2012. december 1., szombat

Bhakti-jóga

Újabb részlet Gregor Maehle Ashtanga-könyvéből:

"Bhakti-jóga

A bhakti-jóga az odaadás útja, amely a Védák imádattal foglalkozó részéből (upászaná-kánda) fejlődött ki. Azon a megértésen alapszik, hogy a legtöbb ember inkább érzelmi alkattal rendelkezik, mintsem higgadt, elvont, intellektuális alkattal, mely alkalmassá tenné a gjána-jógára. Valamint azt a tényt is tudomásul veszi, hogy a tudatot sokkal nehezebb a személytelen Abszolútként megvalósítani (amelyet nirguna Brahmannak, vagyis forma nélküli Brahmannak neveznek), mint meghódolni egy isteni forma előtt (melyet szaguna Brahmannak, formával rendelkező Brahmannak neveznek).

A bhakti-jóga szabadsághoz vezető útja ésszerűen közvetlen, mégis valamivel hosszadalmasabb, mint a gjána-jógáé. A bhakti kifejezés a szanszkrit bhadzs tőből ered, ami azt jelenti, hogy felosztani. A gjána-jógától eltérően, amely az egyéni önvalót és a Legfelsőbb Lény önvalóját egynek tekinti, a bhakti-jóga elfogadja az örök különbséget a hívő önvalója és a legfelsőbb Lény mindenható önvalója között.

A két jóga-ág gondolkodásában megfigyelhető különbség modern megértése Rámánudzsácsárjától származik. több évszázaddal azután, hogy Sankara által reneszánszát élte az ősi védikus tanítás, a tanításának lényege ismét elveszett. Sankara az egyéni önvaló (átman) és a határtalan tudat (Brahman) teljes azonosságát hangsúlyozta. Bár a tanításai megtalálhatók az upanisadokban, az ellentéte – az átman és a Brahman közötti lényegi eltérés – és megtalálható benne. Sankara egyes követői, túlsarkítva tanításait, úgy kezdték el leírni azokat, mint egy pusztán analitikus, filozofikus és tudományos utat, amely nélkülözi az odaadást, és a gürcölő néptömegek iránti együttérzést. Rámánudzsa új nagy tanítóként emelkedett fel, aki ki tudta javítani ezt a félreértést, és össze tudta egyeztetni a két nézetet. Rámánudzsa a bhéda-abhéda doktrínát tanította, ami azt jelenti: „azonosság a különbözőségben”. Egyetértett Sankarával abban, hogy az egyéni önvaló a tudat, és így azonos a Legfelsőbb Lénnyel. Azt azonban hozzátette, hogy az átman (egyéni önvaló) ereje, tudása és képességei mindig korlátozottak, míg a Legfelsőbb Lény (Brahman) nem az, és ebben a tekintetben az átman és a Brahman különböznek, innen az elnevezés: „azonosság a különbözőségben.”

Mivel e nézet szerint van egy örök különbség az egyéni önvaló és a Legfelsőbb Lény között, Rámánudzsa azt tartotta, hogy a határtalan megközelítésének helyes módja nem a tudáson, hanem az odaadás ösvényén keresztül vezet, amelyet bhakti-jógának neveznek. Ezt az ösvényt választva, Rámánudzsa követői intenzív szeretetet és odaadást fejlesztettek ki a Legfelsőbb Lény és számos isteni megnyilvánulása iránt.

Manapság például a Hare Krisna mozgalom azt állítja, hogy a bhakti-jóga a leggyorsabb, legbiztonságosabb, és legközvetlenebb út, mely a felszabaduláshoz vezet. Ez az út azonban nem annyira egyszerű, mint amennyire első ránézésre tűnik. A bhakti-jóga nem vezet el a felszabaduláshoz, hacsak nem gyakorlod a legnagyobb és teljes meghódolással, mint ahogyan az olyan tanítók tették, mint Rámánudzsa. És nem is veszély nélküli. A veszély abban a tényben van, hogy a hívő egoisztikus eszméket társíthat a Legfelsőbb Lények ahhoz a formájához, amelyet imád. Elkezdik azt hinni, hogy az ő istenük jobb vagy istenibb, és hogy az ő odaadásuk ezen egy igaz Isten felé magasabb rendűvé teszi őket másoknál. Még le is nézhetik más vallások követőit, vagy alacsonyabb rendűnek tekinthetik őket. Sajnos ez messze van attól, aminek elérésére a bhakti-jóga eredetileg tervezve van."

Nincsenek megjegyzések: