2011. június 12., vasárnap

Az első lépés

A legnagyobb út is az első lépéssel kezdődik, tartja a közismert bölcsesség. És az első lépés mindig a legfontosabb, főleg azok számára, akik esetleg még járni sem tudnak. Évek óta tartok jógaórákat, főleg Agni és Hot Ashtanga-órákat. Az Agnis gyakorlatsor viszonylag egyszerűbb, és ezért könnyen be tudnak kapcsolódni olyanok is az órába, akiknek nincs különösebb előképzettségük a jóga terén. Van elég idő mindenkit igazgatni a 21 légzés alatt, és elmondani azt, hogy mire figyeljenek oda azok, akiknek esetleg valamilyen egészségügyi problémájuk is van. 


Az astanga-óra, az már egy keményebb dió. Nagyon sok új ember jön az astanga-óráimra is, de eleve itt az ászanák komplexebbek, és csak öt légzésig tartjuk ki őket. Ennél fogva az oktatónak sem jut ideje túl sok instrukciót elmondani az egyes ászanákkal kapcsolatban. Éppen ezért szedjük ízekre az egyes pózokat az astanga-sorozatból itt, a blogban. 


Én nem szoktam senkinek sem megtiltani, hogy csak úgy, az utcáról beessen az astanga-órára és megpróbálja végigcsinálni a sorozatot a gyakorlottabb jógázókkal együtt. Aki már jógázott egy pár évet, annak általában ez nem is okoz nehézséget, mert már kialakult a megfelelő test-tudatossága, és az alapvető pózokat is begyakorolta. Akik azonban a kettes sorozat-órával kezdik, azoknak azért szoktam javasolni, hogy ismerkedjenek meg az egyessel is. 


Sok olyan ember is bejön órára, akiknek viszont nincs különösebb előképzettségük a jógában, és már a napüdvözleteknél látszik, hogy külön egynapos workshopot kellene tartani nekik, hogy tisztességesen elsajátítsák ezt a pár alapvető pózt. A többi gyakorlatról és a vinyászákról nem is beszélve. Az ilyen astangi-jelölteknek (és igazából mindenkinek) viszont szívből ajánlom István kezdő astanga-tanfolyamát, amelynek során nyolc alkalom alatt tényleg alaposan megismerkedhetnek az egyes sorozat összes részletével. 


Az astanga rendszere az önmegismerésen és a megtapasztaláson alapul, ugyanakkor sok krónikus sérülés kialakulásának is szemtanúja lehettem, ami esetleg megelőzhető lett volna, ha az illető nem csak a megérzéseire hagyatkozik, hanem megtanulja helyesen végrehajtani az egyes gyakorlatokat. Sokkal többet lehet profitálni a gyakorlásból, ha nem csak a saját fejünk után megyünk, hanem szakavatott segítséget kapunk olyan dolgokban, amelyeket egy vezetett órán nincs ideje elmondani a tanárnak. 


Már több százan elvégezték István kezdő astanga tanfolyamát nálunk az Atmában, voltak olyanok, akik többször is, és mindannyian sok olyan elméleti és gyakorlati ismerettel és inspirációval lettek gazdagabbak, amely hozzásegítheti őket a hosszú távú, sikeres és örömteli gyakorláshoz, ahelyett, hogy az astangától is úgy fordulnának el pár alkalom után, hogy beletörött a bicskájuk. Júliusban még egy tanfolyam indul az Atma Centerben, utána már csak a szeptemberire tudtok jelentkezni. Mindenkit szeretettel várunk!

4 megjegyzés:

Dóra írta...

És a nulladik lépésről szabad kérdezni? Vagyis: a kezdő tanfolyamra mikor érdemes elmenni? (Szituáció: az agni óra még bőven kihívás...)

Gauranga Das írta...

Amikor úgy érzed, hogy készen állsz rá :-). Ha az Agni még leköt, akkor semmi baj, ha egyelőre arra koncentrálsz. De amúgy teljesen kezdők is szoktak menni a kezdő astangára, nem kell parázni :-).

Dóra írta...

Azt értem, hogy nem lehetetlen, de vajon mikor "ideális"? Komolytalankodni nem szeretnék, meg hátráltatni mások haladását/reménytelenül lemaradni a többiektől. Minél jobban utána nézek, annál inkább az jön le, hogy ez tényleg haladó szintű jóga, és szükségeltetik hozzá nem jelentéktelen alap kondíció. Arról nem is beszélve, hogy ha jól értettem, a kezdő tanfolyam nem 36 fokos teremben van, és úgy még annyira se hajlok mint Agnin :D
Mondjuk nyilván a nagyja fejben dől el (a nem parázás meg tipikusan nem az az ügy, ami megy parancsra :D), és ilyen elméleti fejtegetésekre nehéz érdemben válaszolni...

Gauranga Das írta...

Akkor még várhatsz vele, nem lóverseny ez. Addig meg csak agnizz nyugodtan.