2011. június 4., szombat

A féllótusz előkészítése

Újabb részlet Gregor Maehle könyvéből: 


"Ardha-baddha-padmóttánászana
(Előrehajlítás kötött féllótuszban)


Dristi: orrhegy


Ékam: Mivel ez egy meglepően összetett póz, több fázisra fogjuk lebontani. A kezdőknek különösen figyelmesen kell tanulmányozniuk ezeket a fázisokat. 


1. fázis: Belégzésre emeljük a jobb térdünket a mellkasunkhoz, a sarkunkat pedig közelítsük a jobb ülőcsonthoz. Ahhoz, hogy biztonságosan tudjuk kivitelezni ezt a pózt, képesnek kell lennünk a sarkunkkal megérinteni az ülőcsontunkat. Ez azt jelenti, hogy teljesen lezártuk a rést a combcsont és a sípcsont között. Csak ebben az esetben képes a két csont együttesen mozognia pózban, ami által elkerülhetjük a térdre nehezedő nyomást. Ha nem vagyunk képesek végrehajtani ezt a mozdulatot, akkor nem szabad teljes  mélységig mennünk a pózban, hanem helyette az előkészítő fázisokra kell koncentrálni. Ha nem tudjuk teljesen összezárni a tédünket, akkor meg kell nyújtanunk a négyfejű combizmot. Ez a hátrahajlításban is nagy előnyt fog adni. 


2. fázis: Fogjuk meg a jobb lábfejünket, és két kezünkkel forgassuk kifelé, miközben spicceltetjük a lábfejünket. Most fordítsuk ki a térdünket jobb oldalra. Finoman húzzuk fel a lábfejünket az alhas jobb oldalához. Ez a kifelé fordulásra szoktatja a csípőnket. A lótusz és féllótusz pózok fő előfeltétele az, hogy képesek legyünk kifelé forgatni a combcsontot a csípővápában, és lehetséges, hogy itt ellenállásba ütközünk. Fontos, hogy felismerjük: a lótusz és féllótusz pózok a csípő és nem a térd forgatásával jönnek létre. Ha nem nyitjuk meg a csípőnket (ami egy gömb alakú ízület, és minden irányba képes mozogni), akkor a "nyitás" a térdízületben fog megtörténni. A térd azonban csuklós ízület, így arra van tervezve, hogy csak egy irányba mozogjon. A "megnyitása" semmi más, mint az ízület stabilitásának károsítása.


Az ősi jógiknak nem voltak ilyen jellegű gondjaik: mivel mindig a földön ültek, a csípőízületeik mozgékonyak és hajlékonyak voltak. A mi társadalmunkban nem a földön ülünk, hanem székekben, és így a csípőízületeink kötöttebbek. Ezért plusz időt kell töltenünk olyan pózokkal, amelyek felkészítenek az első sorozatra."

Nincsenek megjegyzések: