2011. június 10., péntek

Tanácsok a féllótuszhoz

Újabb részler Gregor Maehle könyvéből:


"Praktikus tanácsok: A négyfejű combizom nyújtása


A legkönnyebb módszer a combizom nyújtására az, ha napi tizenöt percet vagy többet töltünk vírászanában, vagy később szupta-vírászanában. Ezt a vinyásza gyakorláson kívüli időben tegyük. 


Eleinte ülhetünk párnákra vagy pokrócokra. Amint növekszik a hajlékonyság, lassan csökkentsük az alátámasztás magasságát. Amikor a vírászana már könnyű, gyakoroljuk a szupta-vírászanát. 


Érdemes egy hevedert használni ebben a pózban. Anélkül a térdeink hajlamosak lesznek szétnyílni. ha pedig a combközelítő izmokkal húzzuk össze a combokat minden nap hosszú ideig, akkor azok meg fognak rövidülni.


A csípőízületek megnyitása


A csípő megnyitásához minél több időt kell ardha-sziddhászanában tölteni. Ezt a pózt gyakoroljuk a vírászana után. Ismét használhatunk pokrócokat, és lassan csökkenthetjük a magasságukat, ahogy a hajlékonyságunk növekszik. A térdeket távolítsuk el egymástól, amennyire csak lehetséges. Ebben a pózban akár ehetünk, írhatunk, TV-t is nézhetünk. Ha napi egy órát eltöltünk így, akkor nagyon hamar megnyílik a csípőnk. Miután szert tettünk némi hajlékonyságra, lépjünk tovább a sziddhászanára. 


A láb behajlítása előrehajláskor


Kezdők számára hasznos trükk lehet, hogy bizalmat kapjanak az előrehajlításhoz, ha közben  kissé behajlítják a térdüket, így a tenyerük könnyebben eléri a földet. Amikor a tenyerünk már biztonságosan a talajon van, akkor kinyújthatjuk az álló lábunkat. 


Ugyanezt a módszert használhatjuk felfelé jövet is. A láb behajlítása segít abban, hogy a másik lábunkat mélyebbre nyomjuk a csípőhajlatba, miközben a behajlított térd megkönnyíti az egyensúlyozás kifejlesztését.


A combközelítő izmok


Azok az izmok, amelyek befelé forgatják a combcsontot, másodlagos tevékenységként végzik ezt. A semimembranosus (félig hártyás izom) és semitendinosus (félig inas izom) izmok, amelyek a hamstringekhez tartoznak, elsődlegesen a csípőt nyitják és a térdet hajlítják. A tensor fasciae latae (combpólyafeszítő izom) elsődlegesen csípőzáró és comb-távolító izom. A gluteus minimus (kis farizom) fő tevékenysége a a távolítás, míg a gracilisé (karcsúizom) a közelítés. Ez az öt izom együttesen végzi a comb befelé fordítását. 


Ezt a folyamatot akkor lehet a legjobban megfigyelni, amikor a hátunkra fekszünk és engedjük a lábainkat kifordulni oldalra. A combok befelé fordításával pedig a lábak visszatérnek a párhuzamos helyzetbe."


Az utthita-haszta-pádángusthászana (az előző póz a sorozatban) a következő hatásokkal rendelkezik: erősíti a lábizmokat, fejleszti a hajlékonyságukat. Tonizálja és tisztítja a veséket. Megszünteti a székrekedést és hajlékonnyá teszi a csípőízületeket. Ez az ászana stimulálja a három granthit, amelyek a szusumná tövében helyezkednek el, a farokcsont csontjai között (legalábbis ez Lino Miele álláspontja, hiszen a Hatha-jóga Pradípiká szerint jóval magasabban helyezkednek el.)


Az ardha-baddha-padmóttánászana a következő hatásokkal rendelkezik: tisztítja a májat és a lépet. A sarkunkkal a köldököt nyomjuk, és ez tisztítja és tonizálja az emésztőszerveket, erősíti az emésztési tüzet (Agnit). A szvádhisthána csakrát stimulálja, amely négy hüvelykkel a köldök alatt helyezkedik el. Kihajtja a belekben megrekedt szelet és megszünteti az emésztőszervi bajokat. A terhesség harmadik hónapja után nem szabad gyakorolni.

Nincsenek megjegyzések: