2012. december 20., csütörtök

A fogadalmak betartása

Újabb részlet Gregor Maehle Jóga-szútra magyarázataiból:

"2.33. vitarka-bádhané pratipaksa-bhávanam 

vitarka – ellentmondó gondolatok; bádhané – megzavar; pratipaksa – az ellentéte; bhávanam – kontempláció.

Ha ellentmondó gondolatok zavarják meg a tilalmak és előírások betartását, akkor az ellenkezőjén kell meditálni.

Ha például a gyűlölet gondolatai támadnak meg, akkor azt javasolja Patandzsali, hogy gondoljuk végig, hová vezetnek ezek a gondolatok. Végül is, miénk az agyunk, mi tápláljuk, mi védelmezzük, mi tartjuk melegen, mi pihentetjük, és nekünk van jogunk megmondani, hogy mire gondoljon. Mi vagyunk az agyunk tulajdonosai, és nem fordítva.

Ha engedélyezzük magunknak a gyűlölet gondolatait, akkor idővel erőszakos cselekvéssé változhatnak. Ez karmikus visszahatást és még több erőszakos gondolatot eredményez. Ha pedig a bennünket körülvevő társadalom vissza akarja fizetni a negatív tetteinket, akkor nehéz lesz gyakorolni. Meg kell értenünk, hogy azok a gondolatok és tettek végzetesek lesznek ránk nézve hosszú távon.

Az ellentéten történő meditáció segítségével egy időre elkerülhetjük a további káros hatást. De ha megszilárdultunk a gyakorlásban, és felismertük, hogy a környezetünkben lévők ugyanannak a határtalan tudatnak a kifejeződései, amely a miénk is, rájövünk, hogy semmi értelme a torkuknak esni. Ha tudásra (gjánára) tettünk szert, akkor együttérzők leszünk másokkal. Addig pedig követnünk kell az etikai kódexet; máskülönben még mélyebbre bonyolódunk a feltételekhez kötött létbe, ami pedig még kevésbé elérhetővé teszi számunkra a gjánát. Ezt a témát részletezi tovább a következő szútra."

Nincsenek megjegyzések: