2012. január 19., csütörtök

Návászana-anatómia

Újabb részlet Gregor Maehle könyvéből:


"Anatómiaia fókusz - a hasfal ereje


A návászanában a fő akció a csípőhajlítás. A lábak súlya miatt a medence hajlamos előrebillenni. Ezt a hasizmokkal tudjuk ellensúlyozni, amelyek segítségével megemeljük a szeméremcsontot és hátrafelé billentjük a medencét. Ebből az okból kifolyólag a návászana az elsődleges póz, amely a hasfal erejét megteremti az első sorozatban. Éppen ezért fontos előkészítő póz a kúrmászanához."


Megjegyzés: Ideális esetben a csónakpózban a lábakat és a törzset 45 fokos szögben kell tartani a talajhoz képest. Ha a szög túl kicsi, vagyis a törzs túl közel van a talajhoz, akkor túlzott terhelés eshet a derékra. Ilyenkor inkább érdemes 45 foknál magasabbra emelni a törzset és a lábakat is. Ha a térdet behajlítjuk, akkor kevesebb súllyal húzzák a lábak a medencét előre, de ilyenkor nem nyúlik a hamstring. Jobb nyújtott térddel végezni a pózt, de a lábfejeket spicceltethetjük, ezzel mérsékelve a hamstringek nyúlását. A törzsnek, vagyis a gerincnek teljesen egyenesnek kellene lennie. Ha a medence előrebillen, akkor a törzsben ellensúlyozásképpen megjelenhet egy kis homorítás, de ez túlterheli a derékcsigolyákat. 


Ha viszont a keresztcsont túl laposan fekszik a talajra, akkor hajlamosak leszünk bedomborítani a hátunkat, ami szintén az ágyéki porckorongokat terheli. Inkább egyenesítsük a hátunkat, emeljük ki a szegycsontokat, a vállakat és lapockákat húzzuk hátra, és a fejtetővel nyújtózkodjunk a gerinc hosszanti tengelye mentén. A póz sikeres végrehajtásának a titka megint csak abban rejlik, hopgy a bandha-izmokból kiindulva kell végezni, és nem csak a csípőhajlítókkal és a hasfallal erőlködni, mert azok felszíni izmok.


"A pózok egyensúlytalanságai között az egyik leggyakoribb a medence előreesése. Többek között a kötött csípőhajlítók, különösen a pszoász miatt is előfordulhat. Ezt a hajlamot csak az erős rectus abdominis (egyenes hasizom) segítségével tudjuk ellensúlyozni, amely a hasfal legkülső rétegét alkotja. A hasizmok előrehajlítják és csavarják a törzset, A rectus abdominis a szeméremcsonton ered és a szegycsonthoz (kardnyúlvány) ízesül, valamint a bordakosárhoz (5-7. bordák). 


A hasizom mélyebb rétegei a külső és belső ferde hasizmok, amelyek elsődlegesen csavarják és másodlagosan hajlítják a törzset. Ezeket az izmokat a Marícsjászana C és D pózokban feljesztjük. A hasizmok legmélyebb rétege a haránt hasizom, amely a hasüreg tartalmát a gerinc felé tolja. Ennek az izomnak az alsó részét használjuk az uddíjána bandhánál."


A návászana erősíti a gerincoszlopot, a végbelet és a csípőket. Tonizálja a hasizmokat is, ami elősegíti az emésztőrendszer stimulációját. Az emésztési tűz (Agni) erősödése stimulálja a beleket, így erősebb lesz a perisztaltika, és megszabadulunk a fölös gázoktól. Az egész hasi régiót tonizálja.

Nincsenek megjegyzések: