2012. január 2., hétfő

Marícsjászana - összefoglaló

Néhány adalék a Marícsjászana leírásához, Gregor Maehle könyvéhez:


A Marícsjászana csoport első négy gyakorlata az 1. sorozatban jelenik meg, méghozzá az A kontrapóza a C, a B kontrapóza pedig a D változat. A Marícsjászana D a legtöbb embernek gondot szokott okozni, ha nem elég nyitott a csípője, térdsérülése van, vagy ha a dereka túl nagy átmérőjű ahhoz, hogy megfelelően tudjon kulcsolni, Ilyenkor az Agniban is használatos ardhamatszjéndrászanát szoktam javasolni a D helyett, a C helyett pedig annak egy olyan változatát, amikor az alul lévő láb nyújtva van. 


Az astanga 4. sorozatában jelenik meg a többi négy Marícsjászana változat. Az E és az F egymás kontrapózai, amelyben az egyik lábat vírászanában tartjuk, a másik térdet szokás szerint függőlegesen tartjuk. Az E-ben előrehajolunk, míg az F-ben kicsavarjuk a gerincet. A G és a H már kacifántosabb, mert itt az egyik lábat a nyakunkba rakjuk, míg a másikat szokás szerint függőlegesre behajtjuk. A G-ben előrehajolunk, míg a H-ban kicsavarjuk a gerincet. Én néha szoktam gyakorolni ezt a négyet is, akkor is, ha éppen az 1. sorozatot gyakorlom, méert még több különböző csípőnyitásra ad lehetőséget az első négyhez képest, és ezzel is fel tudjuk dobni időnként a gyakorlásunkat.


A Marícsjászana csoport egészségügyi hatásai: A rendszertelen evési szokások és a mentális feszültség következtében kialakuló gyomorfekélyeket és a nyombélfekélyt megelőzi és javítja, jó hatással van az elégtelen és gyenge emésztés miatt kialakuló székrekedésre, puffadásra és a szamána és apána vájuk működési zavaraira. Amikor az emésztési tűz nem elég erős, hogy stimulálja a bélmozgást, a széklet és a gázok megrekednek a belekben. A marícsjászana A, B, C és D gyakorlása segít megszüntetni a fájdalmas menstruációt, amit deréktáji és hasi fájdalom kísér. Megerősíti a méhet, ami megelőzi a vetélést és elősegíti az egészséges terhességet. Ezek az ászanák közvetlen jó hatással vannak a vesékre is. A terhesség 3. hónapja után a C és D változatot nem szabad gyakorolni. Az A és B változatot (ha kényelmes) lehet tovább gyakorolni a terhesség 6. hónapjáig.

Nincsenek megjegyzések: