2012. január 20., péntek

Mit mutat a zsírmérleg?

Többen kérdeztek meg már ezzel kapcsolatban, mivel azt szoktam tanácsolni azoknak, akik fogyni akarnak, és oda akarnak figyelni a testsúlyukra, hogy minden reggel álljanak rá a testzsír-mérlegre, és csekkolják a testzsír%-ukat, meg a súlyukat. Egyik ismerősöm javasolt is egy kísérletet, hogy álljunk rá a mérlegre natúrban, utána egy liter vízzel, majd egy kiló szalonnával (vegetáriánus verzióban egy liter olívaolajjal) a mérlegre, és nézzük meg, hogy mit mutat.


Fel szokott merülni a kérdés, hogy mit mutat a testzsír-mérleg, és mennyire pontos? Ehhez elsődlegesen azt kell tudnunk, hogy háromféle típusa létezik a testösszetétel-mérő készülékeknek. A legolcsóbb és  leggagyibb kategóriába azok a mérlegek tartoznak, amelyekre mezítláb kell ráállni ugyan, de csak a talpunkhoz érnek az érzékelők. Ezek adják a legpontatlanabb eredményeket, általában a két érzékelő közötti ellenállás, testsúly, magasság, nem és életkor alapján becsülik meg a testzsírt és  a víztartalmat. Az ilyen mérlegekre nem is érdemes az időt és a pénzt pazarolni, mert roppant pontatlanok. Olyan is van, amit csak kézbe kell fogni, de az hasonlóan pontatlan.


A középső kategória (15-16 ezer Ft-tól kezdődnek) tartalmaz egy kézi érzékelőt is, amit a kinyújtott karjaidba kell fogni, amikor mérsz. Itt a gép a kezek és a lábak közötti elektromos ellenállás alapján becsüli meg az értéket, és ezek bár testzsírban pontosabbak, de pl. a víztartalmat külön nem mérik, így ha jobban ki vagy éppen száradva, akkor 1-2%-kal alacsonyabb testzsírt fog mutatni. De ezek a mérlegek mindennapos házi használatra tökéletesen alkalmasak szerintem, én például az Omron BF-508-at használom, és ha az ember minden nap ugyanolyan körülmények között méri magát (pl. reggel zuhanyzás után, edzés és evés előtt), akkor azért reálisan nyomon tudja követni a tendenciákat a testsúlya és a zsír% változásában.


A legpontosabbak az olyan testösszetétel-mérő készülékek, amik elektromos frekvencia-változást még, és testrészekre lebontva megadja a zsír, víz, izom, csont százalékokat. Az ilyen műszerek viszont roppant drágák, úgyhogy legfeljebb fogyasztóközpontokban és egészségcentrumokban vehetünk igénybe ilyen mérést, otthonra enyhén szólva luxus lenne, Ennyit még 500 kalóriás diétával sem spórolnánk össze a kaján tíz év alatt, úgyhogy ha nagyon érdekel, el kell menni egy testösszetétel-mérésre, és megtudni, mi a helyezet.


Azt azonban biztosra mondhatom, hogy a vizuális vizsgálat a tükörben általában nem elég, és részrehajló is lehet, de persze ki lehet vele egészíteni a mérleg által kapott adatokat. Sőt, aki mániákusan fél a mérlegtől, annak pedig a jógás félelemnélküliség jegyében le kell győznie ezt a félelmét, és minden nap rá kell állnia, főleg olyankor, amikor tudja, hogy nem lesz túl lelkesítő az eredmény (például szülinap, karácsony, húsvét stb. után). A mérleg segítségével nagyon jól megtanulhatjuk a karma törvényét működés közben, mégpedig hiába mondja Norbi, hogy "vétkezz büntetlenül", mi tudjuk hogy ilyen nincs. Amit megzabáltál és nem dolgoztál le, az lerakódik. Legközelebb az előtt kell gondolkodni, mielőtt lenyelsz valamit :-) 

Nincsenek megjegyzések: