2011. június 2., csütörtök

Black Mat - Pro és Kontra

Kábé két éve értekeztem a Black Mat témájáról, amikor először kaptam egynémet Black Matet István jóvoltából. Úgy látszik, neki már karmája van a Black Mat-ekkel, mert újabban Manduka-disztribútor lett, úgyhogy bátran kereshetitek bármilyen Manduka márkájú termékkel kapcsolatban, amit listaáron (néha az alatt) is be tud szerezni. Mellesleg szintén ő alkotta a "fashionjógás" kifejezést, ami indokolt lehet, ha a Manduka árait nézzük, illetve ugyanazon felszerelések harmad-negyedáron beszerezhető alternatíváit (persze helyenként sokkal gyengébb kivitelben).


Nos, felmerült a kérdés, hogy mi a tapasztalatom két év után a Black Mattel kapcsolatban. A helyzet az, hogy 2009-ben elég sokat használtam, a régi, Vigyázó Ferenc utcai Atma Centerben. Ott ugyanis padlószőnyeg volt, és ha a Black Matre ráterítettem egy jó vastag frottír-törölközőt, akkor nem volt annyira kemény. Én a sima oldalával lefelé használtam, nekem a recésebb felszín jobban bejött, persze az sem csúszásmentes, ha nem terítünk rá törülközőt vagy Mysore szőnyeget és ráizzadunk. 


Amikor azonban átköltöztünk az Üllői útra, én túl keménynek éreztem a Black Maten való gyakorlást, közvetlenül a fapadlóra terítve, így mostanában inkább a megszokott, padlizsámszínű atmás matracokon gyakorlok. Azok is 6 mm vastagok, de sokkal párnázottabb érzést adnak, mint a Black Mat, és így a csuklóm, térdem, fejtetőm, tarkóm kevésbé sínyli meg a gyakorlást, sőt, a lábujjaim is kevesebb erővel csapódnak bele a matracba a vinyászánál.


Szóval nekem nem jött be a Black Mat, dehát ízlések és pofonok :-). Azt hiszem, ez olyan, mint az, hogy ki milyen ágyban alszik, van, akinek kifejezetten a kemény jön be, és van, aki nem tud, csak puhában aludni. Én az utóbbi híve vagyok: inkább puha matrac és hardcore gyakorlás, mint űbergizda matrac és para-olimpiás vinyásza. Gondolkodtam is rajta, hogy érzékeny búcsút vennék tőle, mert nem szeretek olyan dolgokat halmozni, amiket nem használok. Aztán úgy döntöttem, hogy jó lesz az még a vendég-oktatóknak a workshopokra, úgyhogy marad az Atmában, ne pályázzon rá senki :-)!


Mellesleg van néhány különbség a Claus Grzesch által forgalmazott Komfort Anthrazit matrac és a Manduka Black Mat Pro matraca között. A német matrac alsó fele recés, míg a mandukáson apró korongok vannak, amelyek a tapadást hivatottak fokozni. Szóval a sima felületével fölfelé kell használni. Amúgy a színük és a sima felület állaga kábé ugyanolyan, az Atma Pestben mindenki megtekintheti a két matracot egymás mellett, ott van az enyém és Istváné. Különböző méretekben lehet rendelni mindkettőt szélességben és hosszúságban is. A tartósságuk is kábé egyforma, ha nem szúrkálod késsel, vagy nem öntöd le savval, akkor szerintem 20 év napi gyakorlást simán kibírnak, esetleg csak apró mikro-lyukak keletkeznek a lábaid helyén. Ez még mindig jobb, mint a fél év alatt kilyukadó kínai pvc-matracok kiszakadó foszlányai, bár nem lepődnék meg, ha titokban mindkét fajta Black Mat-et is Kínában öntené valami leleményes üzletember. Még egy jelentős különbség a német, logó nélküli, és az amerikai, béka-logós matrac között az ára. Én annak idején potom tízezer forintért jutottam hozzá, míg a Manduka szállítással együtt bőven húsz fölöttre jön ki (hacsak nem alkudtok ki valami speciális akciót Istvánnál). De lehet villogni a Manduka-logóval :-).


A vastagságuk kb megegyező, 6.5 mm körül lehet, és a súlya mindkettőnek tekintélyes. Szóval aki ilyet vesz, az általában oda lyukad ki, hogy lerakja egy helyre, mert ugyan kinek van kedve minden nap egy traktorkerékkel a vállán rohangászni a városban (hacsak nem autóval jár), vagyis vagy otthon tartja, vagy a kedvenc stúdiójában. Ha pedig utazni akar, akkor vesz egy Manduka Pro Lite-ot, ami csak 5 mm vastag, és azzal már könnyebb utazgatni. Persze a legtöbb hivatásos jóga-guru, aki országról országra jár workshopot tartani, semmilyen matracot nem szokott magával vinni (lehet, hogy ők csak úgy pőrén gyakorolnak, mint Krishnamacarya tanítványai annak idején :-)). 


Lezárásképpen megjegyezném, hogy Krishnamacarya idejében valószínűleg semmilyen jógamatrac nem létezett, úgyhogy legfeljebb rongyszőnyegen gyakoroltak a tanítványok. De ma már korszerűnek kell lenni, úgyhogy a Pro matracunk mellé rendelhetünk még extra gyorsan száradó és remekül tapadó mikroszálas matrac-törölközőt, valamint szép színes kulacsot, és jó nagy jóga-zsákot is, ami nagyon trendire van designolva. Sőt, a matracunkat minden nap lefújhatjuk öko-tisztítószerrel, hogy szép illatos is legyen! Persze a gyakorlásunk nem ezen fog múlni, de hát a szenvedély oltárán áldozni kell ugye! Aki azon gondolkodik, hogy vegyen, az ne engem kérdezzen elsősorban, mert biztosan sok elégedett felhasználó van, aki el fogja mondani, hogy milyen szuperül lehet gyakorolni a Black Mat-en. Black vagy nem Black, egy a lényeg: "Jéééékaminhéééééél!" 

Nincsenek megjegyzések: