2018. március 17., szombat

A bandhák és a granthik

Újabb részlet a Csandra-krama könyvből:

A három bandha elválaszthatatlanul kapcsolódik a granthikhoz. Ahogy Srí T. Krishnamacharya egyszer mondta, a bandhanem valami, amit végrehajtunk, hanem egy blokk, amit eltávolítunk. Más szavakkal, a granthiés a bandhaugyanannak a hármasságnak a két aspektusa, így a „zár” és „csomó” kifejezések is rokon értelműek. A bandhakifejezés egy szinten egy bizonyos testrész fizikai összehúzását jelenti az energia átirányítása céljából. Ez azt jelenti, hogy a bandhaalkalmazásával az ászanavégrehajtása koncentrálttá, központosítottá válik, és a testünk megnyílik fizikai szinten. Mélyebb szinten azonban csak akkor nyílik meg a bandhaenergiája, amikor a granthikfeloldódnak. Fontos megjegyezni a tudatosság szerepét. Ebben a vonatkozésban a bandhavégrehajtása tisztán pszichés szinten, és nem fizikai szinten zajlik. Vagyis a bandhafizikai szintű gyakorlása másodlagos az öntudatossághoz és az önelfogadáshoz viszonyítva, és bizonyos esetekben akadályozhatja is ezek kifejlődését. 

Amúla bandhaösszehúzása egyáltalán nem fizikai összehúzást jelent, hanem az energia és a tudatosság felemelését a múládhára csakránkeresztül a szusumná nádíba. A granthiszempontjából ehhez hozzájárulhat a test fizikai szintű tisztítása. Ennél is fontosabb az, hogy elfogadjuk a testünket úgy, ahogy van. Ez eleinte paradoxonnak tűnhet, de az egyik feltétel nem zárja ki a másikat. Eleinte az elfogadás segíti a tisztulást, és nem fordítva. 

Amikor a testünk képessé válik a teljes nyugalmi állapot elérésére, akkor aktiválódik a múla bandhaés az energia átszúrja abrahma granthit. Az uddíjána bandhaa rekeszizom teljes mozgástartományát jelenti, és leginkább a pránájámával, valamint az idegrendszer tisztulásával hozható kapcsolatba. A rekeszizom mozgása elősegíti a fezsültség eloszlatását a napfonat körül, ahol az érzelmi blokkok gyakran felgyülemlenek. A legfinomabb szinten ez a bandhaaz energia felemelését eredményezi a szívcsakrába, miközben a túlélésre irányuló testi késztetéseket átalakítja a valódi törődés és támogatás érzésévé. Amikor szeretet áttranszformálja az eltorzult érzelmi testet, az uddíjánafelfelé száll, és átszúrja a visnu granthit. A dzsálándhára bandhanem csak a légzés megállását, hanem a mentális zavarok megszűnését is jelenti. Apránájámamellett ez a harmadik bandhaapratjáháráhozdháranáhozés dhjánáhozis kapcsolódik. Amikor az egó-elme meghódol az isteni ürességnek, akkor a pránaátszúrja a rudra granthit.

Nincsenek megjegyzések: