2018. március 26., hétfő

Hány istenség van a hinduizmusban?

A hinduizmus általában sokistenhitű vallásként ismert. Egyes források arra hivatkoznak, hogy a védikus iratok 330 millió istenségről tesznek említést. Ez a félreértés abból fakad, hogy a szanszkrit "kóti" szó egyaránt jelenti azt, hogy tízmillió és azt is, hogy "fajta", vagy "típus". A Satapatha Bráhmana és számos más írás is világosan elmagyarázza ezt a témát.

jaszja trajasz-trimsád dévá angé szarvé szamáhitá, szkamma tam brúhi katamah szvidéva szaha (Atharva Véda 10.7.13)


"Isten befolyásával ez a harminchárom dévata (félisten) tartja fenn az univerzumot.

A Brihad-áranjaka Upanisadban (1.9.1) találhatjuk azt a párbeszédet, melyben Jágjavalkja Risinek felteszik a kérdést, hogy hány félisten van. Azt mondja, hogy háromezerháromszázharminchárom. Amikor ismételten felteszik a kérdést, akkor azt válaszolja, hogy harminchárom. Amikor még egyszer megismétlik a kérdést, akkor azt válaszolja, hogy hat. Végül azt mondja, hogy csak egy Isten van. 

A harminchármas számot a következőképpen magyarázza el Jágjavalkja Risi: A nyolc Vaszu, a tizenegy Rudra, a tizenkettő Áditja, Indra és Pradzsápati (1.9.2) Ez összesen harminchárom.

1. A nyolc Vaszu a Föld, Víz, Tűz, Levegő, Éter, Hold, Nap és a csillagok. Azért nevezik őket Vaszunak, mert bennük lakik minden, ami él, mozog vagy létezik. A sámánikus világképet is ezek az alapelemek alkotják. A nyolc Vaszuról a Mahábhárata (1.66.18) is említést tesz. 

1. A tizenegy Rudra: a tízféle prána (életlevegő), vagyis a prána, apána, vjána, szamána, udána, nága, kúrma, krikara, dévadatta és dhanandzsaja. A tizenegyedik az emberi lélek. Azért nevezik őket Rudráknak, mert amikor elhagyják a testet, akkor az meghal, és a halott rokonai megsiratják. Rudra azt jelenti, "aki sírva fakaszt". (A Harivamsa Purána 13.51-52-ben is említve vannak.

3. A tizenkét Áditja a tizenkét hónap urai, melyek az évciklust alkotják. Az évciklus múlása minden feltételekhez kötött lény vagy anyagi tárgy elmúlását jelképezi (Mahábhárata 1.65.15-16)

4. Indra az eső és a villámlás félistene, és általában az energiát képviseli. 

5. Pradzsápati, vagy Jagja az Úr Brahmára, a teremtő félistenre is vonatkozik. Ő adta tovább az áldozat végzésének szabályait, mely által az emberiség megfelelő levegőhöz, vízhez, esőhöz és zöldségekhez jut. Brahmá a művészetek és a védikus tudás letéteményese is egyben. 

A harminchárom dévata ura és forrása Mahádéva vagy Ísvara, aki lehet Visnu vagy Siva is. A Satapatha Bráhmana 14. fejezete szerint csak Mahádévát kell imádni.

Nincsenek megjegyzések: