÍTŐK ÉS GYÓGYSZEREK: Az emberek szteroid-injekciókat meg ilyesmit használnak ilyenkor, de én ezt nem tenném. És amint mondtam, a fájdalomcsillapítót is hagyd el. A táplálék-kiegészítők azonban hasznosnak bizonyultak számomra. Ezeket használtam:


Ananász (minden nap egy egész) - nagyon sok bromelain enzimet tartalmaz, ami csökkenti a gyulladást és regenerálja a szöveteket.


MSM -2000-3000 mg/nap (ugyanennyi van a YOGABODY kapszulában). Legyünk óvatosak, mert ha nem jó minőségű a kapszula, akkor puffadást fog okozni. Az én formulámban C-vitaminnal és algával kombinálom a maximális hatás érdekében.


C-vitamin - 500 mg retard a könnyebb emészthetőség kedvéért.


Zöld levek - csak mert az mindig jól jön :-)


Folyékony rizsfehérje - ez még nekem is új, de nagyon hasznos. nehéz rátalálni, de napi 15-30 gramm nagyon jót tesz."


Eddig a receptúra, a következő blog-bejegyzésben  pedig elmondom a saját meglátásaimat is.

Nincsenek megjegyzések: