2012. december 16., vasárnap

Padmászana és pránájáma


Újabb részlet Gregor Maehle Ashtanga-könyvéből:

"Padmászana – az erő nyugvóhelye

Nem a véletlen műve, hogy a bölcseket, jógikat, istenségeket és sziddhákat általában padmászanában ábrázolják. Nem találunk olyan festményeket vagy faragásokat, amelyeken széken ülnek. Miért? Mert a padmászana az erő nyugvóhelye. A padmászanát a padmáról, vagyis a lótuszvirágról nevezték el, ami az indiai folklórban az isteniség szimbóluma. Az indiai írások gyakran a csakrákat (az isteni erő finomfizikai központjait a testen belül) szintén lótusznak nevezik. Az istenségek vagy bölcsek ábrázolásai, amint lótuszvirágon ülnek, vagy lótuszülésben vannak, arra utalnak, hogy az ábrázolt személy spirituális erővel van felruházva. A padmászana az ideális jógapóz a pránájáma (légzésvisszatartás és -nyújtás) gyakorlásához.

A meditáció modern oktatói sietve megjegyzik, hogy nem kell lótuszülésben ülnünk ahhoz, hogy meditálni tudjunk. Ez igaz, nem kell. Azonban a padmászana komoly mértékben felerősíti a meditáció és pránájáma összes formáját. Amikor padmászanában ülünk, a gerinc erőfeszítés nélkül felveszi természetes dupla-S kanyarulatát, ami szükséges a prána (isteni energia) felemelkedéséhez, amelyet néha Kundalinínek is neveznek. A padmászana egy szilárd háromszöget hoz létre a törzs számára, ami megakadályozza a jógit abban, hogy felboruljon a prána löketeitől. A padmászanában a tenyereket ás talpakat elfordítjuk a földtől az ég felé, ami által be tudják fogadni az isteni energiát, ahelyett, hogy a befogadó földbe továbbítanák az energiát.

Pránájáma – légzéskontroll és -nyújtás

Amikor a jógi jártas az ászanában, akkor a légzés megnyújtása megtörténhet a pózok közben is. Más szavakkal, a kettő nem különálló gyakorlat, hiszen felvesszük az ászanát, hogy gyakoroljuk a pránájámát. A pránájáma nagyon is jelentős hatásait három csoportra oszthatjuk:

  1. Az előzőleg szétszórt prána koncentrálttá válik.
  2. A prána áramlása kiegyensúlyozódik a nádík szoláris és lunáris rendszere között.
  3. A prána megáll a nádí-rendszer központi csatornájában, ami által az elme visszatér a szívbe."

Nincsenek megjegyzések: