2012. szeptember 15., szombat

Uttánapádászana

Újabb részlet Gregor Maehle Astanga-könyvéből:

"Uttánapádászana
(erőteljes lábemelő-póz)
Dristi: orrhegyre

Astau: Belégzésre, a törzset és a fejünket ugyanabban a pózban tartva, mint a matszjászanában, bontsuk a lábakat a lótuszból, és nyújtsuk ki harminc fokos szögben a talaj fölött. Nyújtsuk ki a karokat ugyanebben a szögben, összeérintve a tenyereket. A hasizmok itt erősen dolgoznak, hogy megtartsák a lábak súlyt, amely előrebillentené a medencét. Lélegezzünk a mellkasba, mivel a hasi légzés instabillá tenné a derekunkat. Ez nem egy kezdőknek ajánlott póz. Megfelelően fel kell készíteni a hasizmokat az első sorozat pózait fokozatosan hozzáadva a gyakorláshoz.

Nava: Belégzésre emeljük meg a fejünket és egyenesítsük ki a nyakunkat. Kilégzésre eresszük le a lábainkat a fejünk mögött halászanába. Tegyük le a kezeket a fejünk két oldalán, és csakrászanán keresztül bontsuk a pózt, átfordulva csaturanga-dandászanába.
Dasa: Belégzésre felfelé néző kutya.
Ékádasa: Kilégzésre lefelé néző kutya.

Megjegyzések: A derékra itt plusz terhelés nehezedik a kinyújtott és levegőbe emelt lábak miatt. Ezért szükség lehet arra, hogy egy kicsit hátrébb helyezzük a fejünket, mint a mtszjászanában, mielőtt kiemeljük a lábainkat. A szög lehet 30 fok, de 45 foknál lehetőleg ne legyen több. Ha a derekunknak túl sok a két póz egymásután, akkor emeljük a lábakat közelebb a 90 fokhoz, vagy hajlítsuk be térdben, esetleg a karokat tartsuk lent a talajon. A kijövetelnél én itt is azt szoktam ajánlani, hogy üljünk fel, mozgassuk át a nyakunkat, és csak azután gördüljünk csakrászanába. Egyrészt így több lendületet nyerhetünk, és kevésbé terheljük meg a nyakunkat a hátragördülésnél, mivel a karokkal jobban tudunk támasztani, másrészt ki tudjuk nyújtani a nyakunkat, mielőtt hirtelen ismét a szarvángászanához hasonló helyzetbe kerül a hátragördülés során."

Nincsenek megjegyzések: