2011. június 18., szombat

Utkatászana

Újabb részlet Gregor Maehle könyvéből:


Utkatászana (Erő-póz)
Dristi - fölfelé


A következő három póz az erőt és az állóképességet fejleszti. Ezek az egyedüli álló pózok, amelyeket teljes vinyásza köt össze. A sorozatot ülő helyzetbe történő vinyászával zárjuk le. 


Ékam: Belégzésre emeljük a karokat (úrdhva-vriksászana).
Dvé: Kilégzésre hajoljunk előre (uttánászana).
Tríni: Belégzésre emeljük a mellkast (úrdhva-uttánászana).
Csatrvári: Kilégzésre ugorjunk hátra (csaturanga-dandászana).
Pancsa: Belégzésre felfelé néző kutya (úrdhva-mukha-svánászana).
Sad: Kilégzésre lefelé néző kutya (adhó-mukha-svánászana).


Szapta: Belégzésre ugorjunk előre úgy, hogy a két talpunk a két tenyerünk közé érkezzen, és a nagylábujjak összeérjenek. Hajlítsuk be a térdünket, és tartsuk a sarkunkat a talajba nyomva, miközben az ülőcsontjainkat süllyesszük a padló felé. Emeljük a karokat, nyomjuk össze a tenyereket, és nézzünk a magasba a kezünk mellett. (Én azt szoktam javasolni, hogy a két hüvelykujj találkozására nézzünk - a ford.) Egyensúlyozzunk a két pólus között: tartsuk a karokat és a törzset egyenesen és függőlegesen, ugyanakkor mélyítsük a guggolást (mint a Szúrja-namaszkára B első vinyászájában). Az alhasunkat tartsuk szilárdan, és hagyjuk a bordakosarat tágulni a légzéssel együtt. Tartsuk ki az utkatászanát öt légzésig.


Astau: Kilégzésre helyezzük a tenyereinket a földre, és belégzéssel együtt emelkedjünk fel kézenállásba. A térdek behajlítva maradnak. Próbáljunk a levegőben maradni a belégzés ideje alatt. Ha behajlítva tartjuk a térdünket, akkor jobban megerősödünk, míg ha kinyújtjuk a lábainkat a teljes kézenállásba, akkor jobban fejlődik az egyensúlyozó érzékünk. 


A karokon történő egyensúlyozás fejleszti a bandha erejét. A testnek minden erejét össze kell szednie és egy teljes egységként kell működnie. Ez egy fontos aspektus, főleg azok számára, akiknek a teste természetesen lágy és hajlékony. A gyakorlók hajlamosak arra, hogy gyorsan fejlődjenek a hajlékonyságban, és elmenjenek abba az irányba. A hajlékonyság azonban gyakran együtt jár az alacsony izomtónussal. Az alacsony izomtónus azt jelenti, hogy könnyen meg tudjuk nyújtani az izmokat, de nehezebben tudjuk megfeszíteni őket. Ezt a tendenciát ki kell egyensúlyozni azzal, hogy több hangsúlyt fektetünk az erő fejlesztésére, mint a hajlékonyságéra. 


Ez a gyakorlat eleinte ijesztőnek tűnhet, de ha minden nap őszinte erőfeszítést teszünk, akkor egy év alatt messze juthatunk benne. 


Nava: Kilégzésre ugorjunk csaturangába.
Dasa: Belégzésre felfelé néző kutya.
Ékádasa: Kilégzésre lefelé néző kutya.





Nincsenek megjegyzések: