2018. március 10., szombat

A Visnu-granthi

Újabb részlet a Csandra-krama könyvből:

A visnu granthi
A visnu granthi a szívcsakrában helyezkedik el, illetve a manipúra (köldök) és az anáhata (szív) csakrák magasságában köti meg az energiát. A Hatha-jóga Pradípiká érdekes módon a szívbe helyezi a brahma granthit, és a torokcsakrába a visnu granthit. A manipúra csakra a hatalommal és a cselekvéssel, akarattal áll kapcsolatban: az emésztés és az ételből származó energia, a munkavégzés, és a pitta dósa is ehhez a csakrához kapcsolódik. A változás, változtatás, átalakítás energiáit a pitta vezérli. A napfonati idegközpont a vegetatív idegrendszer és a stressz kezelésének sokféle aspektusát irányítja.

Az anáhata csakra is az önmagunkkal és másokkal való törődéssel áll kapcsolatban, illetve a gondoskodással, együttérzéssel, kapcsolatokkal, érzelmi kommunikációval és a kötődéssel és a közösséggel is kapcsolatos. A manipúra az akaratával igyekszik befolyásolni a közösséget, míg az anáhata az érzelmeivel. A visnu granthi által okozott zavaró hatások közé tartoznak az evési zavarok, a kiegyensúlyozatlan kapcsolatok, és az egyén elszigetelődése.

Visnu a Fenntartó, az egyensúly istensége. A test és elme közötti egyensúlyért felel, ellensúlyozva az érzelmi súrlódást, amit a kettő közötti kölcsönhatások váltanak ki. A tradíció szerint azért szokott alászállni a Földre, hogy elpusztítsa a démonokat (melyek a betegségeket, függőségeket és a különböző zavarokat is képviselik) és helyreállítsa az egyensúlyt. Az egyensúly és a harmónia mindennemű megbomlását a démonikus erők munkájának tekintik a különböző spirituális kultúrák, és hogy ezeken felülkerekedjünk, Isten felé kell fordulnunk és meg kell erősítenünk magasabb rendű énünket, mely a harmónia felé törekszik. Visnu a sánti, vagyis a béke megtestesülése, a feltétel nélküli szeretetet ajánlja, mely gyógyulást eredményez az anyagi lét minden betegségéből. A pránájáma gyakorlását sokszor ajánlják az idegrendszeri problémák harmonizálására, mivel a nádík (a fizikai szinten az idegrendszer, a pránikus szinten az energiacsatornák) szoros kapcsolatban állnak az érzelmi működésünkkel. Ahogy az idegrendszer megnyugszik, a visnu granthi is tisztul.


A visnu granthit viszont csak akkor tudjuk teljesen átvágni, amikor megtisztítottuk és transzcendenssé tettük a személyes kapcsolatainkkal. Természetesen a másokhoz fűződő kapcsolatunk minőségét a magunkkal kapcsolatos viszonyunk határozza meg, mivel a külső kapcsolatok a belső kapcsolatunkat tükrözik. Ez azt is jelenti, hogy amikor egy férfinak sikerül teljesen integrálnia a női oldalát (anélkül, hogy feláldozná a férfiasságát), illetve amikor egy nő teljesen integrálni tudja férfias oldalát (anélkül, hogy feláldozná a nőiességét), megéli a holizmust (teljességet).

Nincsenek megjegyzések: