2011. június 13., hétfő

Mr. Pain mandátuma lejárt!

A fájdalom fogalma sokak gondolkodásában lassan már kezd szinte elválaszthatatlanul összefonódni az astanga gyakorlásával. Hát igen, kiindulhatunk abból a filozófiai alapvetésből is, hogy a lélek örök és az anyagi test átmeneti, tehát tökéletes megoldást nem lehet találni arra, hogy minden fájdalomtól megszabaduljunk, és a jóginak nem is szabad ragaszkodnia ehhez. 


Az érem másik oldala azonban az, amikor  a gyakorlás szükségszerű velejárójának tekintjük a fájdalmat, sőt, még üdvözítőnek is tartjuk. Erről a témáról már több cikkben értekeztünk. Ne feledkezzünk meg a józan észről sem, hiszen a fájdalom egy eszköz, egy csatorna a szervezet számára, amelyen keresztül jelzi a gazdája felé, hogy valami nincs rendben. 


Valószínűleg a jógikus megközelítés itt is valahol a középútban fog rejleni, vagyis nem szabad ragaszkodni a fájdalomhoz, de annak elkerüléséhez sem. Ha nem vesszük figyelembe a sérüléseket, a test jelzéseit, akkor a fájdalom akár elviselhetetlen mértékűvé is fokozódhat, vagy bizonyos szerveink maradandóan tönkre is mehetnek. Ha viszont állandóan pihenünk, ha valamink megsérül, akkor sem fogunk részesülni a rendszeres gyakorlás áldásaiból. 


Viszont amellett, hogy odafigyelünk a gyakorlatok helyes végrehajtására, és ha lesérülünk, akkor módosítjuk a gyakorlásunkat, hogy ne terheljük tovább a sérült részt, még tehetünk azért egy-két dolgot a fájdalommentes gyakorlás és létezés érdekében. Éppen a napokban jöttem rá, hogyan lehet megszabadulni az ízületi fájdalmaktól. Ugyanis a megfelelő dolgokat szedtem eddig is, csak nem a megfelelő mennyiségben. Szóval szeretném mindenkivel megosztani ezirányú tapasztalataimat, főleg azért, mert az astangások között sajnos sokan krónikus sérülésekkel küszködnek, és nincsenek mindig tisztában azzal, hogy mit is tehetnének ellene, így csak szenvednek, ami jó esetben megedzi az elmét, rosszabb esetben viszont eltántoríthatja őket az astanga gyakorlásától. Következzen tehát az egy hónapos ízület-renegeráló kúra, melynek utasításait betartva megszabadulhatunk a krónikus sérüléseink és ízületi fájdalmaink java részétől.


Egy hónapos ízület-regeneráló kúra


A gyakorlás során az izmok munkájára általában sokkal jobban odafigyelünk, mint az ízületekére. Természetesen lehetnek olyan ízületi sérülések vagy károsodások, amelyek műtéti beavatkozást igényelnek, de például a porckopásokat Hyaluronsav-injekcióval is sok esetben sikeresen lehet kezelni. Ha viszont az ízületi elkotóelemek struktúrája még nem károsodott, csak fájdalmat és funkcionális károsodást tapasztalunk, akkor a feladatunk három pontból áll:


1. Az ízület méregtelenítése
2. A gyulladás megszüntetétése
3. Az ízület regenerálása


A legfontosabb pont a méreganyagok felhalomzódásának megállítása, vagyis a méreganyagok bevitelének megszüntetése. Az egyik fő problémaforrás sok esetben a hús, mivel húgysavat tartalmaz, és ez sok embernél lerakódik, kikristályosodik az ízületi felszíneken. Tehát legalább egy hónapig kerüljük a húsfogyasztást. A tejterméket és az olajban sült ételeket is érdemes minimálisra csökkenteni, mert azok is nehezen emészthetők és nyálkásítanak. Viszont fogyasszunk minél több nyers zöldséget, és minden nap igyunk meg legalább fél liter frissen facsart green juice-t (káposzta, uborka, spenót, saláta, zellerszár, petrezselyem, zöldalma, szinte minden mehet bele, ami zöld).


Az alábbi táplálék-kiegészítőkkel már régóta kísérleteztem, de rájöttem, hogy nem vittem be belőlük elegendő mennyiséget ahhoz, hogy együttesen ki tudják fejteni a hatásukat. Az alábbi adagok egy kb. 60-65 kilós ember esetében elegendőek:


MSM (Metil-szulfonil-metán): 2 g, Glükozamin szulfát 2-3 g, Kondroitin szulfát 1 g, C-vitamin 1-2 g, Chlorella 1,5 g, Spirulina 3 g.


Ez a kis keverék egy-két nap alatt leviszi még a krónikus gyulladásokat is, és bámulatos erővel képes elősegíteni az ízületek vagy akár a sérült izmok regenerációját. Aki ezt a pár dolgot nem szedi be, az ne csodálkozzon, ha Mr. Pain gyakori vendége, akár még családtagja is lesz. Ha egyszer és mindenkorra száműzni akarjuk, akkor itt van a recept!


A csodakencékről csak annyit, hogy önmagukban általában nem elegendőek, de hasznos kiegészítők lehetnek. Legújabb divat a Thai bemelegítő olaj, ami metil-szalicilát-tartalmánál fogva vérbőséget idéz elő, az összes ilyen jellegű krémhez hasonlóan. Krónikus gyulladások esetében ez inkább ellenjavallott, mintsem hogy segítene, bár a vérbőség miatt az edzés idejére valóban csökken a fájdalomérzet. A krónikus panaszokra inkább a Mahanarayan olajat ajánlom, ami nem csíp, nem melegít, viszont remekül helyreállítja az ízületek működését.


A melegben történő gyakorlás is sokat segít, persze kiterjedtebb gyulladásoknál szintén nem javasolt. A gyakorlást nem érdemes abbahagyni, kivéve, ha műtenek valakit. Kisebb-nagyobb módosításokkal mindig vannak olyan ászanák, amiket biztonsággal végezhetünk, és élvezhetjük terápiás hatásukat. Szóval indulhat az egy hónapos akció, diéta, kapszulák, olaj és gyakorlás! Egy hónap után mindenki beszámolhat, hogy neki mennyire vált be a receptúra.

Nincsenek megjegyzések: