2018. március 11., vasárnap

A Rudra-granthi

Újabb részlet a Csandra-krama könyvből:

A rudra granthi

A rudra granthi az ágjá (harmadik szem) csakrában helyezkedik el, de a visuddhi (torok) csakrával is kapcsolatban áll. Ez a granthi a gondolkodással és a beszéddel, vagyis az elmével és annak változásaival kapcsolatos. Ennek a granthinak köszönhető például a túlzottan vagy kevéssé aktív intellektus, az elszakadás a fizikai testtől, az érzelmi ridegség, a folyamatos beszéd, vagy ellenkezőleg, a kommunikáció zavarai. Ez a granthi irányítja a váta dósát.

Akkor érzünk késztetést a beszédre, amikor nem vagyunk békében a gondolatainkkal, és amikor nem vagyunk képesek egyedül maradni a szívünkkel, akkor az ajkainkban élünk, mivel a hang képes lekötni és szórakoztatni az elmét. Minél többet beszélünk, annál kevesebbet tudunk gondolkodni. A gondolat olyan, mint egy madár, mely a szavak kalitkájában csak csapkodni tud a szárnyával, de nem képes repülni.

Siva a pusztító istenség. Eltávolítja a régit, hogy helyet csináljon az újnak. A mentális berögzülések, a rossz szokások elpusztítója. Amikor az elme tudatosítja azt, ami van (elfogadja önmagát), akkor lecsendesedik és létrejön a magasabb tudatosság vagy érzékenység. A rudra granthit a meditáció (rádzsa-jóga) segítségével lehet átvágni. Az elme tisztítása, majd az elmén való felülemelkedés, a vágyak megszűnése, és az egó-elme feloldódása, ismét kapcsolatba hozza az elkülönült Ént az univerzális Énnel, és felemeli a szahaszrára (korona) csakrába.

Amikor sikerül átszelni a rudra granthit, akkor elérjük a felszabadulást, és beléphetünk a valódi spirituális életbe, ahol az elme és annak funkciói készséggel kiszolgálják a magasabb tudatosságot. Bár az elme az első és utolsó legyőzendő akadály, sokkal előnyösebb felülemelkedni rajta, mint elnyomni. Az utóbbi csak a nyomást fogja növelni. A teljesen transzcendens állapot elérése Siva kezében van.

Az ászana, pránájáma és a meditáció egyaránt segíthet a három granthi átvágásában. Az Ashtanga rendszerben a triszthánam kifejezés utal erre. Ezek a pózok (mozgás), a légzés és a tekintet fókuszpontja. A pózok elősegítik az alsó granthi (a test) megtisztítását; az uddzsájí légzés a középső granthit tisztítja (idegrendszer, energiarendszer és érzelmek); a tekintet fókuszálásával együtt végrehajtott érzékek visszavonása pedig felső granthi (az elme) tisztítását segíti elő. A légzés szempontjából a belégzéssel életet lehelünk a test rejtett részeibe, a granthikból fakadó feszültség által elzárt részekbe; míg a kilégzéssel elengedjük a feszültséget és lenyugtatjuk az elmét. Ahogy a légzésünk tisztul, a feszültségek kioldódnak, az elme megnyugszik és a három granthi feloldódik.

Nincsenek megjegyzések: