2012. január 21., szombat

A hangok a fejünkben

Újabb részlet Gregor Maehle Jóga-szútra magyarázataiból:


"Jóga-szútra 1.4.


Vritti szárúpjamitaratra


vritti - módosulás; szárúpjam - azonosulás; itaratra - máskülönben.


Máskülönben látszólag felveszi az elme módosulásainak formáját.


A "máskülönben" arra az állapotra vonatkozik, amikor a látó nincs megállapodva a valódi természetében, a tudatban. Ilyenkor úgy tűnik, hogy a látó felveszi az elme aktuális tartalmának formáját.


Ahogyan az előző szútra is magyarázta, emlékeznünk kell rá, hogy ez csak úgy tűnik, mintha így lenne. A valóságban a kristály változatlan, miközben a piros rózsát látjuk benne. De, mivel maga a kristály színtelen, amit látunk, amikor ránézünk, az a rózsa színe és formája, és nem maga a kristály. Más szavakkal, a vörös rózsa tulajdonságai látszólag rávetülnek a kristályra, méghozzá olyan mértékben, hogy azt hisszük, hogy a kristály a vörös rózsa.


Hasonlóképpen, amikor a gondolati hullámok fodrokat hoznak létre az elme tavának felszínén, akkor az adott gondolati tárgyak színe és formája rávetül a valódi természetünkre, ami a tiszta tudatosság. Az elme vonzza a tárgyakat, mint ahogy a mágnes a fémet, és ez hibás benyomásokat eredményez. Mivel ezek a tárgyak és gondolatok színnel, formával, struktúrával és minőséggel rendelkeznek, helytelenül úgy tűnik, mintha a tudatosság, amely megvilágítja ezeket a tárgyakat, felvenné ezeket a tulajdonságokat. Ez az ember nyomorúságának és szenvedésének az oka.


Egyik nap láttam egy matricát egy autón: "Hallgatom a kis hangokat a fejemben". Minden nap milliónyi gondolat keresztülfut az elménken, és a modern pszichológia most már elfogadja, hogy nem egy, hanem sok ezer egónk és személyiségünk van. Valójában minden pillanat megváltoztat bennünket, és egy némileg módosult személyiség (vászana) jön létre." 

Nincsenek megjegyzések: