2018. március 5., hétfő

Tavaszi lélekmegújítás

A lélek örök, tehát igazából nem lehet megújítani, és nem is öregszik meg, sőt, megváltoztatni sem lehet. Fürdetni viszont lehet, ami azt jelenti, hogy lemossuk, lehántjuk róla a hamis azonosság különböző rétegeit, melyek a lélek reinkarnációs utazása során rárakódtak. Mindaddig, amíg nem hozzuk felszínre eredeti,örök spirituális természetünket, ezekkel az átmeneti anyagi fedőrétegekkel fogjuk azonosnak tekinteni magunkat, és szenvedni fogunk az átmenetiség állapotától. Bár a lélek megváltoztathatatlan és elpusztíthatatlan, a tudatunkat beszennyezheti az anyagi elemekkel és minőségekkel történő téves azonosítás, és ezért meg kell tisztítani. A hang az egyik legjobb eszköz a lélek tisztítására. A tudatos légzés során a légzésünk hangjára koncentrálunk, és a szó-ham mantrát hozzuk létre a belégzés és kilégzés során. Ha így gyakoroljuk a jóga-ászanákat, akkor már az ászana-gyakorlás is lélekmegújító hatású. A különböző intuitív és tradicionális meditatív hangszerek (sámándob, tibeti hangtálak, gongok, különböző csengettyűk és egyéb akusztikus hangszerek) hangja elősegíti a meditatív elmeállapot kialakulását. Ez gyakorlati nyelvre lefordítva azt jelenti, hogy kikapcsolják az elme hullámzásait és csapongásait a múlt és a jövő között, és a MOST örökérvényű pillanatába hozzák az elmét. Amikor az elme nyugodt és éber, akkor képessé válik az anáhata náda, vagyis a belső hang meghallására, és közelebb kerülünk a lelki természetünk megtapasztalásához. A náda-jóga, vagyis a hang jógájának harmadik fontos eszköze a mantrák zengetése, vagyis olyan szent hangsorok ismétlése, melyek szakrális, transzcendentális energiát sűrítenek magukba. Ez az energia fénylő kardként vágja át a lelküket befedő tudatlanság sötét leplét, és a fejlődésünk útjában álló akadályokat.

A fenti módszereket már tavaly óta alkalmazom workshopjaimon, és most következő workshopunkon Ölvedi Gábor barátommal együtt fogjuk felébreszteni a transzcendensd hangokat. A workshop a "Halhatatlanság Tava" nevet kapta, mert egy tavat fogunk létrehozni a spirituális hangokból, melyekben a résztvevők lelke megfürödhet. A tibeti-kínai hagyomány többféleképpen nevezi azt a mítikus királyságot vagy helyet, mely túl van az emberi tökéletlenségen és múlandóságon: Shambala, Shangri-La vagy Kun Lun néven is ismert különböző misztikus hagyományokban. Ebben a királyságban van ez a tó, amelyben megmártózva a szerencsés lélek megszabadul a betegségtől, a szenvedéstől és a haláltól. És a legfontosabb dolog, hogy megszabadul a lelkét befedő tudatlanságtól, és így eléri a valódi halhatatlanságot. 

A Védák istenei a tejóceánból kiköpült amritát, vagyis a halhatatlanság nekrátját isszák, és ezért élnek évmilliókig, illetve a mennyei szómarasza italnak is ezt a hatást tulajdonítják. A szikh vallás fő szent helyét Amritsarnak nevezik, ami szó szerinti fordításban szintén azt jelenti: a "Halhatatlanság Tava". Ezt a tavat igyekszünk most elhozni nektek a meditatív hangok formájában. Bár a jóga, a hangfürdő és a mantrák mindig hasznosak, ezúttal egy szakrálisan is kedvező időpontot sikerült választanunk ehhez a programhoz. március 21-én lesz a tavaszi napéjegyenlőség, március 25-én pedig Gyümölcsöltó Nagyboldogasszony ünnepe, aki a magyar ősvallásban a termékenységet hozó istennő. A kereszténységben ez Mária áldott állapotának ünnepe lett, mely után kilenc hónappal megszületik a kis Jézus. Ugyanezen a napon a hinduk az Úr Ráma, a Nap-dinasztia királyának alászállását ünnepli. Ráma az isteni fény, a világosság, az erényesség és a kéjes vágyak legyőzésének istensége a hinduizmusban. Leghűbb majomszolgája, a különleges misztikus erővel bíró Hanumán ünnepe pedig március 31-én lesz. Mindezen isteni energiák áldását megidézhetjük és élvezhetjük ezen a jeles napon, főleg, ha nem csak fizikailag, hanem a figyelmünkkel és a szívünkkel is teljes mértékben jelen vagyunk.  A workshop utolsó helyeire még itt tudtok regisztrálni

Tizennyolc éves koromban írogattam verseket, de azóta inkább a próza és a blogbejegyzések írogatása felé kanyarodtam. Nem kizárható azonban, hogy a jövőben ismét fognak születni versek, és még az is elképzelhető, hogy énekelni fogjuk őket a közös meditációk alkalmával. Például az alábbi verset a Halhatatlanság Tava mottójának is tekinthetjük:

A Lélek Dala

Föld...
Víz...
Tűz...
Szél...

Föld nem hantolhat
Víz nem fullaszthat
Tűz nem hamvaszthat
Szél nem szaggathat

Örök lélek vagy
Isten szikrája
Örök lélek vagy
Isten jószága

A tested múlandó
Sosem állandó

A földben elporlad
A vízben megfullad
A tűzben elhamvad
A szélben elszárad

A lelked állandó
Sosem múlandó

Örök lélek vagy
Az idő tanúja
örök lélek vagy
A világ látnoka

Óm...
Óm...
Óm...
Óm...

Nincsenek megjegyzések: