2012. szeptember 23., vasárnap

Padmászana

Újabb részlet Gregor Maehle Astanga-könyvéből:

"Padmászana
Lótuszülés
Dristi: Orrhegyre

A padmászana az elsődleges jógapóz. A szerzők a pózzal kapcsolatos lelkesedésükben olyan jótékony hatásokat tulajdonítanak neki, mint az összes betegség megsemmisítése, a halál legyőzése, és a feltételekhez kötött lét óceánjának átszelése.

Szapta: belégzésre ugorjunk előre dandászanába.

Astau: Kilégzésre a nyújtott lábtartásból hajlítsuk be először a jobb lábunkat padmászanába. Ahhoz, hogy ezt biztonságosan tegyük meg, teljesen hajlítsuk be a jobb térdet úgy, hogy a jobb sarkunkat a jobb fenekünkhöz nyomjuk. Ha ez nem sikerül, akkor ne kísérletezzünk a padmászanával, hanem helyette válasszuk a keresztezett lábtartást. Ha hozzá tudjuk érinteni a sarkunkat a fenekünkhöz, akkor engedjük a jobb térdet kidőlni oldalra, spicceltessük és fordítsuk talppal felfelé a jobb lábfejünket. Most húzzuk a jobb sarkunkat a jobb légyék felé, hogy biztosítsuk a térdízület teljes behajlítását a csípőnyitás alatt is. Innen emeljük a jobb sarkunkat a köldökünk felé, közelebb hozva a sarkunkat a középvonalhoz. A sarkunkat egy vonalban tarva a köldökünkkel, helyezzük a lábujj-párnákat az átellenes lágyékra.

Ismételjük meg ugyanezeket a lépéseket a bal oldalra is, úgy, mintha a jobb lábunk még mindig teljesen nyújtva lenne. Először teljesen hajlítsuk be a térdízületünket, úgy, hogy a combunk hátsó oldala végig a vádlinkhoz érjen. Vigyük ki a térdünket messze bal oldalra, majd emeljük át a bal lábunkat a jobb boka fölött, a köldök felé. Ne emeljük át a bal lábunkat a jobb térd fölött, mert ez azt jelentené, hogy nyitjuk a bal térdünket, ami csavaró mozdulatot vinne bele a póz felvételébe.

A padmászanában ülve, forgassuk befelé a combokat, amíg a sípcsont elülső éle nem néz lefelé, a talpunk és a sarkunk pedig felfelé. Így teljesen zárva és védve tartjuk a térdízületeket. Ne üljünk úgy a padmászanában, hogy megtartjuk a combcsontok kezdeti kifelé fordított helyzetét, amivel felvettük a pózt."

Nincsenek megjegyzések: