2012. január 3., kedd

Miért nem vagyok vegán?

Nem lovagolok a témán, esküszöm, csak olvastam a napokban egy cikket egy 22 éves amerikai lánytól, aki vegán, és a következő két, gyakran felmerülő kérdést taglalgatta, amit állítólag a vele randizó pasik nagy százaléka az első közös ebéd során fel szokott neki tenni:


Első kérdés: Miért lettél vegán? (Válasz: Miért eszel állati hullákat?) Persze utána taglalja a részleteket, de főleg az erkölcsi, etikai és ökológiai okokat sorolja. Ezzel persze semmi baj nincsen, sőt, nekem is az a tapasztalatom, hogy bizonyos ideológiai töltetre is szükség van ahhoz, hogy az ember tartósan vegetáriánus maradjon. Én a magam részéről laktovegetáriánus vagyok, mint a klasszikus hindu kultúra követőinek nagy része. Vagyis eszem tejterméket a növények mellett. A szilveszteri malacpecsenye-szezonban feltettem egy képet a facebook-ra, aminek következtében kommentáradat lepte el a falamat. Én abban a hiedelemben éltem, hogy a legtöbb embernek azért van annyi erkölcsi érzéke, hogy ha azt mondanék neki, hogy csak akkor kapsz húst, ha személyesen vágod le a disznót, az elriasztaná őket a húsevéstől, de a reakciókból ítélve tényleg annyira sötét a magyar kultúra, hogy sok embernek ez egyáltalán nem jelent akadályt, lelkesen vágták a disznót szilveszerkor.


A legmedöbbentőbb reakció egy természetgyógyásztól érkezett, aki egyben táplálkozási szakértőnek is vallotta magát. Ő nem vegetáriánus, legalább 15 kiló fölösleggel rendelkezik, és nemrégiben szokott le a dohányzásról (hogy legylább valami pozitívat is el tudjak mondani róla). Egyrészt azt állította, hogy őt a kliensei ebben az állapotában is hiteles szakértőnek tekintik, másrészt azt mondta, hogy ő senkit nem szokott semmire sem rábeszélni vagy lebeszélni. Nos, hát elég szomorú, hogy a magyar neveltetésben annyi tudatosság nincs a táplálkozással kapcsolatban, hogy a vegetáriánus étrend tisztább és egészségesebb, mint a húsevés, és hogy egy holisztikus szakembertől (legyen az masszőr, természetgyógyász, jógaoktató, életómd-tanácsadó vagy mittudomisén tudatos teremtő stb.) az ember elvárja a példamutatást, a tiszta életmódot.


Anélkül, hogy ítélkeznék mások felett, mert végső soron egy húsevő (vagy éppen leszokófélben lévő) jógaoktató vagy akupunktőr is lehet remek szakember, csak sajnálom azt, hogy a példamutatással való tanítás elsikkadt a mi kultúránkban és társadalmunkban, és az emberek nem tekintik értéknek az erkölcsi parancsolatok követését. Lehet, hogy túl ortodox vagyok, de én ezen az álláspontomon nem is akarok változtatni. Én még mindig azt gondolom, hogy egy jógaoktató vagy spirituális vezetőként tevékenykedni kívánó embernek törekednie kellene a minél tisztább életmódra, amibe beletartozik a vegetáriánizmus, a drogok, alkohol és a dohányzás kerülése, a koffein mellőzése és általában a tiszta, erkölcsös életmód. Nem baj, ha nem sikerül egyből 100%-ban megvalósítani, de legalább az őszinte törekvésnek ott kellene lennie.


A legérdekesebb pedig az volt az egészben, hogy ő hivatkozott az erőszakmentességre, vagyis hogy én ne követeljem meg tőle azt, hogy vegetáriánus legyen, mert békés Krisna-hívőként nekem mindenki szabad belátására kellene bíznom azt, hogy milyen formában kínozza és mészárolja az állatokat. Minden esetre kanyarodjunk vissza a témához.


Második kérdés: Honnan pótolod a proteint? (Válasz: honnan pótolod a zöldségeket és a gyümölcsöket?) És utána taglalja az amerikai (és persze Európában is ez ugyanúgy igaz) társadalom protein-függőségét. Én ezzel kapcsolatban azt szoktam mondani, hogy a vegán étrend, főleg a nyersvegán vagy a 811 diéta szerintem is szegényes lehet proteinben, de egyesek életmódjához és tápanyag-felhasználásához ez éppen elegendő. Mert például ha valaki 8 órát gubbaszt egy irodában, autóval vagy tömegközlekedéssel jár és hetente 3x1 órát edz, ami alatt mondjuk eléget alkalmanként 700 kalóriát, akkor egy “átlagos”, proteinben és szénhidrátban gazdag étrendtől simán hízik évente 3-5 kilót, de lehet, hogy még többet, ez már genetikától és testalkattól függ. Tehát egy ilyen embernek, ha fogyni és méregteleníteni akar, éppenséggel jó jöhet a vegán koszt, sőt, azt sem tartom kizártnak, hogy egy egészséges, aktív életet élő ember, megfelelően változatos étkezéssel hosszú távon képes maradéktalanul pótolni mindent növényekből.


A nagy kérdés mindig az, hogy mennyi az annyi? Mennyi fehérjére van szüksége az emberi szervezetnek napi szinten? Az én meglátásom szerint (bár őszintén szólva sohasem mérem grammra, összetételre és kalóriára az ételeket, amiket eszem) testsúly-kilgrammonként fél gramm fehérje a minimális elégséges bevitel, és egy g/kg mennyiség az már tökéletesen elegendő a legtöbb sportoló számára is. Mondjuk, ha napi 6-8 órát edz, mint egy hivatásos versenyző, akkor azt nagyon nehéz túledzettség és izomleépülés nélkül megúszni, és ott nagyon speciális étrendet kell összeállítani.


Én a magam részéről tehát üdvözlök mindenkit, aki lektovega, vegán, 811-es, nyersevő stb., csak a húst szíveskedjenek mellőzni, mert az annyira ellene megy az ahimszá elveinek, hogy alapjaiban meghiúsítja minden törekvésünket a magasabb szellemi vagy spirituális síkok felé való közeledésre. Én legalábbis így tanultam. A magam diétájával sokat kísérleteztem, és most oda jutottam, hogy 70% zöldség és gyümölcs mellett kb 30% tejtermékből, olajos magból és hüvelyesből áll az étrendem, a szénhidrát minimális. Ezzel a koszttal még izomtömeget is lehet növelni, anélkül, hogy a zsír% emelkedne. Persze nem vagyok olimpikon vagy testépítő vagy ilyesmi, de azért nem ritka a napi két edzés, és ez full vegán étrend mellett valószínűleg nagyon leatrofizálna, hacsak nem lenne külön egy szakács, aki állandóan főzi nekem a tofut, csicseriborsót meg biokendermagot stb.


Persze a tejtermékek fogyasztása ellen is felhoznak egy csomó kifogást, például, hogy azzal is támogatom az állatok gyilkolását. Nos, ez valószínűleg így van, de még a Krisna-tudatban is, a saját anyaszentegyházamban, ahol egy-két éve hozták be a vegánizmust, a gyerekeknek engedik a tejtermék fogyasztását, sőt, a Rig Véda is azt írja, hogy a tejben található tápanyagok fejlesztik a lelki intelligenciát, ami szükséges Isten megértéséhez. Szóval részemről marad a tejtermék és a jelek azt mutatják, hogy nálam beépül, mert lassan növekszik a súlyom és szerencsére az izomba megy, jó lesz az még ínségesebb időkre :-). De azért mindenkit tisztelek, aki nem eszik húst, bármilyen diétát is követ, aki pedig eszik, annak szurkolok, hogy hátha bevette az újévi fogadalmak közé, és legalább megpróbálja a húsmentes életmódot.

Nincsenek megjegyzések: