2012. december 23., vasárnap

Dháraná és dhjána

Újabb részlet Gregor Maehle Ashtanga-könyvéből:

"Dháraná – koncentráció

Az ősi szövegek a dháraná technikáinak több, mint száz formáját írják le. A következő pontban azonban egyetértenek: a dháraná csak akkor gyakorolható, amikor jártasságot szereztünk az ászanában, pránájámában és pratjáhárában, és nem előtte. A jógik akkor érik el a dháranát, amikor az akaratuk erejével fókuszálni tudják a figyelmüket a kiválasztott tárgyon. De mivel ezt a koncentrációt egy szándékos erőfeszítés táplálja, gyakran megszakadhat, ahhoz hasonlóan, mint amikor az internet-kapcsolat is gyakran megszakad, ha régi, tárcsázós vonalhoz kapcsolódunk.

Gyakorlati szempontból a dháranát a következő módon lehet gyakorolni: felvesszük a padmászanát, sziddhászanát, szvasztikászanát vagy vírászanát, és addig gyakoroljuk a pránájámát, amíg el nem érjük a légzésvisszatartást (kumbhakát). Amikor kumbhakában vagyunk, a kiválasztott helyen pihentetjük az elménket, a gyökércsakrával (múládhára) kezdve. Ahelyett, hogy csak vizualizálnánk a csakrát a helyén, a farokcsont mellet, és ennél megállva, a csakra bizonyos aspektusára koncentrálunk. Az első aspektus a földelem (prithví) szilárdsága. Utána továbblépünk a csakra szirmaihoz kapcsolódó szanszkrit betűkhöz (Ez a va, sza, sa és sha). A következő aspektus lehet a csakra mag-szótagja (bídzsáksara), a lam. Ezután koncentrálhatunk a csakra finom esszenciájára (a tanmátrára), ami a gyökércsakra esetében az illat. Ezen a ponton befejezhetjük a gyökércsakrára irányított koncentrációt, és továbbléphetünk a vízcsakrához (szvádhisthána). Az nincs meghatározva, hogy hány légzésvisszatartásig kell meditálni a csakra egyes aspektusain.

Dhjána – meditáció

A dhjána – meditáció csak akkor tud kibontakozni, ha jártassá váltunk a koncentrációban. Míg a koncentráció az akaraterőtől függ, a meditáció erőfeszítés nélkül jön létre. A kettő közötti különbség olyan, mint a betárcsázós és a szélessávú internet-kapcsolat között. A meditációban a tudatosság folyamatosan áramlik a meditáló felől a meditáció tárgya felé, és folyamatosan áramlik az információ a tárgyról a meditáló felé – hasonlóan ahhoz, ami a nagy sebességű fel- és letöltés közben történik egy internet-kapcsolatnál.

Tételezzük fel, hogy elegendő mértékben gyakoroltuk a koncentrációt, és ezért készen állunk arra, hogy belekezdjünk magának a meditációnak az izgalmas gyakorlásába. Azért használom az „izgalmas” szót, mert ha egyszer megfelelően koncentráltunk és láttuk a csakra különböző aspektusai mögött rejlő igazságot (vagyis a formája, elhelyezkedése, szanszkrit betűi, mag-szótagja, színe, durva eleme, mandalája és finom lényege), akkor mindet össze tudjuk illeszteni. A koncentráció e mélységében az erőfeszítés hirtelen megszűnik, és közvetlen kapcsolatba kerülünk a csakra mögöttes valóságával.

A csodálatos megnyílás, ami akkor történik, amikor eljutunk erre a szintre, az, hogy össze tudunk kapcsolódni azzal a dévával (isteni formával), amely minden egyes csakrában elhelyezkedik, vagy uralkodik fölötte (például a múládhára-csakrában az Úr Brahmá).

(A déva (isteni forma) kifejezést sajnálatos módon „istennek” szokták fordítani. A dévák nem istenek, Indiában pedig nincs politeizmus. A hinduizmus látszólagos úgynevezett politeizmusa csupán egy fátyol, amely a mélyebb monoteizmust borítja, amit az összes hiteles szentirat alátámaszt. Az isteni formák, vagy mennyei lények, amelyeket látunk, amikor sikeres a meditációnk, nem mások, mint az egy Legfelsőbb Lény megnyilvánulásai. Számos isteni forma létezik a meditáció céljaira, de csak egy Brahman van, ahogy az upanisadok, a Bhagavad-gítá és a Brahma-szútra tanítja számos helyen.)

Az isteni forma látványa bizalommal tölt el bennünket a fejlődésünk és odaadásunk iránt. A déva a mantra, vagyis a mag-szótag megnyilvánulása. Igazából a csakra, a hozzá kapcsolódó elem, és az uralkodó isteni forma mind a mantrából nyilvánul meg, amely az univerzum hangvibrációból történő teremtése során keletkezett.

A dhjánában, mivel folyamatosan össze vagyunk kapcsolódva a kontempláció tárgyával, többé nem váltogatjuk a figyelmünket a csakra egyik vagy másik aspektusa között (az elhelyezkedésről a színre, a szirmok számára, a mag-szótagra, a durva elemre, stb.) Ehelyett képessé válunk arra, hogy mindet együtt lássuk, mint egy összefüggő egységet. A gyökércsakra esetében például az isteni formát (az Úr Brahmát) a gyökér-mantra pszichológiai képviselőjének tekintjük, a gyökér-mantrát pedig az Úr Brahmá hang-képviselőjének, ugyanakkor a föld elemet Brahmá anyagi képviselőjének tekintjük, az Úr Brahmát pedig a föld elem isteni vagy mennyei képviselőjének; emellett a szaglás érzéke a föld elem finom képviselője, a föld elem pedig a szaglásérzék durva megfelelője. A föld elemet a múládhára jantra (geometriai szimbólum) is képviseli, ami egy négyzet, valamint a szirmok száma, ami négy. Mindezek az emberi lény mikrokozmoszában finom szinten a múládhára-csakraként jelennek meg. A dhjána alapjában fekvő igazságot mélyen kell kontemplálni, vagy spontán módon meg kell érteni, a temperamentumunktól függően.

Az ászanával és a pránájámával ellentétben, egy külső szemlélő (vagyis a tanár) számára nehéz ellenőrizni, hogy elértük-e a pratjáhárát, dháranát vagy a dhjánát. Az ászanát és a pránájámát lehet mennyiségileg mérni - mondhatjuk, hogy két és fél órát gyakoroltunk, és ezalatt nyolcvan pózt hajtottunk végre, és negyven légzésvisszatartást – de a belső ágak gyakorlását nem lehet ilyen könnyen megmérni."

3 megjegyzés:

Ditti írta...

Érdekes gondolatok! Köszi.
Csak szeretném kérni kis segítségedet a megértésben, ha lehetséges.
Mely kumbhakáról lenne szó ebben a blogbejegyzésedben?
A kilégzések és belégzések közötti szünet? A légzésszünet a dzsálandhara bandha alkalmazásával belégzés után vagyis a levegő benntartása (antar kumbhaka? Vagy pedig légzésszünet a kilégzés után (bahir kumbhaka vagy sunjaka)? Vagy olyan spontán légzésszünet amikor az embernek elakad a lélegzete pl. a gyönyörtől vagy valamitől, vagy pedig a természetes légzésleállás/megállás folyamatát jelentheti?

Valami miatt ez a rész nem egészen egyértelmű számomra. Lehet hogy csak többször figyelmesen kellene átolvassam és akkor már minden tiszta lenne.
Csak gondoltam megkérdezem tőled, mert ezt én szeretném megérteni, helyesen és jól értelmezni s nem pedig félreérteni.
Köszi :)

Gauranga Das írta...

Igen, a spontán légzésvisszatartásra gondol (kévala kumbhaka). Ezt azonban úgy érhetjük el, ha hosszú éveken keresztül rendszeresen gyakoroljuk a kilégzés és belégzés utáni (báhja és antara) kumbhakát.

Ditti írta...

Most már értem. Akkor jó sokat kell ezt gyakorolni, hogy az ember ezt elérhesse, hosszú évek tanulásának az eredménye. Köszönöm a válaszodat! :)