2012. január 27., péntek

Csodás vagy!

Még egy blogfordítás, illetve egy cikk, amelynek eredeti címe: "50 Reasons Why You are Absloutely Beautiful."


A cikk szerzője egy vinyásza jógi, Linnea Jensen-Stewart, és azért néhol majd zárójelben bekommentelek, ahol nem értek egyet, vagy ahol túl ámerikásnak találom a megfogalmazást, de összességében jó gondolatébresztő. Sok esetben ugyanis a szépséget nem belül keressük, hanem a mások igényeinek, elvárásainak, elképzeléseinek való megfelelésben. Az ilyen mentalitás a félelmen alapul, és nem vezet el a feltétel nélküli boldogsághoz, csak a feltételeshez. Sokszor mondják azt, hogy a szeretetet önmagunkkal kell kezdeni, ami persze nem azt jelenti, hogy narcisztikus egó-imádókká kell válni. Inkább azt, hogy meg kell tanulni felfedezni és elfogadni az értékeket önmagunkban és boldoggá válni ezeknek az értékeknek a kibontakoztatása, másokkal való megosztása által. Mert sok esetben még akkor is nehezen fogadjuk el a bennünk rejlő szépséget, ha ezt mások felfedezik bennünk. Néha túl szigorúak és elutasítóak vagyunk önmagunkkal szemben, és ez a kapcsolatainkra is ki fog hatni. Hát akkor lássuk az 50-es listát!


"A szépség az a szó, amivel sokszor feltételesen dobálóznak. Egy olyan kategória, ami néha titokzatosnak tűnhet. Számomra a szépség mindennek az ünneplése az életünkben, még azoknak a dolgoknak is, amiket jó mélyre süllyesztünk, abban a reményben, hogy sohasem látjuk viszont azt a "csúfságot", a szerves üzemanyag, ami a csodás mosolyunkat és a lélegzetelállító nevetésünket táplálja. A nyers szépséget nem lehet hamisítani.


1. Szép vagy, amikor félsz valamit megtenni, de mégis megteszed.


2. Ha megjártad a poklot és visszatértél, akkor szép a kitartásod.


3. A szépség a merész cselekvés. Az, amit a hiteles szándék vezérel, és nem az eredményhez való ragaszkodás. (Úgy látszik, a szerző olvasta a Bhagavad-gítát :-))


4. Kérdéseket feltenni, főleg a "Miért"-et szép. Miért? Mert a kíváncsiság szép. (Engem néha azért idegesít, ha valaki túlzásba viszi).


5. Ha össze tudod fűzni a szavakat mondattá ás elég bátor vagy hogy engedd valaki másnak elolvasni, az szép. 


6. A lapos has szép, de a nagy, puha has is az (na én azért az elsőre szavaznék, de persze van, aki a térfogatot kedveli :-))


7. Szép dolog egy idegen nyelvet beszélni. Megpróbálni is szép.


8. A szépség a festék a vásznon, a gitárhúr pendülése, egy pillanat megörökítése egy képen vagy a tánc csukott szemmel.


9. A kreativitás mindig szép.


10. Szépek a szemeid. Senkinek nincs olyan szeme, mint neked. Mély, hiteles és azonnal rá lehet ismerni.


11. A szépség az, amikor elég bátor vagy, hogy elfogadd az érzelmeidet - a jót, a rosszat és a csúfot is. Hogy elképzelhetőnek tarts, hogy itt van valami csodálatos.


12. Emlékszel, amikor a legjobb barátod hívott fel sírva? Mert csak a te hangod tudta megnyugtatni? Az szép volt.


13. A szépség az, amikor annyira nevetsz, hogy fáj a hasad és azt kiabálod: "Hagyd abba, mert bepisilek!" Igen. Bepisilni szép. (Hát ez amerikás volt, na! Szerintem ezt nem kell mindenáron kipróbálni :-))


14. A szépség az, amikor nem hagyod, hogy a tudatlanságot igazságnak nézzék. Még akkor is, ha te magad vagy sötétségben.


15. A szépség az, amikor rászólsz valakire, amiért bántó dolgot mondott, még ha nem is téged bántott meg.


16. Szépek a lábaid. De tényleg, azok! Méltasd a vádlid hajlatát, a combizmaidat, a térded hegyeit és völgyeit! (Na jó, azt vágom, hogy ez itt most önmagunk elfogadásáról szól, de azért másokkal kapcsolatban én simán be tudom kategorizálni a lábuk szépségét a tízes skálán :-))


17. Lezárni egy mérgező kapcsolatot? Ó, minő gyönyörű megkönnyebbülés!


18. Szép vagy, amikor annyira rázod a fejedet egy koncerten, hogy másnap izomláz van a nyakadban.


19. Az intelligencia szép.


20. Humor. Nincs semmi, ami szebb a nevetésnél.


21. Az együttérzés nagyon-nagyon szép.


22. A szépség az, amikor annyira vad a szerkód, hogy amikor az emberek megdícsérik, akkor azt mondod, hogy "Tisztában vagyok vele." - és utána teszed hozzá - "Úgy értem, köszönöm a bókot."


23. Az egyenes vélemény szép.


24. Az is szép, ha tiszteletben tartod mások őszinte véleményét.


25. A szépség forrása a szülővárosod, akkor is ha szereted, vagy ha nem, mert olyanná formált téged, amilyen vagy."


(Folyt. köv.)

1 megjegyzés:

Dóra írta...

Csak azt nem értem, hogy miért kell azt írni, hogy "szép", amikor valójában amiről ír, az a "jó" vagy a "helyes"? Azért, mert a női magazinok meg a női olvasótábor inkább szép akar lenni, mint jó? Legalább ne erősítene rá erre a jelenségre, ha elvileg ellene lép föl... Ha komolyan venné azt, amiről elvileg ír, azt mondaná, hogy ezektől vagy jó, és aki jó, az belülről sugárzik vagy mittom. De ennek így a világon semmi értelme.
(Aztán lehet, hogy csak engem irritál az egész, de engem cserébe nagyon...)