2012. december 15., szombat

A jóga első három ága


Újabb részlet Gregor Maehle Ashtanga-könyvéből:

" Jama – a tilalmak

 A jama öt tilalomból áll. A második taggal, a nijamával (előírások) együtt ezek a korlátozások alkotják a karma-jóga alapját. Az öt tilalom a következő:

  1. Ne árts másoknak!
  2. Légy igazmondó!     
  3. Ne lopj!
  4. Csak a törvényes partereddel élj nemi életet!
  5. Ne légy mohó!
Ha az eltökéltségünk, mellyel e tilalmakhoz ragaszkodunk, nem szilárd, akkor lehet, hogy vissza fogunk élni azokkal a komoly képességekkel, amelyekre a jóga által szert tehetünk. Ezek nem csak üres szavak. A jóga hosszú története során számos gyakorló erre a sorsra jutott.

Nijama – az előírások

Ha már elköteleztük magunkat az átalakító hatású jamák követése mellett, elkezdhetjük alkalmazni a következő öt nijamát (előírást):

  1. Külső és belső tisztaság
  2. Elégedettség
  3. Egyszerűség
  4. A szentírások tanulmányozása
  5. Meghódolás a Legfelsőbb Lény előtt
Természetesen a nijama csak akkor fog eredményeket hozni, ha az első ág, a jama keretein belül követjük.

Ászana – testtartások

Ha a gyakorló az élete részévé tette a jamát és a nijamát, akkor elkezdheti az ászana (testtartások) gyakorlását. Több száz jógapóz létezik, melyek gyakorlása erőssé és hajlékonnyá teszi a testet, felkészíti a prána felemelkedésére, és visszaállítja a test három biológiai erőjének, a dósáknak (váta, pitta, kapha) az egyensúlyát. Így eltávolítja a Patandzsali által felsorolt különböző akadályokat, mint a betegség és a merevség (Jóga-szútra 1.30.). Az ászana, pránájámával kombinálva, még több akadályt képes eltávolítani, mint a kétség, hanyagság, lustaság és érzéki élvezet. A legfontosabb azonban az, hogy az ászana alkotja a helyes meditáció alapját. A pózok gyakorlása felkészíti a testet arra, hogy hosszú ideig tudjunk ülni a fő meditációs pózokban, amelyek a padmászana (lótuszpóz), sziddhászana, szvasztikászana, és a vírászana (jegyezzük meg, hogy a pózok elnevezései némileg különböznek az egyes ászana-iskolákban). A padmászana mindenek felett a legfontosabb ezek közül, lásd a következő bekezdést."

Nincsenek megjegyzések: