2018. március 4., vasárnap

A brahma granthi

Újabb részlet a Csandra-krama könyvből:

A három granthi

Amikor átszakad a brahma granthi, a jógi boldogságot érez a szív vákuumában. A jógi teste isteni, ragyogó, és egészséges lesz, és isteni illatot áraszt. A második szinten, az életlevegők egyesülnek, és felfelé mozognak a középső csatornában. Így szúrják át a visnu granthit, amit a legmagasabb öröm kísér. Ekkor a jógi felülemelkedik az elme élvezetein és spontán eksztázist tapasztal meg, mely mentes a bűntől, a fájdalomtól, az öregkortól, a betegségtől, az éhségtől és az alvástól. Amikor az életlevegő átszúrja a rudra granthit és belép az Úr nyugvóhelyére, akkor tökéletes hang jön létre, mely a fuvola hangjához hasonlít. Az elme és a hang egyesülése a rádzsa-jóga. A jógi az univerzum teremtőjéhez és pusztítójához, vagyis magához Istenhez hasonlatossá válik.” (Hatha-jóga Pradípiká 4.69-76)

A három granthi a test, érzelmek és az elme szintjén megjelenő „csomó”. A legtöbb ember különböző fajta zavarokat tapasztal ezeken a szinteken, betegséget, függőségeket, fájdalmakat vagy szorongást. Ezért nevezik csomónak. Amikor teljesen tudatában vagyunk a csomót alkotó akadályoknak, és amikor elfogadtuk és kiegyensúlyoztuk az életünk polaritásait, akkor a csomó kioldódik. A három granthi a brahma granthi, a visnu granthi és a rudra granthi, melyeket a hindu trimúrti, azaz három fő istenség után neveztek el. Brahmá a teremtő, Visnu a fenntartó, Siva (Rudra) pedig a pusztító.

A granthik blokkokat képviselnek az önmagunkkal kapcsolatos tudatosság különböző szintjein. A granthik akadályozzák a valódi természetünk felszínre hozását, és hagyományosan a bandhák alkalmazását írták elő a blokkok feloldására, melyek belső feszültség, szorongások, elfojtások és feloldatlan konfliktusok formájában jelentkeznek. A blokkok feloldása lehetővé teszi valódi természetünk felfedezését.

A brahma granthi a legalsó csakrában, a múládhárában található, de a szvádhisthána csakrára is hatással van. Ez a granthi a feltételekhez kötött természetünk legkézzelfoghatóbb aspektusával, a fizikai testtel kapcsolatban fejti ki hatását, például a fizikai egészséget, a genetikai előtörténetünket, a fizikai erőnket és aktivitásunkat, a szexualitásunkat, az utódnemzést, valamint a kapha dósát befolyásolja. A brahma granthi a legmélyebb vágyainkkal és tudatalatti ösztöneinkkel is kapcsolatban áll.


Brahmá a teremtő, aki létrehozza az életet a fény és sötétség kettősségéből, és a létezés kettősségét képviseli. Brahmá a legelső guru, amivel szintén a sötét, nehéz (gu) és a könnyű, világos (ru) minőségeket képviseli és integrálja önmagában. Brahmát a ha-tha kifejezés is képviseli, melyben a ha a napot jelenti, a tha pedig a holdat. A hatha-jóga célja a brahma granthi feloldása, vagyis a fizikai testtel kapcsolatos blokkok elhárítása és a rajtuk való túllépés. Meg kell jegyezni, hogy mindhárom granthi szorosan összefügg. A problémák nem elszigetelten jelentkeznek – az egyik szinten megnyilvánuló blokk a másik szinteken is zavart okozhat. Minél mélyebb a probléma, annál nagyobb befolyással van a többi szintre.

Nincsenek megjegyzések: