2012. szeptember 29., szombat

Baddha-padmászana

Újabb részlet Gregor Maehle Astanga-könyvéből:

"Nyúljunk át a hátunk mögött a bal karunkkal, és fogjuk meg a bal nagylábujjunkat lefelé néző tenyérrel. A felül lévő lábat fogjuk meg először. Most fogjuk meg a jobb nagylábujjat a jobb kezünkkel, a jobb kart a bal fölött áthozva a hátunk mögött. Ez a baddha-padmászana. Ha nehéznek találjuk a lábujjak megfogását, akkor a felkarokat keresztezzük hátul az alkarok helyett. Ezáltal megnyílik a váll és a mellkas. Kötött kis mellizom (pectoralis minor) lehet itt a legfőbb akadály.

Ha még mindig nehéznek érezzük a lábujjak megfogását, vizsgáljuk meg a következő területeket:

- Csípőforgatás: minél jobban sikerül befelé fordítani a combcsontokat, és közelebb hozni egymáshoz a térdeket, annál jobban be tudjuk húzni a lábfejeket a lágyékba. Ezáltal a lábak közelebb kerülnek a kezekhez, és könnyebb megfogni őket.

- Vállnyitás: Ha a vállak szabadabban mozognak, könnyebben hátra tudjuk gördíteni őket, hogy elérjük a lábujjakat.

- Derék: A karokat körbe kell fonnunk a derekunkon. Minél vékonyabb a derekunk, annál könnyebb a feladat. A súlyfelesleg leadása csodás eredményekhez vezethet ebben a pózban, mint ahogyan a kúrmászanánál is.

Belégzésre emeljük ki magasra a mellkasunkat, húzzuk hátra a vállakat, és nézzünk felfelé.
Jógikus kontextus: Padmászana jobb lábbal
Miért végzik tradicionálisan úgy a padmászanát, hogy először a jobb lábat helyezik be, és rá a balt? Amikor feltették neki ezt a kérdést, K. Pattabhi Jois a jóga-sásztrára hivatkozva azt válaszolta: „Ha a jobb lábat tesszük be először, és a balt a tetejére, az megtisztítja a májat és a lépet. Ha a balt tesszük be először, és rá a jobbat, annak semmi haszna sincs.” Azt is elmagyarázta, hogy ha így végezzük a lótuszpózt, akkor stimulálja az inzulin termelődését.
Egyes modern tanárok azt ajánlják, hogy mindkét oldalon végezzük a padmászanát a test kiegyensúlyozása érdekében. A test szimmetriájának javítását az álló pózokkal érhetjük el. Az olyan pózok viszont, amelyek erős hatással vannak a hasüregre és a mellkasra, például a padmászana, kúrmászana, dvipada-sírsászana, és pásászana, nem a test szimmetrikussá tételét szolgálják, hanem a hasi és mellkasi szervek aszimmetriáját veszik figyelembe. Annak a ténynek a figyelembevételével, hogy a máj a hasüreg jobb oldalán, míg a lép a bal oldalán helyezkedik el, először a jobb lábunkat tesszük a lótuszba, és rá a balt. Mivel a lábat a nyak mögé helyezést tartalmazó pózok a mellkast fejlesztik, ha a bal lábunkat helyezzük először a tarkó mögé a szuptakúrmászanában, azzal figyelembe vesszük azt a tényt, hogy a szív a mellkas bal oldalán található."

Nincsenek megjegyzések: