2012. december 9., vasárnap

A karma-jóga módjai


Újabb részlet Gregor Maehle Ashtanga-könyvéből:

"A karma-jóga sokféle módja

Míg a gjána-jógának és a bhakti-jógának csak egy típusa létezik, a karma-jóga sok különböző módozattá alakult, különböző nevekkel, attől függően, hogy milyen cselekvést vagy technikát javasolnak. A krijá-jóga, kundaliní-jóga, hatha-jóga, mantra-jóga, tantra-jóga, laja-jóga, dhjána-jóga, szamádhi-jóga és a rádzsa-jóga mind a karma-jóga különböző változatai. A jóga e különböző módozataiban a gyakorló bizonyos jógikus tetteket hajt végre, hogy közvetlen hasznot kapjon belőle, mint például az erősebb, egészségesebb test, a hosszabb élet, a prána egyenletes áramlása (és idővel megállítása a központi energiavezetékben), az erőteljes intelligencia, amelyet akaratunk szerint tudunk koncentrálni, átható látásmód, ami az általában rejtett tárgyak felé irányítható, a képesség, hogy megtudjunk bármit, amit szeretnénk, és a listát lehetne folytatni.

A nyugati tanítványokat gyakran megzavarja a jógikus tanítások e látszólagos kavalkádja, ami India isteni formáinak és ábrázolásainak sokszínűségében is tükröződik. Ezt a tényt akkor érthetjük meg, ha a jógát a gyógyszerhez hasonlítjuk – mint például ahogy Vjásza tette a Jóga-szútrához fűzött kommentárjában. A gyógyászatban sok különböző gyógymód van, melyekkel kezelni helet a számos betegséget, ami egy betegnél kifejlődhet. Hasonlóképpen, a karma-jóga számos különböző módszere azért fejlődött ki, hogy különböző problémákat lehessen megoldani velük. Bár isteni lényegét tekintve minden ember lényegében ugyanolyan, a külső burkaik, a testük, elméjük, egójuk és intellektusuk jelentősen különbözik. Mivel az emberek teste és elméje nagyon eltérő lehet, különböző megközelítéseket dolgoztak ki a bennük található különböző akadályok legyőzésére. A karma-jóga sokféle módszere azért fejlődött ki, mert az emberi lény e változó aspektusait célozza meg. A gjána- és bhakti-jógának viszont nem kellett differenciálódnia, mivel az isteni tudatot vagy a tényleges önvalónkat célozza meg, ami egyénenként nem változik.

Ashtanga-jóga – a karma-jóga szerkezete

A karma-jóga univerzálisan elfogadott formája és struktúrája Patandzsali nyolc részből álló jógája, az Ashtanga-jóga. Ilyen vagy olyan formában, a karma-jóga összes fajtájában képviselteti magát mind a nyolc ág. A nyolc egymást követő lépés használatának okát következő metafora segít megérteni: tételezzük fel egy pillanatra, hogy a jóga célja, vagyis a felszabadulás, a Holdon található, és az ellentéte, a bhóga (lekötöttség) állapota itt van a földön. A gjána- és a bhakti-jóga fenntartja a lehetőségét (ami a legtöbb ember számára nem reális), hogy egy hatalmas lépéssel elérhetjük ezt a célt. A nyolc tagból álló karma-jóga viszont egy űrhajót biztosít a számunkra, amellyel elérhetjük a célunkat, a Saturn-V rakétához hasonlót, amely az Apolló 11 missziót eljuttatta a Holdra. A Saturn-V több lépcsőfokkal rendelkezett. Az első lépcsőfok felvitte az űrhajót egy bizonyos szintre, és utána beindult a következő fokozat. A végső fokozat segítségével az űrhajó eléggé messze került a földtől ahhoz, hogy most már elkezdjen „esni” a Hold felé, a Hold vonzáskörzetébe kerülve. Hasonló módon, a karma-jóga nyolc egymást követő lépcsőfokot ajánl fel, mindegyikük egyre magasabbra visz a jóga (szabadság) természetes állapota felé, el a bhóga (megkötöttség) gravitációjától.

A karma/Ashtanga-jóga lehetőséget ad arra, hogy az elején kis lépéseket tegyünk. Amikor sikeresen megtettük ezeket a lépéseket, késznek érezzük magunkat arra, hogy megtegyük a valamivel nagyobb lépéseket. Mindegyik lépés némileg módosítja a testünket, elménket, egónkat, és intellektusunkat, felkészítve őket a következő, nagyobb lépésre. Ha megtettük az előírt nyolc lépést, akkor készen állunk az ugrásra. Az ugrás ugyanaz, amit a bhakták és a gjáník is megtesznek, de az Ashtanga-megközelítés segít felkészülni rá részleteiben és egészében is.

Vegyük szemügyre közelebbről a karma/Ashtanga-jóga különböző ágait, főleg a magasabb ágakra koncentrálva, mivel a leírások általában elhanyagolják őket. E célból visszatérünk a Bevezetésben bemutatott matrjoska-baba modellhez."

Nincsenek megjegyzések: