2011. június 5., vasárnap

Féllótusz állva

Újabb részlet Gregor Maehle könyvéből:


"3. fázis: Miután a jobb térdünket kifordítottuk oldalra és a jobb sarkunkat az alhasunk jobb oldalához nyomtuk, emeljük a sarkunkat a köldök irányába, miközben a lábfej és a térd ugyanakkora távolságban legyen a földtől. 


Ha sikerült lezárni a combcsont és a sípcsont közötti rést, a két csont mást már együttesen fog mozogni, ami védi a térdízületet bárminemű teheléstől. Ezt a tárd-pozíciót "megpecsételtnek" szeretem nevezni. Ez a pozíció biztosítja, hogy a combcsont fordul el a vápához (acetabulumhoz) képest, ahelyett, hogy a sípcsont fordulna el a combcsonthoz képest (ami a térdízület csavarodását jelenti). Ha sikerült megfelelőképpen kifordítani a csípőt, akkor képesek leszünk a köldökünkhöz érinteni a sarkunkat. 


4. fázis: Miközben a sarkunkat a köldök magasságában tartjuk, engedjük a térdet a padló felé ereszkedni. Ideálisan ebben az esetben befelé forgatjuk a combcsontot olyan mértékben, hogy az előző kifelé forgatást semlegesítsük (vagyis az előző fázisban a comb belseje felfelé néz, míg ebben a fázisban inkább előre- a ford.), és a talpunk előre néz, nem pedig fölfelé. 


Vigyük a jobb talpunkat az alhas átellenes oldala felé, de közben tartsuk a köldök magasságában. Bal kézzel tartsuk a jobb lábunkat, miközben a jobb kezünkkel átnyúlunk a hátunk mögött, és megfogjuk a bal könyökünket. Fogjuk meg a könyökünket, vagy ha lehetséges, akkor a jobb kezünk nagylábujját. Ellenőrizzük, hogy nem maradt-e elől és leesve a jobb vállunk, miközben hátravittük a kezünket, mivel ez megnehezítené a lábujj kulcsolását. Most pedig vigyük lefelé a lapockát a hátunkon. 


Csak akkor tudunk biztonságosan előrehajolni, ha sikerült megfogni a jobb nagylábujjunkat. Ha meg tudjuk fogni, az azt jelzi, hogy a térde biztonságos helyzetben van az előrehajlításhoz. Ha nem tudjuk megfogni a lábujjunkat, akkor vélhetőleg a lábfejünk nincs elég magasan a csípőhajlatban, hanem helyette a bal combunkon van valahol. Ez azt jelzi, hogy a térdünket nem hajtottuk be teljesen, és a szalagokat és a porcfelszíneket nem kívánt terhelés fogja érni."

Nincsenek megjegyzések: